Image default
Ευρώπη

Εξήντα CEO εταιρειών ζητούν μια νέα «βιομηχανική συμφωνία» της ΕΕ

Εξήντα Ευρωπαίοι βιομήχανοι προτρέπουν την  Κομισιόν να ενισχύσει γρήγορα και αποτελεσματικά τη θέση της βιομηχανίας στην Ευρώπη, υιοθετώντας μια « Industrial Deal», Συμφωνία για τη βιομηχανία.

Για το σκοπό αυτό, οι Διευθύνοντες Σύμβουλοι των μεγάλων επιχειρήσεων αναμένεται να ανακοινώσουν αύριο κοινή δήλωση με την οποία θα απαιτούν μια «βιομηχανική συμφωνία» από την Κομισιόν και τις κυβερνήσεις των κρατών μελών, γράφει η «Handelsblatt».

Οι CEO ζητούν μια «Συμφωνία» 10 σημείων που προορίζεται να συμπληρώσει την «Πράσινη Συμφωνία» της ΕΕ.

Στόχος είναι να διατηρηθούν «θέσεις εργασίας υψηλής ποιότητας για τους ευρωπαίους εργαζόμενους στην Ευρώπη».  Στο κείμενο της έκκλησης τονίζεται ότι «η   Ευρώπη δεν πρέπει να είναι μόνο μια ήπειρος βιομηχανικής καινοτομίας, αλλά και να παραμείνει μια ήπειρος βιομηχανικής παραγωγής»

Στην κοινή δήλωση των Ευρωπαίων τονίζεται ότι «οι υφιστάμενοι, περιοριστικοί κανονισμοί σε επίπεδο ΕΕ θα πρέπει να διορθωθούν και να γίνουν λιγότερο αντιφατικοί και περίπλοκοι. Ταυτόχρονα, τα κράτη της ΕΕ θα πρέπει να απομακρυνθούν από την υπερβολική ατομική νομοθεσία και αντ’ αυτού να ενισχύσουν τις πράσινες τεχνολογίες με κίνητρα, μέσω της εσωτερικής αγοράς.

Η Ευρώπη πρέπει να εξελιχθεί σε «παγκόσμιο  ανταγωνιστικό προμηθευτή ενέργειας» και να διασφαλίσει τη διαθεσιμότητα πρώτων υλών. Η ΕΕ θα πρέπει επίσης να παράσχει ένα πλαίσιο για σημαντικά μεγαλύτερη δημόσια χρηματοδότηση καθαρών τεχνολογιών σε βιομηχανίες έντασης ενέργειας».

Σύμφωνα με την παρουσίαση των εταιρειών, το «Industrial Deal» θα πρέπει να εδραιωθεί σταθερά στη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την επόμενη περίοδο έως το 2029 και να εφαρμοστεί με υπευθυνότητα από έναν Αντιπρόεδρο της Επιτροπής.

Η πρωτοβουλία υποστηρίζεται και από τη βελγική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ. Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα, ο Βέλγος   πρωθυπουργός Αλεξάντερ ντε Κρο  πρόκειται μάλιστα να συναντηθεί με πολλούς διευθύνοντες συμβούλους και κορυφαία στελέχη των επιχειρήσεων στην Αμβέρσα,  για την επίσημη παρουσίαση της πρωτοβουλίας για τη «βιομηχανική συμφωνία».

Στόχος της Βελγικής προεδρίας είναι να συμμετάσχει και η Πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην πρωτοβουλία.

Σχετικα αρθρα

Ιράν: Το «μήνυμα» για τις ροές πετρελαίου

admin

Μελέτη: Ένας ευρωπαϊκός φόρος πλούτου θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει τον προϋπολογισμό της ΕΕ

admin

Διεθνής Αμνηστία: Tο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση «αποβαίνει εις βάρος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων»

admin

ΗΠΑ: Ρώσοι χάκερ χρησιμοποίησαν πρόσβαση στη Microsoft για να κλέψουν κυβερνητικά emails

admin

Γκρίνια από τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία για τα κινεζικά ηλεκτροκίνητα

admin

Γαλλία: Αναστέλλεται η απαγόρευση των ονομασιών κρέατος για τα φυτικά προϊόντα

admin

Κομισιόν, Ισπανία και Βρετανία επιδιώκουν τελική συμφωνία για το Γιβραλτάρ

admin

Συνάντηση Μισέλ – Μελόνι: Προτεραιότητα η αποτελεσματική διαχείριση της μετανάστευσης

admin

Επαναβεβαιώνει (τελικά) την στήριξη στην Ουκρανία ο Σλοβάκος πρωθυπουργός

admin

Και οι Βούλγαροι αγρότες δίνουν το παρών στην πανευρωπαϊκή διαμαρτυρία

admin

Ελβετία: Πιο αυστηρή εποπτεία στις τράπεζες, αλλιώς «θα το πληρώσει ακριβά»

admin

Dzurinda για ακροδεξιά: Η ΕΕ δεν έχει άλλα περιθώρια καθυστερήσεων

admin