Image default
Ευρώπη

Αμερικανικές πιέσεις εναντίον της σχεδιαζόμενης επίθεσης του Ισραήλ στη Ράφα

Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρότειναν σχέδιο ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, με το οποίο ζητούν προσωρινή κατάπαυση του πυρός στον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς και αντιτίθενται σε μια μεγάλη χερσαία επίθεση του συμμάχου τους Ισραήλ στη Ράφα.

Η κίνηση αυτή έρχεται μετά την ανακοίνωση των ΗΠΑ ότι θα ασκήσουν βέτο την Τρίτη (20 Φεβρουαρίου) σε ένα ψήφισμα που συντάχθηκε από την Αλγερία – απαιτώντας άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός – λόγω ανησυχιών ότι θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τις συνομιλίες μεταξύ των ΗΠΑ, της Αιγύπτου, του Ισραήλ και του Κατάρ που επιδιώκουν να μεσολαβήσουν για την παύση του πολέμου και την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς.

Μέχρι τώρα, η Ουάσινγκτον ήταν αντίθετη με τη φράση «κατάπαυση του πυρός» σε οποιαδήποτε δράση του ΟΗΕ για τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς, αλλά το αμερικανικό κείμενο αντικατοπτρίζει τη γλώσσα που ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είπε ότι χρησιμοποίησε την περασμένη εβδομάδα σε συνομιλίες με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Θα έβλεπε το Συμβούλιο Ασφαλείας «να υπογραμμίζει την υποστήριξή του για μια προσωρινή κατάπαυση του πυρός στη Γάζα το συντομότερο δυνατό, με βάση τη φόρμουλα της απελευθέρωσης όλων των ομήρων, και καλεί για την άρση όλων των εμποδίων στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας σε κλίμακα».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες «δεν σκοπεύουν να βιαστούν» για μια ψηφοφορία και σκοπεύουν να αφήσουν χρόνο για διαπραγματεύσεις, δήλωσε τη Δευτέρα ανώτερος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Για να περάσει ένα ψήφισμα,χρειάζεται τουλάχιστον εννέα ψήφους υπέρ και κανένα βέτο από τα πέντε μόνιμα μέλη του ΟΗΕ τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, τη Βρετανία, τη Ρωσία ή την Κίνα.

Το αμερικανικό σχέδιο κειμένου «καθορίζει ότι υπό τις παρούσες συνθήκες μια μεγάλη χερσαία επίθεση στη Ράφα θα είχε ως αποτέλεσμα την περαιτέρω βλάβη των αμάχων και τον περαιτέρω εκτοπισμό τους, μεταξύ άλλων ενδεχομένως και σε γειτονικές χώρες».

Το Ισραήλ σχεδιάζει να εισβάλει στη Ράφα, όπου έχουν αναζητήσει καταφύγιο περισσότεροι από 1 εκατομμύριο από τα 2,3 εκατομμύρια Παλαιστίνιους στη Γάζα, προκαλώντας τη διεθνή ανησυχία ότι μια επίθεση θα επιδεινώσει απότομα την ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα. Ο ΟΗΕ έχει προειδοποιήσει ότι «θα μπορούσε να οδηγήσει σε σφαγή».

Το σχέδιο ψηφίσματος των ΗΠΑ αναφέρει ότι μια τέτοια κίνηση «θα είχε σοβαρές επιπτώσεις στην περιφερειακή ειρήνη και ασφάλεια και, ως εκ τούτου, υπογραμμίζει ότι μια τέτοια μεγάλη χερσαία επίθεση δεν πρέπει να προχωρήσει υπό τις παρούσες συνθήκες».

Η Ουάσινγκτον παραδοσιακά προστατεύει το Ισραήλ από τη δράση του ΟΗΕ και έχει ασκήσει δύο φορές βέτο στα ψηφίσματα του Συμβουλίου μετά την επίθεση των μαχητών της Χαμάς κατά του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου. Αλλά έχει επίσης απέχει δύο φορές, επιτρέποντας στο Συμβούλιο να υιοθετήσει ψηφίσματα που αποσκοπούσαν στην ενίσχυση της βοήθειας προς τη Γάζα και ζητούσαν εκτεταμένες παύσεις στις μάχες.

«Προειδοποιητική βολή»

Αυτή είναι η δεύτερη φορά από τις 7 Οκτωβρίου που η Ουάσινγκτον προτείνει ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας για τη Γάζα. Η Ρωσία και η Κίνα άσκησαν βέτο στην πρώτη της προσπάθεια στα τέλη Οκτωβρίου.

Ενώ οι ΗΠΑ ήταν έτοιμες να προστατεύσουν το Ισραήλ ασκώντας βέτο στο αλγερινό σχέδιο ψηφίσματος την Τρίτη, ο διευθυντής του ΟΗΕ της International Crisis Group, Ρίτσαρντ Γκόουαν, δήλωσε ότι το Ισραήλ θα ανησυχούσε περισσότερο από το κείμενο που συνέταξε η Ουάσινγκτον.

«Το απλό γεγονός ότι οι ΗΠΑ καταθέτουν καθόλου αυτό το κείμενο είναι μια προειδοποιητική βολή για τον Νετανιάχου», είπε. «Είναι το ισχυρότερο μήνυμα που έχουν στείλει οι ΗΠΑ στον ΟΗΕ μέχρι στιγμής ότι το Ισραήλ δεν μπορεί να βασίζεται στην αμερικανική διπλωματική προστασία επ’ αόριστον».

Η αποστολή του Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη στη Νέα Υόρκη δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό του αμερικανικού σχεδίου.

Ένας δεύτερος ανώτερος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, δήλωσε ότι το αμερικανικό σχέδιο δεν υποδηλώνει «τίποτα για τη δυναμική οποιασδήποτε συγκεκριμένης σχέσης, είτε αυτή είναι με τους Ισραηλινούς είτε με οποιονδήποτε άλλο εταίρο έχουμε».

Το προσχέδιο του αμερικανικού κειμένου καταδικάζει τις εκκλήσεις ορισμένων υπουργών της ισραηλινής κυβέρνησης για μετακίνηση εβραίων εποίκων στη Γάζα και απορρίπτει κάθε προσπάθεια δημογραφικής ή εδαφικής αλλαγής στη Γάζα που θα παραβιάζει το διεθνές δίκαιο.

Το ψήφισμα απορρίπτει επίσης «κάθε ενέργεια από οποιοδήποτε μέρος που μειώνει το έδαφος της Γάζας, σε προσωρινή ή μόνιμη βάση, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας επίσημα ή ανεπίσημα των λεγόμενων ρυθμιστικών ζωνών, καθώς και της εκτεταμένης, συστηματικής κατεδάφισης πολιτικών υποδομών».

Το Reuters ανέφερε τον Δεκέμβριο ότι το Ισραήλ είπε σε πολλά αραβικά κράτη ότι θέλει να χαράξει μια νεκρή ζώνη εντός των συνόρων της Γάζας για να αποτρέψει τις επιθέσεις μετά το τέλος του πολέμου.

Ο πόλεμος ξεκίνησε όταν μαχητές της μαχητικής οργάνωσης Χαμάς που διοικεί τη Γάζα επιτέθηκαν στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, σκοτώνοντας 1.200 ανθρώπους και αιχμαλωτίζοντας 253 ομήρους, σύμφωνα με ισραηλινούς απολογισμούς. Σε αντίποινα, το Ισραήλ εξαπέλυσε στρατιωτική επίθεση στη Γάζα, η οποία, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές, έχει προκαλέσει τον θάνατο σχεδόν 29.000 Παλαιστινίων, ενώ υπάρχουν φόβοι ότι χιλιάδες ακόμη πτώματα έχουν χαθεί μέσα στα ερείπια.

Τον Δεκέμβριο, περισσότερα από τα τρία τέταρτα της Γενικής Συνέλευσης των 193 μελών του ΟΗΕ ψήφισαν υπέρ της απαίτησης άμεσης ανθρωπιστικής κατάπαυσης του πυρός. Τα ψηφίσματα της Γενικής Συνέλευσης ωστόσο δεν είναι δεσμευτικά, αλλά έχουν πολιτικό βάρος, αντανακλώντας την παγκόσμια άποψη για τον πόλεμο.

 

Σχετικα αρθρα

Google: Απέλυσε 28 υπαλλήλους μετά από συμμετοχή σε διαδηλώσεις

admin

Ένας «πράσινος» κεντρικός τραπεζίτης που βλέπει πολύ πιο μακριά

admin

Eurostat : Στο 2,4% ο ετήσιος πληθωρισμός στην ευρωζώνη τον Μάρτιο

admin

Κορυφαίες αντιδράσεις εναντίον της καταστολής του ακροδεξιού συνεδρίου στις Βρυξέλλες

admin

Αναδιανομή κρατουμένων σε όλη την ΕΕ ζητούν οι Ευρωσκεπτικιστές της Σουηδίας

admin

Ισπανία: «Δίκαιη κατανομή» των παιδιών μεταναστών μεταξύ των περιφερειών

admin

Πάνω από 500 Πολωνοί υπό παρακολούθηση με Pegasus επί κυβέρνησης PiS

admin

Ευρωβαρόμετρο: Προτεραιότητα στην άμυνα από τους Ευρωπαίους πολίτες

admin

Mozilla: Σοβαρά κενά διαφάνειας στις online πλατφόρμες ενόψει Ευρωεκλογών

admin

Βρετανία: Επιβραδύνθηκε τον Μάρτιο ο πληθωρισμός, αλλά λιγότερο από το αναμενόμενο

admin

Λαγκάρντ: Μέτριος ο αντίκτυπος της ιρανικής επίθεσης στις τιμές του πετρελαίου

admin

Ρεκόρ εξαγωγών ρωσικού πετρελαίου δια θαλάσσης

admin