Image default
Ευρώπη

Στο στόχαστρο της Κομισιόν το TikTok, με επίκεντρο την προστασία των παιδιών

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκκίνησε τη Δευτέρα (19 Φεβρουαρίου) επίσημη διαδικασία κατά του TikTok βάσει του νόμου για τις ψηφιακές υπηρεσίες (DSA), λόγω πιθανών παραβάσεων σε διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένης της προστασίας των παιδιών.

H Πράξη για τις ψηφιακές υπηρεσίες (DSA), η οποία τέθηκε σε ισχύ στις 17 Φεβρουαρίου για όλες τις πλατφόρμες που δραστηριοποιούνται στην ΕΕ, είναι μια οριζόντια νομοθεσία που ρυθμίζει τον τρόπο με τον οποίο οι διαδικτυακοί φορείς πρέπει να αντιμετωπίζουν το παράνομο και επιβλαβές περιεχόμενο.

Η παρούσα απόφαση είναι αποτέλεσμα προκαταρκτικής έρευνας, η οποία βασίστηκε σε έκθεση αξιολόγησης κινδύνου που απέστειλε η TikTok στην Επιτροπή τον περασμένο Σεπτέμβριο και σε επίσημα αιτήματα του θεσμικού οργάνου της ΕΕ για πληροφορίες σχετικά με το παράνομο περιεχόμενο, την προστασία των ανηλίκων και την πρόσβαση στα δεδομένα.

Όπως επεσήμανε επίσης ο Ευρωπαίος επίτροπος για την εσωτερική αγορά Τιερί Μπρετόν σε ανάρτησή του στο X, η τρέχουσα έρευνα θα επικεντρωθεί στην πιθανή παραβίαση της διαφάνειας και της προστασίας των ανηλίκων, και στο πλαίσιο αυτό, στον εθιστικό σχεδιασμό, τα χρονικά όρια οθόνης, το φαινόμενο “rabbit hole”, την επαλήθευση της ηλικίας και τις προεπιλεγμένες ρυθμίσεις απορρήτου.

«Το TikTok έχει πρωτοπορήσει σε χαρακτηριστικά και ρυθμίσεις για την προστασία των εφήβων και την απομάκρυνση των παιδιών κάτω των 13 ετών από την πλατφόρμα, ζητήματα με τα οποία παλεύει ολόκληρη η βιομηχανία», δήλωσε εκπρόσωπος της TikTok στο Euractiv.

«Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με εμπειρογνώμονες και τη βιομηχανία για να κρατήσουμε τους νέους στο TikTok ασφαλείς και ανυπομονούμε να έχουμε τώρα την ευκαιρία να εξηγήσουμε λεπτομερώς αυτό το έργο στην Επιτροπή», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Η Κομισιόν σημείωσε ότι η συμμόρφωση με την DSA περιλαμβάνει την αξιολόγηση και τον μετριασμό των συστημικών κινδύνων, ωστόσο, τα υφιστάμενα μέτρα μετριασμού, όπως τα εργαλεία επαλήθευσης της ηλικίας του TikTok, ενδέχεται να μην θεωρούνται κατάλληλα, αναλογικά ή πλήρως αποτελεσματικά για την αντιμετώπιση αυτών των ανησυχιών.

Η Επιτροπή επισημαίνει επίσης ότι οι απαιτήσεις της DSA περιλαμβάνουν την εφαρμογή κατάλληλων και ισορροπημένων μέτρων για τη διασφάλιση της ιδιωτικής ζωής, της ασφάλειας και της προστασίας των ανηλίκων, συμπεριλαμβανομένων προεπιλεγμένων ρυθμίσεων απορρήτου προσαρμοσμένων για ανηλίκους στο πλαίσιο του σχεδιασμού και της λειτουργίας των συστημάτων συστάσεων. Η διασφάλιση της τήρησης των απαιτήσεων του κανονισμού συνεπάγεται επίσης τη δημιουργία ενός ευανάγνωστου και αξιόπιστου αποθετηρίου για τις διαφημίσεις που εμφανίζονται στο TikTok.

Οι προσπάθειες της TikTok να ενισχύσει τη διαφάνεια της πλατφόρμας βρίσκονται επίσης υπό έλεγχο. Η έρευνα επικεντρώνεται σε πιθανές ελλείψεις όσον αφορά τη χορήγηση στους ερευνητές πρόσβασης στα δημόσια διαθέσιμα δεδομένα της πλατφόρμας, η οποία αποτελεί επίσης απαίτηση του DSA.

Εθιστικός σχεδιασμός

Οι πλατφόρμες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης έχουν επικριθεί ότι είναι εθιστικές από το σχεδιασμό τους, ώστε να κάνουν τους ανθρώπους να περνούν όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο σε αυτές, με χαρακτηριστικά όπως το φαινόμενο του “rabbit hole”, που αναφέρει τώρα ο Μπρετόν, το οποίο αναφέρεται στους αλγόριθμους οι οποίοι δείχνουν στους χρήστες περισσότερο από ένα συγκεκριμένο είδος περιεχομένου, όσο περισσότερο αλληλεπιδρούν με αυτό, για παράδειγμα κάνοντας like, ή ακόμη και ξοδεύοντας περισσότερο χρόνο κοιτάζοντας ένα είδος περιεχομένου από ένα άλλο.

Στις 12 Δεκεμβρίου του περασμένου έτους, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υιοθέτησε με ευρεία πλειοψηφία την πρωτοβουλία για να καταστήσει τις ψηφιακές πλατφόρμες λιγότερο εθιστικές στη σύνοδο ολομέλειας στο Στρασβούργο.

Προστασία των παιδιών

Σύμφωνα με τους κανόνες της DSA, οι διαδικτυακές πλατφόρμες που χρησιμοποιούνται από περισσότερους από 45 εκατομμύρια χρήστες μηνιαίως ενέχουν «συστημικό κίνδυνο» για την κοινωνία- ως εκ τούτου, πρέπει να ακολουθούν ένα ειδικό καθεστώς μετριασμού του περιεχομένου, συμπεριλαμβανομένων των υποχρεώσεων διαφάνειας και διαχείρισης κινδύνου.

Τον περασμένο Φεβρουάριο, η Κομισιόν ανακοίνωσε τον Απρίλιο την πρώτη δέσμη πολύ μεγάλων διαδικτυακών πλατφορμών (VLOP) και πολύ μεγάλων μηχανών αναζήτησης (VLOSE), η οποία στη συνέχεια επικαιροποιήθηκε στα τέλη Δεκεμβρίου.

Ο κατάλογος περιλαμβάνει και πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Instagram και το Facebook της Meta, καθώς και το TikTok και το X.

Στην επικαιροποίηση του καταλόγου τον Δεκέμβριο, όταν προστέθηκαν τρεις πλατφόρμες πορνογραφίας, οι XVideos, Pornhub και Stripchat, ήδη τόσο ο Μπρετόν όσο και η εκτελεστική αντιπρόεδρος, αρμόδια για τον ανταγωνισμό Μαργκρέτε Βεστάγκερ, τόνισαν την προστασία των ανηλίκων ως μία από τις προτεραιότητες στο πλαίσιο της DSA.

Τώρα, σύμφωνα με έγγραφο που είδε το Reuters, ο Μπρετόν δήλωσε: «Η προστασία των ανηλίκων αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα επιβολής της DSA».

«Ως πλατφόρμα που απευθύνεται σε εκατομμύρια παιδιά και εφήβους, το TikTok πρέπει να συμμορφώνεται πλήρως με την DSA και έχει ιδιαίτερο ρόλο να διαδραματίσει στην προστασία των ανηλίκων στο διαδίκτυο», πρόσθεσε ο Επίτροπος.

Επόμενα βήματα

Η Επιτροπή θα διεξάγει τώρα εμπεριστατωμένη έρευνα, συνεχίζοντας τη συλλογή αποδεικτικών στοιχείων, τα οποία θα μπορούσαν να αποδείξουν ότι η TikTok διέπραξε παραβάσεις βάσει της DSA.

Με την έναρξη επίσημης έρευνας, η Επιτροπή μπορεί να επιβάλει, για παράδειγμα, προσωρινά μέτρα και αποφάσεις μη συμμόρφωσης ή να αποδεχτεί τα διορθωτικά μέτρα της TikTok, εφόσον προσφερθούν.

Τα χρονοδιαγράμματα αυτών των ερευνών μπορεί να εξαρτώνται από διάφορους παράγοντες, οπότε δεν υπάρχει τρέχουσα προθεσμία μέχρι η Επιτροπή να ολοκληρώσει τη διαδικασία.

Εν τω μεταξύ, στις 7 Φεβρουαρίου, η Meta και η TikTok επιβεβαίωσαν επίσης ότι μηνύουν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με το ετήσιο εποπτικό τέλος που πρέπει να καταβάλλουν οι εταιρείες που είναι εισηγμένες στο DSA.

 

Σχετικα αρθρα

Μελέτη: Ένας ευρωπαϊκός φόρος πλούτου θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει τον προϋπολογισμό της ΕΕ

admin

Διεθνής Αμνηστία: Tο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση «αποβαίνει εις βάρος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων»

admin

Ελβετία: Πιο αυστηρή εποπτεία στις τράπεζες, αλλιώς «θα το πληρώσει ακριβά»

admin

Χρυσός: Μια ανάσα από τα 2.400 δολάρια η ουγκιά 

admin

Κίνα: Οι κεντρικές και δυτικές περιοχές νέα επιλογή για επενδύσεις

admin

Η οικονομία της Κίνας ανακάμπτει και βελτιώνεται

admin

Ο Σαμ Μπάνκμαν-Φράιντ άσκησε έφεση στην πρωτόδικη καταδίκη του σε 25 χρόνια κάθειρξη

admin

Νίκος Παππάς: Καλεί την Ευρωπαία Εισαγγελέα να έχει «ορθάνοιχτα» τα μάτια στο ελληνικό Ταμείο Ανάκαμψης

admin

Nusrat Ghani: Η Ουκρανία είναι η καθοριστική μάχη της γενιάς μας – Να χτυπήσουμε τον Πούτιν εκεί που πονάει

admin

ΕΚΤ: Κεντρικοί τραπεζίτες, έτοιμοι για…τρεις μειώσεις επιτοκίων, πριν σβήσουν τα φώτα της σημερινής συνεδρίασης

admin

Ουκρανία: Γερμανικές εγγυήσεις για επενδύσεις ενώ οι Ρώσοι βομβαρδίζουν υποδομές

admin

Λαγκάρντ: «Σήμα» για μείωση επιτοκίων της ΕΚΤ τον Ιούνιο

admin