Image default
Οικονομία

Έτοιμη το 2026 η νέα «στέγη» του ΤΕΕ με «σφραγίδα» ΤΕΡΝΑ – Τα γραφεία και οι ενοικιαστές

Ανάμεσα στα τέλη του 2025 με το πρώτο 6μηνο 2026 αναμένεται να είναι έτοιμο το νέο «πράσινο», βιοκλιματικό και φουτουριστικό στη σχεδίαση κτήριο γραφείων του ΤΕΕ στην Λ. Κηφισίας στο Μαρούσι. Το 38% στο Επιμελητήριο, τα υπόλοιπα σε μισθωτές. Ανάπτυξη από ΤΕΡΝΑ, Dimand. Πώς θα είναι το project. 

Ανάμεσα στα τέλη του 2025 με το πρώτο 6μηνο 2026 αναμένεται να είναι έτοιμο το νέο «πράσινο», βιοκλιματικό και φουτουριστικό στη σχεδίαση κτήριο γραφείων του ΤΕΕ στην Λ. Κηφισίας στο Μαρούσι επί των οδών Λ. Κηφισίας, Διστόμου, Αλαμάνας και Αττικής Οδού, Δήμου Αμαρουσίου – κόμβος Δαχτυλίδι), όπως αναφέρθηκε προχτές το βράδυ στο περιθώριο εκδήλωσης για τα 100 χρόνια του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας. Πρόκειται για ένα έργο ανάπτυξης δύο κτιρίων, μια από κοινού επένδυση των ΤΕΡΝΑ και Dimand, με την κατασκευαστική εταιρεία, που είχε υποβάλει προσφορά στα τέλη 2022 να έχει ήδη παραλάβει τους χώρους, ενώ αναμένονται οι βασικές άδειες.

Το έργο, μια επένδυση άνω των 25- 30 εκατ. ευρώ, θα χρηματοδοτηθεί αποκλειστικά από πόρους του αναδόχου. Σε κάθε περίπτωση, το ΤΕΕ επιχειρεί να εκμεταλλευθεί τη μεγάλη «δυναμική» της αγοράς ακινήτων στο ευρύτερο «μέτωπο» του Αμαρουσίου και ιδίως πέριξ της Λεωφόρου Κηφισίας, μια περιοχή που προσελκύσει το ενδιαφέρον developers ειδικά σε ότι αφορά με τον τομέα των γραφείων. Σκοπός της ανάπτυξης είναι η ανέγερση κτιρίων γραφείων και νέων υποδομών υψηλών ποιοτικών προδιαγραφών με βιοκλιματικά χαρακτηριστικά, μέρος των οποίων θα δοθεί στο ΤΕΕ προς χρήση, περίπου το 38%, ενώ τα υπόλοιπα θα αξιοποιηθούν. Ακόμα δεν έχουν κυκλοφορήσει πολλά για πιθανούς μισθωτές, ενώ κατά πληροφορίες στους ενδιαφερόμενους είναι ο όμιλος του Ιατρικού Κέντρου που έχει κατά βάση στον στόχο του τους χώρους στάθμευσης ώστε να εξυπηρετεί το διπλανό νοσοκομειακό συγκρότημα.

Το κτηριακό project

Όπως και παλιότερα είχαμε αναφέρει, το οικόπεδο με εμβαδόν 9.066,803 τ.μ. βρίσκεται απέναντι από κτήριο του ΟΤΕ. Ο προϋπολογισμός δημοπράτησης της σύμβασης (χωρίς ΦΠΑ) ανέρχεται σε 20,293 εκατ. ευρώ και αφορά στο εκτιμώμενο κατασκευαστικό κόστος και το κόστος μελετών του κτηρίου. Το έργο θα εκτελεστεί με αποκλειστική χρηματοδότηση του αναδόχου. Στο συμβατικό αντικείμενο περιλαμβάνεται και η προηγούμενη κατεδάφιση ημιμόνιμης κατασκευής (οικίσκου) που βρίσκεται εντός του ακινήτου.

Το προς αξιοποίηση ακίνητο (οικόπεδο) βρίσκεται επί των οδών Λ. Κηφισίας, Διστόμου, Αλαμάνας και Αττικής Οδού, Δήμου Αμαρουσίου (Κόμβος Δαχτυλίδι), στη θέση «Λογοθέτη» ή «Σωρός» του Δήμου Αμαρουσίου Αττικής. Λόγω της θέσης του το οικόπεδο εξασφαλίζει εύκολη πρόσβαση με αυτοκίνητο, λεωφορεία και προαστιακό σιδηρόδρομο και μεγάλη προβολή καθώς οποιοδήποτε κτίσμα θα είναι ορατό και από τους δύο μεγάλους οδικούς άξονες. Όπως παλιότερα αναφέρονταν, το ελάχιστο αποδεκτό ποσοστό προσφερόμενης αντιπαροχής στο ΤΕΕ, βάσει της διακήρυξης, ανέρχεται σε 35,45% επί του Εμβαδού Αναφοράς (10.130 τ.μ. δόμησης). Συνεπώς, τα ελάχιστα τετραγωνικά αντιπαροχής (ΕΤΑ) ανέρχονται σε 3.591 τ.μ. και αντιστοιχούν σε χώρους κύριας χρήσης (ανοδομή) που προσμετρώνται στον συντελεστή δόμησης. Εκτιμάται ότι εκτός της ανοδομής θα υπάρχει και η δυνατότητα υπόγειων χώρων (κυρίως πάρκινγκ) περίπου 10 χιλ. τ.μ.

Οι επιτρεπόμενες χρήσεις

Με βάση τα εμπορικά δεδομένα της περιοχής και τις επιτρεπόμενες χρήσεις (Πολεοδομικό κέντρο και Γενική Κατοικία) επιλέγεται ως βέλτιστη χρήση αυτή των γραφείων και για το τμήμα που θα δοθεί ως αντιπαροχή. Στο οικόπεδο αυτό θα κατασκευασθούν δύο όγκοι κτιρίων ανεξάρτητα μεταξύ τους με κοινούς χώρους στάθμευσης σε δυο υπόγεια, τα οποία θα επεκτείνονται και εκτός του περιγράμματος των κτιρίων.

Η χωροθέτηση του κτιρίου που θα δοθεί σαν αντιπαροχή στο ΤΕΕ, θα πρέπει να εξασφαλίζει ανεξάρτητη πρόσβαση σε αυτό από την οδό Διστόμου. Στη στάθμη του Α’ υπογείου, εντός του περιγράμματος των δύο κτιρίων θα πρέπει να προβλεφθούν οι εξής κοινόχρηστες λειτουργίες του ΤΕΕ :

α) Αίθουσα πολλαπλών χρήσεων/αμφιθέατρο 200 ατόμων ή οποία θα δύναται να χρησιμοποιηθεί για συνέδρια, συσκέψεις, εκθέσεις και άλλες δραστηριότητες.

β) Χώρος βιβλιοθήκης , επιφανείας τουλάχιστον 180τ.μ.

Το κτίριο του ΤΕΕ θα πρέπει να εξαντλεί το επιτρεπόμενο ύψος από τους όρους δόμησης. Στους υπέργειους χώρους του κτιρίου θα πρέπει να εφαρμοστεί βιοκλιματικός σχεδιασμός με σκοπό την εξασφάλιση συνθηκών θερμικής και οπτικής άνεσης με την ελάχιστη δυνατή κατανάλωση συμβατικής ενέργειας. Στο κτίριο του ΤΕΕ θα πρέπει να προβλεφθούν δύο συγκροτήματα κλιμακοστασίων με 3 ανελκυστήρες συνολικά ανά στάθμη και ένα WC AMEA. Η διαρρύθμιση των ορόφων θα εξασφαλίζει τουλάχιστον στο 20% της επιφανείας, κλειστούς χώρους γραφείων και το υπόλοιπο σε open plan, με καθαρό ύψος των χώρων κύριας χρήσης 2.60μ.

Το κάθε επίπεδο του υπογείου θα πρέπει να εξαντλεί την επιτρεπόμενη κάλυψη κατά ΝΟΚ. Ο χώρος στάθμευσης θα εξυπηρετεί τις ελάχιστες απαιτήσεις των γραφείων αλλά και τμήμα που πιθανόν να λειτουργεί σαν δημόσιος χώρος στάθμευσης Στα υπόγεια θα τοποθετηθούν οι Η/Μ χώροι, χωριστά για κάθε κτίριο, θέσεις στάθμευσης αυτοκινήτων, ΑΜΕΑ, ηλεκτρικών αυτοκινήτων και ποδηλάτων με βάση τους υφιστάμενους κανονισμούς και το πρότυπο LEED.

Βιοκλιματικός σχεδιασμός

Το κέλυφος του κτιρίου θα πρέπει να μελετηθεί σύμφωνα με τις αρχές του βιοκλιματικού σχεδιασμού και με τη χρήση σύγχρονων υλικών Τα δώματα να είναι φυτεμένα και να λειτουργούν σαν χώροι εκτόνωσης των εργαζομένων . Ο ακάλυπτος χώρος να είναι διαμορφωμένος σε κήπο με μεγάλα δένδρα και βλάστηση και κατάλληλη περίφραξη έτσι ώστε να προστατεύεται το κτίσμα από την θόρυβο της Αττικής οδού. Η αρχιτεκτονική προσέγγιση θα πρέπει να λάβει υπόψη της τις απαιτήσεις του σύγχρονου βιοκλιματικού σχεδιασμού, ενώ όλη η μελέτη και η κατασκευή θα βασιστεί στις κατευθύνσεις του Leed ώστε να επιτύχει LEED GOLD certification ή ανώτερο.

Στόχος του σχεδιασμού είναι να επιτευχθεί μείωση της καταναλισκόμενης ενέργειας του κτιρίου με την υιοθέτηση κατάλληλων τεχνικών που συνδέονται με τη λειτουργία του και ταυτόχρονα να διατηρηθούν οι συνθήκες οπτικής και θερμικής άνεσης.: Η φιλοσοφία σχεδιασμού θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη της τον προσανατολισμό, τα υλικά της όψης και την διαπερατότητα τους, τα συστήματα αερισμού και κλιματισμού καθώς και τα θερμικά φορτία από τον φωτισμό. Ο παθητικός σχεδιασμός του κτηρίου καθώς και τα συστήματα διαχείρισης του Η/Μ εξοπλισμού θα πρέπει να εξασφαλίζουν τις βέλτιστες συνθήκες εργασίας με την χαμηλότερη δυνατή κατανάλωση.

Ο περιβάλλων χώρος του κτιρίου θα πρέπει να διαμορφωθεί σαν ένας κήπος με μεγάλα δένδρα. Η περιμετρική μάντρα και το πεζοδρόμιο να καλύπτονται κατά το δυνατόν από φυτά.

Σχετικα αρθρα

Η Κίνα υποστηρίζει ότι οι ΗΠΑ ακολουθούν τις «μη εμπορικές πρακτικές» για τις οποίες την κατηγορούν

admin

Εγνατία Οδός: Πιο κοντά στην υλοποίηση της διασυνοριακής γέφυρας Ελλάδας-Τουρκίας στον Έβρο

admin

Έρχονται 2 δισ. κοινοτικό χρήμα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις – Όλα τα προγράμματα εγγυήσεων και επιδοτήσεων

admin

Ο. Κεφαλογιάννη: Δημιουργούμε τις συνθήκες για μια νέα αρχή για τον ελληνικό τουρισμό

admin

Β. Τζώρτζης και Ν. Koυρογένης στο Naftemporiki TV: «Μακάρι σε όλους τους τομείς να είχαμε έναν επαγγελματία διαμεσολαβητή-διαπραγματευτή»

admin

Deutsche Bank και Morgan Stanley «βλέπουν» μόνο τρεις μειώσεις επιτοκίων φέτος

admin

Ο Κ. Χατζηδάκης στην Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον

admin

Είναι η Ινδία η νέα υπερδύναμη; Τι δείχνουν τα στοιχεία

admin

Νέο καμπανάκι ΔΝΤ για υψηλά χρέη και ελλείμματα

admin

Εφορία: Εως 29 Απριλίου η προθεσμία για τη διάσωση ρυθμίσεων

admin

ΤτΕ: Στα 2,4 δισ. ευρώ το πρωτογενές πλεόνασμα το α’ τρίμηνο

admin

ΑΑΔΕ: Ψηφιακή η αμφισβήτηση ελάχιστου ετήσιου εισοδήματος από επιχειρηματική δραστηριότητα

admin