Image default
Οικονομία

Fed: Στο «φως» τα νέα, πιο «σκληρά» stress tests – Σενάρια και 4 μεγάλα σοκ

Η Fed ετοίμασε ένα νέο φάσμα ακραίων σεναρίων για τις 32 μεγάλες, αλλά και μικρότερες τράπεζες (με assets από 100 δισ. δολάρια) που θα κληθούν να συμμετέχουν στις νέες… ασκήσεις που είναι πιο «σκληρές».

Μετά το «φιάσκο» με την κατάρρευση αρχικά της SVB και στην συνέχεια άλλων περιφερειακών τραπεζών, με ορατό το ενδεχόμενο ξεσπάσματος μιας γενικευμένης κρίσης με παγκόσμιες συνέπειες, η Fed, που «κάηκε από τον χυλό και φυσά… το γιαούρτι» έδωσε στη δημοσιότητα το περιεχόμενο των νέων σεναρίων των ετήσιων stress tests στα οποία θα υποβληθούν τα αμερικανικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα φέτος, με τα αποτελέσματα να ανακοινώνονται τον Ιούνιο.

Η Fed ετοίμασε ένα νέο φάσμα ακραίων σεναρίων για τις 32 μεγάλες, αλλά και μικρότερες τράπεζες (με assets από 100 δισ. δολάρια) που θα κληθούν να συμμετέχουν στις νέες… ασκήσεις που είναι πιο «σκληρές» και περιλαμβάνουν ένα ακόμη πιο ευρύ φάσμα υποθετικών κινδύνων αντανακλώντας την πρόθεση της κεντρικής τράπεζας να εντείνει τους ελέγχους για τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

  • ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τέταρτο συναπτό pause από Fed: Αμετάβλητα τα επιτόκια – Χωρίς… πρεμούρα για έναρξη περικοπών

Η πρωτοτυπία

Μάλιστα, για πρώτη φορά θα εισαχθεί μια επιπρόσθετη «διερευνητική ανάλυση» του ευρύτερου συστήματος, η οποία θα δοκιμάζει τις αντοχές των τραπεζών σε ένα γενικευμένο πλέγμα ρίσκων πέραν των συνηθισμένων που εφαρμόζονταν μέχρι τώρα. Η εν λόγω διερευνητική ανάλυση θα περιλαμβάνει τέσσερα μεγάλα σοκ υπό ένα διαφορετικό τοπίο οικονομικών συνθηκών, με επίμονο πληθωρισμό (τα τελευταία στοιχεία έδειξαν πως διατηρούνται οι πιέσεις, η δουλειά της Fed πρέπει να συνεχιστεί για την επιστροφή στον στόχο του 2%) και υψηλών επιτοκίων (η περικοπή των οποίων δεν θα ξεκινήσει άμεσα). Η Fed έσπευσε, πάντως, να διευκρινίσει ότι τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης, νέας διερευνητικής ανάλυσης δεν θα επηρεάσει τις κεφαλαιακές ανάγκες που θα απαιτηθούν από τις τράπεζες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πληθωρισμός: Στο 3,1% τον Ιανουάριο στην Ελλάδα – Αυξημένες κατά 8,3% οι τιμές των τροφίμων

Σενάρια και σοκ

Στόχος της Fed είναι να βεβαιωθεί ότι οι τράπεζες θα μπορούν να συνεχίσουν να κρατούν ανοιχτές τις στρόφιγγες της δανειοδότησης προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά ακόμη και σε συνθήκες βαθιάς ύφεσης. Υπό αυτό το πρίσμα, τα πιο ακραία σενάρια στα οποία θα δοκιμαστούν φέτος οι αμερικανικές τράπεζες περιλαμβάνουν την ελεύθερη πτώση των τιμών των σπιτιών σε ποσοστό 36%, καθώς και την «βουτιά» των τιμών των εμπορικών ακινήτων σε ποσοστό 40%. Παράλληλα, εμπεριέχουν την πιθανότητα εκτόξευσης της ανεργίας κατά 6,5%, με αποτέλεσμα να «χτυπήσει» διψήφιο ποσοστό (10%).

  • ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΤτΕ: Στο 2,5% η άνοδος ΑΕΠ το 2024 έναντι 3% προηγούμενης πρόβλεψης – Οι 11 συστάσεις πολιτικής και οι 4 κίνδυνοι

Επιπροσθέτως, τα δύο πρώτα υποθετικά σοκ θα αφορούν ακραία πίεση στα επίπεδα ρευστότητας και χρηματοδότησης των τραπεζών, όπως στην περίπτωση μιας μεγάλης αιφνίδιας αλλαγής στα επίπεδα καταθέσεων, όπως δηλαδή συνέβη πέρυσι με την περίπτωση των περιφερειακών τραπεζών που κατέρρευσαν, όπως η SVB και η Signature Bank.

Στα άλλα δύο υποθετικά σοκ της νέας ανάλυσης θα δοκιμαστούν μόνο οι πιο μεγάλοι χρηματοπιστωτικοί όμιλοι και θα αφορούν κυρίως σημαντικούς τριγμούς στις αγορές, όπως ένα διεθνές χρηματιστηριακό κραχ. Ένα παράδειγμα είναι η αντίδραση των μεγάλων τραπεζών στις συνέπειες της κατάρρευσης πέντε μεγάλων hedge fund, και είναι προφανές ότι η Wall Street θα περιμένει με αγωνία τα αποτελέσματα, όχι μόνο για να βεβαιωθεί για την υγιή κατάσταση του τραπεζικού κλάδου αλλά για την ευρύτερη ευρωστία της αμερικανικής οικονομίας, υπό τον φόβο ξεσπάσματος νέου ντόμινου αρνητικών εξελίξεων, ελέω των αυξημένων επιτοκίων και του «κολλώδους» πληθωρισμού.

Σχετικα αρθρα

Η Θεσσαλονίκη υπό προϋποθέσεις μπορεί να γίνει ο πιο ανταγωνιστικός διαμετακομιστικός κόμβος στη ΝΑ Ευρώπη  

admin

Δημητριάδης: Το Υπερταμείο επιδιώκει να ενισχύσει την επενδυτική του ικανότητα στην ελληνική οικονομία

admin

ΕΤΕπ: Επεκτείνει τη χρηματοδότησή της σε επενδύσεις άμυνας

admin

Μ. Σχοινάς: Ιστορικό το Νέο Σύμφωνο της ΕΕ για την Μετανάστευση και το Άσυλο

admin

ΥΠΕΝ: «Πράσινο φως» για τις συμβάσεις προμήθειας με τιμολόγιο ΓΑΙΑ και στη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών

admin

Εlderson στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών: Ανάγκη λήψης μέτρων τώρα για την κλιματική αλλαγή

admin

Ecofin: Άρχισε η «κουβέντα» για Ταμείο Ανάκαμψης Νο2 – Αναζητούν ευελιξία στην ΕΕ για μείωση γραφειοκρατίας

admin

Ελντερσον (ΕΚΤ): Επείγουσα ανάγκη η ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης

admin

ΥΠΕΘΟ: Ο κ. Κασσελάκης δεν γνωρίζει τα βασικά μεγέθη της Οικονομίας

admin

Στουρνάρας: Κοντά στο 2% του ΑΕΠ έκλεισε τελικά το πρωτογενές πλέονασμα του 2023 – Θετική έκπληξη

admin

Νέο δάνειο 220 εκατ. ευρώ από ΕΤΕπ για ενίσχυση της Πολιτικής Προστασίας στην Ελλάδα

admin

ΥΠΟΙΚ: «Ο κ. Κασσελάκης δεν γνωρίζει τα βασικά μεγέθη της Οικονομίας»

admin