Image default
Ευρώπη

Ισπανία: Κυβέρνηση και αντιπολίτευση κονταροχτυπιούνται στις Βρυξέλλες με θέμα τη Δικαιοσύνη

Ο Ισπανός υπουργός Δικαιοσύνης Félix Bolaños (PSOE/S&D) και ο αναπληρωτής γραμματέας θεσμικής δράσης του Λαϊκού Κόμματος, Esteban González Pons, θα συναντηθούν εκ νέου στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα με τον Επίτροπο Δικαιοσύνης της ΕΕ και διαμεσολαβητή Didier Reynders, για να προσπαθήσουν να μεσολαβήσουν για την ανανέωση του Γενικού Συμβουλίου της Δικαιοσύνης (CGPJ), του ανώτατου δικαστικού οργάνου της Ισπανίας, το οποίο λειτουργεί σε προσωρινή βάση για περισσότερα από πέντε χρόνια.

Η δεύτερη συνάντηση μεταξύ των δύο ηγετών θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα της Δευτέρας, αμέσως μετά τη δημοσίευση ανακοίνωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που θα συνοψίζει την πρόοδο που έχει σημειωθεί μέχρι στιγμής, δήλωσαν πηγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων.

Μετά την πρώτη συνάντηση στις 31 Ιανουαρίου, ο Reynders ήταν πολύ θετικός για τη «δέσμευση» και των δύο μερών να σημειωθεί πρόοδος στον αδιέξοδο διάλογο, ο οποίος σημαδεύτηκε από μια συνεχή ανταλλαγή κατηγοριών μεταξύ του PP και του PSOE.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πιστεύει ότι είναι ζωτικής σημασίας να επιτευχθεί συμφωνία πριν από τις ευρωεκλογές του ερχόμενου Ιουνίου και έχει θέσει τον Μάρτιο ως προτιμώμενη προθεσμία για τον τελικό «λευκό καπνό».

Μετά την πρώτη συνάντηση, ο Bolaños υποσχέθηκε να «δουλέψει σκληρά» ενόψει της «τελευταίας ευκαιρίας», όπως είπε τότε, να αποκατασταθεί κάποια «κανονικότητα» στο CGPJ, το ανώτατο όργανο των δικαστών στην Ισπανία, η ανανέωση του οποίου έχει μπλοκαριστεί από το 2018, ενώ το PSOE και το PP, το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης, κατηγορούν ο ένας τον άλλον για την παράλυση.

Από εκείνο το έτος, το CGPJ λειτουργεί προσωρινά, γεγονός που έβλαψε τη λειτουργία ολόκληρου του δικαστικού συστήματος, με πολλές καθυστερήσεις και προβλήματα στην επίλυση πολλών εκκρεμών δικαστικών υποθέσεων.

Τον περασμένο Ιανουάριο, η κυβέρνηση ευχαρίστησε τον Reynders και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις προσπάθειες διαμεσολάβησης, αλλά η ΔΕΗ ήταν πολύ απαισιόδοξη.

Παρ’ όλα αυτά, ο González Pons διαβεβαίωσε ότι ο δεξιός σχηματισμός διατηρεί την πόρτα ανοιχτή για διάλογο με το PSOE.

Στις 26 Ιανουαρίου, η Επιτροπή συμφώνησε να αναλάβει διαμεσολαβητικό ρόλο κατόπιν ειδικού αιτήματος της προοδευτικής κυβέρνησης της Ισπανίας (PSOE-Sumar) και του PP.

Η δίμηνη προθεσμία που έθεσαν οι Βρυξέλλες στα δύο μέρη για να καταλήξουν σε συμφωνία λήγει τον Μάρτιο, αφήνοντας την πόρτα ανοιχτή για τον Reynders να ξεκινήσει τον ίδιο μήνα την εκστρατεία του για την προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης, γεγονός που θα τον αναγκάσει να εγκαταλείψει την τρέχουσα θέση του στο εκτελεστικό όργανο της ΕΕ, τουλάχιστον προσωρινά.

Σχετικα αρθρα

Μελέτη: Ένας ευρωπαϊκός φόρος πλούτου θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει τον προϋπολογισμό της ΕΕ

admin

Διεθνής Αμνηστία: Tο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση «αποβαίνει εις βάρος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων»

admin

ΗΠΑ: Ρώσοι χάκερ χρησιμοποίησαν πρόσβαση στη Microsoft για να κλέψουν κυβερνητικά emails

admin

Γκρίνια από τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία για τα κινεζικά ηλεκτροκίνητα

admin

Γαλλία: Αναστέλλεται η απαγόρευση των ονομασιών κρέατος για τα φυτικά προϊόντα

admin

Κομισιόν, Ισπανία και Βρετανία επιδιώκουν τελική συμφωνία για το Γιβραλτάρ

admin

Ελβετία: Πιο αυστηρή εποπτεία στις τράπεζες, αλλιώς «θα το πληρώσει ακριβά»

admin

Χρυσός: Μια ανάσα από τα 2.400 δολάρια η ουγκιά 

admin

Κίνα: Οι κεντρικές και δυτικές περιοχές νέα επιλογή για επενδύσεις

admin

Η οικονομία της Κίνας ανακάμπτει και βελτιώνεται

admin

Ο Σαμ Μπάνκμαν-Φράιντ άσκησε έφεση στην πρωτόδικη καταδίκη του σε 25 χρόνια κάθειρξη

admin

Νίκος Παππάς: Καλεί την Ευρωπαία Εισαγγελέα να έχει «ορθάνοιχτα» τα μάτια στο ελληνικό Ταμείο Ανάκαμψης

admin