Image default
Ευρώπη

Μπαρόζο: Η ΕΕ δεν είναι έτοιμη να συμπεριλάβει χώρα που βρίσκεται σε πόλεμο

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι έτοιμη να δεχτεί την ένταξη μιας χώρας που βρίσκεται σε πόλεμο, προειδοποίησε την Τρίτη ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και πρώην πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Ζοζέ Μανουέλ Ντουράο Μπαρόζο, καλώντας αντ’ αυτού σε μια ενδεχόμενη συνεννόηση που θα αποτρέψει την εξάπλωση της σύγκρουσης στην Ουκρανία.

«Το πιο δύσκολο ζήτημα είναι το εξής: η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) δεν είναι έτοιμη να συμπεριλάβει μια χώρα που βρίσκεται σε πόλεμο, όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία, διότι αυτό θα σήμαινε ότι θα έφερνε τον πόλεμο στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αργά ή γρήγορα, πρέπει να προετοιμαστούμε για μια πιθανή συμφωνία συνεννόησης», δήλωσε ο Μπαρόζο.

«Υπάρχει ένας επιτιθέμενος [η Ρωσία] και μια χώρα που δέχεται επίθεση [η Ουκρανία] – δεν είναι μια συμμετρική κατάσταση και, αφού είναι έτσι, αυτό που χρειαζόμαστε είναι ειρήνη. Δεν έχουμε φτάσει ακόμη σε αυτή τη θέση, αλλά αυτό είναι πολύ σημαντικό. Διαφορετικά, δίνουμε λόγους στον [Βλαντιμίρ] Πούτιν να παρατείνει τον πόλεμο για πολλά χρόνια», πρόσθεσε.

Ο Μπαρόζο άνοιξε τη διάσκεψη για τη διαδικασία ένταξης της Ουκρανίας στην ΕΕ με τίτλο «Προσχώρηση της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση – τι χρειαζόμαστε για μια επιτυχή διεύρυνση».

Στο συνέδριο, ο Μπαρόζο τόνισε τη σημασία νέων πολιτικών και διπλωματικών προσεγγίσεων.

«Το πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό, διότι αν ο Πούτιν κερδίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία, δεν είναι απλώς μια ήττα για τους Ουκρανούς. Είναι επίσης μια ήττα για εμάς [τους Ευρωπαίους]», δήλωσε.

«Όταν οι άνθρωποι με ρωτούν πού είναι ο ‘ευρωπαϊκός στρατός’, λέω ότι είναι ο ουκρανικός στρατός. Ο ουκρανικός στρατός είναι ο ‘ευρωπαϊκός στρατός’», δήλωσε, τονίζοντας ότι μιλούσε «προσωπικά».

Πέρυσι, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε να αποδεχθεί τις αιτήσεις της Ουκρανίας και της Μολδαβίας και να ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις μαζί τους.

Ο Μπαρόζο υπενθύμισε ότι η Ουκρανία ήθελε να ενταχθεί στην ΕΕ μετά την «Πορτοκαλί Επανάσταση» (2004/2005), αλλά δεν υπήρχε συναίνεση μεταξύ των κρατών μελών, οπότε προτάθηκε μια συμφωνία σύνδεσης.

«Κατά τη διάρκεια εκείνης της περιόδου, είχα επαφές με τον πρόεδρο Πούτιν. Δεν είχε ποτέ αντίρρηση να συνάψει η Ουκρανία συμφωνία σύνδεσης ή ακόμη και να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κατέστησε σαφές ότι δεν αποδέχεται την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, όπως τόνισε στο Βουκουρέστι το 2008», δήλωσε.

Όμως, το 2014, κατά την υπογραφή μιας συμφωνίας σύνδεσης, ο φιλορώσος Ουκρανός πρόεδρος Βίκτορ Γιανουκόβιτς δήλωσε ότι δεν μπορούσε να υπογράψει, επειδή η Ρωσία δεν θα το επέτρεπε.

«Ο Πούτιν πρόσθεσε ότι αν επρόκειτο για τις τακτικές δυνάμεις της Ρωσίας, το Κίεβο ‘θα είχε καταληφθεί σε λιγότερο από δύο εβδομάδες’», εξήγησε ο Μπαρόζο.

«Επτά ημέρες αργότερα, ανέφερα τη συνομιλία στην Επιτροπή και στη συνέχεια διέρρευσε. Δεν άρεσε στο Κρεμλίνο αυτό. Δεν το αρνήθηκε, αλλά ισχυρίστηκε ότι είχα αναφερθεί στα λόγια του Πούτιν εκτός πλαισίου», είπε.

Η απειλή κατά του Κιέβου «ήταν μια εκδήλωση μιας μυστικής επιθυμίας ότι αυτό που ήθελε δεν ήταν μόνο η Κριμαία αλλά ολόκληρη η Ουκρανία», εκτίμησε.

«Ήταν σαφές για μένα ότι ο Πούτιν, συναισθηματικά και πολιτικά, δεν αποδεχόταν την ουκρανική πραγματικότητα περισσότερο από τη Λευκορωσία, μια χώρα που ελέγχεται από τη Μόσχα».

«Ο Πούτιν δεν είναι τρελός, είναι επικίνδυνος και απολυταρχικός, αλλά δεν είναι παράλογος. Έκανε ένα μεγάλο λάθος. Δεν υπολόγισε την αποφασιστικότητα του ουκρανικού λαού και την υποστήριξη του ευρωπαϊκού μπλοκ και των Ηνωμένων Πολιτειών. Σε αυτό το σημείο βρισκόμαστε. Ένας πόλεμος πλήρους κλίμακας στη μέση της Ευρώπης», δήλωσε ο Μπαρόζο στην ενακρτήρια ομιλία του.

Σχετικα αρθρα

Ένας «πράσινος» κεντρικός τραπεζίτης που βλέπει πολύ πιο μακριά

admin

Eurostat : Στο 2,4% ο ετήσιος πληθωρισμός στην ευρωζώνη τον Μάρτιο

admin

Κορυφαίες αντιδράσεις εναντίον της καταστολής του ακροδεξιού συνεδρίου στις Βρυξέλλες

admin

Αναδιανομή κρατουμένων σε όλη την ΕΕ ζητούν οι Ευρωσκεπτικιστές της Σουηδίας

admin

Ισπανία: «Δίκαιη κατανομή» των παιδιών μεταναστών μεταξύ των περιφερειών

admin

Πάνω από 500 Πολωνοί υπό παρακολούθηση με Pegasus επί κυβέρνησης PiS

admin

Βρετανία: Επιβραδύνθηκε τον Μάρτιο ο πληθωρισμός, αλλά λιγότερο από το αναμενόμενο

admin

Λαγκάρντ: Μέτριος ο αντίκτυπος της ιρανικής επίθεσης στις τιμές του πετρελαίου

admin

Ρεκόρ εξαγωγών ρωσικού πετρελαίου δια θαλάσσης

admin

Ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή: Πόσο θα πλήξει την παγκόσμια οικονομία;

admin

ΔΝΤ: Οι κίνδυνοι που απειλούν την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας

admin

Γιατί το πετρέλαιο δεν «φοβάται» και τόσο τη σύγκρουση Ιράν-Ισραήλ

admin