Image default
Οικονομία Πρώτο Θέμα

ΔΕΗ: Φθηνότερο και πιο αξιόπιστο ρεύμα και το Φεβρουάριο – Οι “παγίδες” της συνέπειας

Η ΔΕΗ είναι η φθηνότερη εταιρεία παροχής ηλεκτρικού ρεύματος και το μήνα Φεβρουάριο όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία των παρόχων που κατατέθηκαν στην αρμόδια αρχή.

Όπως φαίνεται και από τον πίνακα με τις τιμές Φεβρουαρίου στο πράσινο τιμολόγιο είναι φθηνότερη με 0,128 ευρώ/kwh αφου οι τρεις εταιρείες που δηλώνουν οριακά χαμηλότερη τιμή με μια αμελητεα διαφορα 0,002 – 0,004 ευρω ανα μηνα ζητουν συνεπεια πληρωμης διαφορετικα χρεωνουν πολυ ακριβοτερα στον τελικο λογαριασμο.

Για παράδειγμα η NRG αν δεν τηρηθεί η συνέπεια χρεώνει με 0,19 ευρω την κιλοβατωρα. Δηλαδή αν ένα σπίτι έχει κατανάλωση 500 kw τον μήνα θα γλίτωνε το ιλιγγιώδες ποσό των 2€ αν είχε τη συγκεκριμένη εταιρεία και όχι οποιαδήποτε άλλη εταιρεία που δεν απαιτεί συνέπεια. Αν όμως ένα μήνα ξεχάσει να πληρώσει το λογαριασμό στην ώρα του και χρεωθεί με 0,19 € θα πληρώσει παραπάνω για την ίδια κατανάλωση 35 ευρώ.

Όλα τα ανωτέρω βέβαια για τα σπίτια που δεν έχουν νυχτερινό ρεύμα γιατί όσα έχουν πάνε απευθείας στη ΔΕΗ καθώς καμία άλλη εταιρεία όπως φαίνεται από τον πίνακα δεν παρέχει νυχτερινό ρεύμα με εξαιρετικά χαμηλότερη τιμή.

Ιδιαίτερα σοβαρή παγίδα μπορεί να αποδειχθεί για τους καταναλωτές η έκπτωση συνέπειας καθώς αρκετές εταιρείες χρεώνουν πολύ πιο ακριβά εάν αυτή χαθεί. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Protergia η οποία στο συγκεκριμένο είδος τιμολογίου εάν χαθεί η έκπτωση συνέπειας τιμολογεί με 0.22 E/kwh !!

Συνεπώς για μία κατανάλωση 500 kwh το μήνα εάν χαθεί η συνέπεια στη συγκεκριμένη εταιρεία ο καταναλωτής θα πληρώσει σχεδόν διπλάσιο λογαριασμό για εκείνο το μήνα από ότι αν ήταν σε οποιαδήποτε άλλη εταιρεία που δεν έχει συνέπεια.

Υπό το πρίσμα των ανωτέρω στοιχείων καλό θα ήταν η ρυθμιστική αρχή να ξεκινήσει να ζητάει από όσες εταιρείες έχουν έκπτωση συνέπειας να δημοσιεύουν και τις δύο τιμές στον πίνακα της, δηλαδή και την τιμή κιλοβατώρας εάν δεν τηρείται η συνέπεια.

Τέλος όσον αφορά την Elpedison που εμφανίζεται ως φθηνότερη εταιρεία για τον μήνα φεβρουάριο είναι προφανές ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει καθώς η χαμηλή τιμή είναι μόνο για τις 100 πρώτες κιλοβατώρας
ενώ για τις υπόλοιπες όπως φαίνεται από το πίνακα η τιμή είναι σημαντικά υψηλότερη.

Τέλος όσον αφορά στα κυμαινόμενα τιμολόγια τα λεγόμενα κίτρινα η κατάσταση είναι πιο ξεκάθαρη και ανάγλυφα φαίνεται στον παρακατώ πίνακα για όσες εταιρείες έχουν ανακοινώσει τιμές.

Συμπερασματικά οι καταναλωτές θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί στην επιλογή παρόχου ηλεκτρικής ενέργειας και να μελετούν διεξοδικά τη σύμβαση πριν την υπογράψουν. Αντίθετα δεν θα πρέπει να δίνουν σημασία στα προωθητικά τηλέφωνα που λαμβάνουν σωρηδόν με υποσχέσεις για φθηνή ενέργεια στα λόγια …

Ι.Α.Φ

Σχετικα αρθρα

Reuters: Η ελληνική οικονομία εκτινάσσεται έπειτα από μία επώδυνη δεκαετία

admin

Morgan Stanley: Η BoE θα μειώσει τα επιτόκιά της τον Μάιο

admin

Ν. Παπαθανάσης: Τον Μάιο το αίτημα στην Ε.Ε. για τις επιδοτήσεις του Ταμείου Ανάκαμψης

admin

Κινούμαι Ηλεκτρικά ΙΙ: Πληρωμή 4,75 εκατ. ευρώ σε 1.141 δικαιούχους

admin

Απευθείας πτήση Σαγκάη-Αθήνα: Fam trip Κινέζων τουριστικών πρακτόρων

admin

Σούπερ μάρκετ: Τάσεις συγκράτησης των τιμών τον Μάρτιο – Η 5αδα των προϊόντων με τις μεγαλύτερες αυξήσεις

admin

Θεσσαλονίκη: Από 25/4 το πασχαλινό ωράριο στα καταστήματα

admin

Beata Javorcik (EBRD) στη «Ν»: Γιατί η Ευρώπη πρέπει να πει «όχι» σε εμπορικό πόλεμο με την Κίνα

admin

«Καλάθι του νονού»: Στη Βουλή η τροπολογία – Πότε ξεκινά η εφαρμογή του

admin

ΔΥΠΑ: Αύριο ξεκινά η προπληρωμή επιδομάτων και Δώρου Πάσχα

admin

Γιατί χτυπάει η «καμπάνα» για τους Έλληνες influencers

admin

Γιατί ο πόλεμος μεταξύ Ιράν και Ισραήλ δεν έχει επηρεάσει τις τιμές του πετρελαίου

admin