Image default
Ευρώπη

Ρούτε: Ας ασχοληθούμε με την Άμυνά μας, όχι με το ποιος διοικεί στον Λευκό Οίκο

Οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να επικεντρωθούν στην ενίσχυση των στρατιωτικών δυνατοτήτων και στην υποστήριξη της Ουκρανίας αντί να ανησυχούν για το ποιος θα είναι ο επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ, δήλωσε στο Euractiv ο απερχόμενος Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε, ένας από τους κορυφαίους υποψήφιους για τη θέση του επόμενου ΓΓ του ΝΑΤΟ.

Μιλώντας στο Euractiv στο περιθώριο της Διάσκεψης Ασφαλείας του Μονάχου, ο Ρούτε επανέλαβε τα όσα είπε και από το βήμα της Διάσκεψης το Σάββατο (17 Φεβρουαρίου). Συγκεκριμένα, είπε στους Ευρωπαίους ηγέτες ασφαλείας να «σταματήσουν να γκρινιάζουν και να κλαψουρίζουν για τον Τραμπ».

Τα σχόλιά του ήρθαν αφού ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ προκάλεσε οργή στην Ευρώπη, λέγοντας ότι αν επανεκλεγεί τον Νοέμβριο δεν θα υπερασπιστεί τους συμμάχους του ΝΑΤΟ που δεν δαπανούν αρκετά για την άμυνα.

Ερωτηθείς από το Euractiv ποια σχέδια έκτακτης ανάγκης θα πρέπει να λάβει το ΝΑΤΟ, καθώς η αύξηση των αμυντικών δαπανών μπορεί να μην είναι επαρκής, ο Ρούτε δήλωσε πως το πρόβλημα με την ερώτηση είναι ότι τότε θα φαινόταν «πως θα το κάνουμε εξαιτίας του Τραμπ – ας δούμε ποιος θα εκλεγεί».

«Πρέπει να βεβαιωθούμε ότι θα αυξήσουμε την παραγωγή και θα αυξήσουμε τις δαπάνες για αμυντικά συστήματα – και για την άμυνα γενικά – επειδή είναι προς το συμφέρον μας», δήλωσε.

Ο Ρούτε, ο οποίος ανακοίνωσε απροσδόκητα την αποχώρησή του από την ολλανδική πολιτική τον Ιούλιο, θεωρείται ο μοναδικός επικρατέστερος υποψήφιος για την ηγεσία της δυτικής στρατιωτικής συμμαχίας μετά τη λήξη της θητείας του νυν ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ τον Οκτώβριο.

Σύμφωνα με διπλωμάτες του ΝΑΤΟ, ο Ρούτε, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία για περισσότερο από μια δεκαετία και είχε μια παραγωγική σχέση με τον Τραμπ, θα μπορούσε να είναι ο επόμενος «ψιθυριστής του Τραμπ», ένας όρος που χρησιμοποιείται συχνά για να περιγράψει τον Στόλτενμπεργκ.

«Ο Τραμπ ήταν πρόεδρος για τέσσερα χρόνια, δεν εγκατέλειψε το ΝΑΤΟ – έχω εμπιστοσύνη όχι μόνο στην κρίση του, τελικά, αλλά και στο αμερικανικό Κογκρέσο στη Γερουσία των ΗΠΑ για να το αποτρέψει αυτό», δήλωσε ο Ρούτε στο Euractiv.

«Υπάρχουν πολλοί δικομματικοί άνθρωποι που θα καταλάβουν ότι αν ο [πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ] Πούτιν καταφέρει να αποκτήσει επιρροή ή ακόμη και να εξουδετερώσει αυτά τα μέρη της Ευρώπης, αυτό θα αποτελέσει άμεση απειλή για τις Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε ο Ρούτε.

«Θα καταλάβουν ότι το ΝΑΤΟ δεν είναι εκεί λόγω της ιστορικής του σύνδεσης και ότι πρέπει να βοηθήσουμε «αυτούς τους φτωχούς Ευρωπαίους» – όχι, είναι προς το συμφέρον τους», πρόσθεσε.

«Ο Τραμπ έχει δίκιο – όπως ακριβώς ο Μπάιντεν, παρεμπιπτόντως, και ο Ομπάμα επί των ημερών του – να λέει σε εμάς τους Ευρωπαίους ότι πρέπει να κινηθούμε προς το 2% [στόχος του ΝΑΤΟ για τις αμυντικές δαπάνες] – και πρέπει να κινηθούμε [προς αυτόν]», δήλωσε ο Ρούτε.

Απαιτείται ευρωπαϊκός συντονισμός

Με τη νέα ώθηση της ΕΕ για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας, οι τρέχουσες εντάσεις στο εσωτερικό της Ένωσης αφορούν το κατά πόσον η νέα αμυντική πολιτική σε επίπεδο ΕΕ θα πρέπει να περιορίζεται στις εταιρείες της ΕΕ και να ενθαρρύνει τα κράτη μέλη να αγοράζουν εντός του μπλοκ.

Τα τελευταία χρόνια, οι ΗΠΑ πιέζουν τις ευρωπαϊκές χώρες – οι οποίες ήδη δαπανούν περίπου το ήμισυ των αμυντικών τους αγορών σε αμερικανικό εξοπλισμό – να μην προβούν σε ριζική αλλαγή ώστε να δαπανήσουν περισσότερα από αυτά τα χρήματα στο εσωτερικό της χώρας.

Ερωτηθείς από το Euractiv για το πώς η Ευρώπη θα μπορούσε να διασφαλίσει ότι θα διαθέτει μια υπερσύγχρονη αμυντική βιομηχανία που θα ανταποκρίνεται στις σημερινές ανάγκες, ο Ρούτε δήλωσε ότι «οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να συντονιστούν καλύτερα μεταξύ τους».

«Είναι πολύ θετικό ότι ως έθνη συντονιζόμαστε καλύτερα μεταξύ μας, και φανταστικό αν είναι ευρωπαϊκό, αλλά πάντα σε ανοιχτή σύνδεση με τον υπόλοιπο κόσμο», δήλωσε ο Ρούτε.

Ένα παράδειγμα αυτού θα ήταν τα αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη F-35, δήλωσε ο Ρούτε, τα οποία παραμένουν η επικρατέστερη επιλογή σε όλο το ευρωπαϊκό αμυντικό τοπίο έναντι των μελλοντικών αναδυόμενων σχεδίων μαχητικών αεροσκαφών της Ευρώπης.

«Προφανώς, αν μπορούμε να αγοράσουμε πλήρως ευρωπαϊκά, φανταστικά, αλλά για να είμαστε ειλικρινείς, δεν θα φτάσουμε ποτέ εκεί χωρίς να αγοράσουμε και αμερικανικά, και τότε μπορείς να είσαι και πολύ ανοιχτός», πρόσθεσε.

Μεταπολεμικές ρυθμίσεις ασφαλείας

Ερωτηθείς αν συμφωνεί με την έκκληση του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι να μην φοβάται μια ήττα της Ρωσίας, ο Ρούτε είπε:

«Ναι, έχει δίκιο. Εάν συμβεί αυτό, η Ρωσία δεν θα φύγει».

Είπε ότι ο Ζελένσκι «είναι ο μόνος που μπορεί να προκαλέσει ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις σε διμερές επίπεδο με τη Ρωσία».

«Αλλά όταν συμβεί αυτό, θα πρέπει επίσης να καθίσουμε μαζί με τις ΗΠΑ, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, [και] συλλογικά με τους Ρώσους για να συζητήσουμε για τις μελλοντικές ρυθμίσεις ασφαλείας μεταξύ εμάς και των Ρώσων».

«Θα μπορούσε να είναι όπως όταν έγινε η γερμανική ενοποίηση το 1990, επειδή, ταυτόχρονα, γινόταν συζήτηση για τις εγγυήσεις ασφαλείας για ολόκληρη την Ευρώπη», πρόσθεσε.

Σχετικα αρθρα

Ιράν: Το «μήνυμα» για τις ροές πετρελαίου

admin

Μελέτη: Ένας ευρωπαϊκός φόρος πλούτου θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει τον προϋπολογισμό της ΕΕ

admin

Διεθνής Αμνηστία: Tο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση «αποβαίνει εις βάρος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων»

admin

ΗΠΑ: Ρώσοι χάκερ χρησιμοποίησαν πρόσβαση στη Microsoft για να κλέψουν κυβερνητικά emails

admin

Γκρίνια από τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία για τα κινεζικά ηλεκτροκίνητα

admin

Γαλλία: Αναστέλλεται η απαγόρευση των ονομασιών κρέατος για τα φυτικά προϊόντα

admin

Κομισιόν, Ισπανία και Βρετανία επιδιώκουν τελική συμφωνία για το Γιβραλτάρ

admin

Συνάντηση Μισέλ – Μελόνι: Προτεραιότητα η αποτελεσματική διαχείριση της μετανάστευσης

admin

Επαναβεβαιώνει (τελικά) την στήριξη στην Ουκρανία ο Σλοβάκος πρωθυπουργός

admin

Και οι Βούλγαροι αγρότες δίνουν το παρών στην πανευρωπαϊκή διαμαρτυρία

admin

Ελβετία: Πιο αυστηρή εποπτεία στις τράπεζες, αλλιώς «θα το πληρώσει ακριβά»

admin

Dzurinda για ακροδεξιά: Η ΕΕ δεν έχει άλλα περιθώρια καθυστερήσεων

admin