Image default
Οικονομία

Κ. Χατζηδάκης: Στη φαντασία της αντιπολίτευσης η νομιμοποίηση αυθαιρέτων στον αιγιαλό

Αβάσιμες χαρακτήρισε τις τοποθετήσεις περί νομιμοποίησης αυθαιρέτων στον αιγιαλό ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, κάνοντας λόγο για κακοπιστία, δογματισμό και στείρα αντιπολιτευτική διάθεση.

Μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής για το νομοσχέδιο «Αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας στις παραθαλάσσιες περιοχές», ο κ. Χατζηδάκης έκανε λόγο για «νεοφιλελεύθερους δράκους» που «βρίσκονται στη φαντασία ορισμένων», ενώ καταλόγισε επιπολαιότητα σε περιβαλλοντικές οργανώσεις.

Κάλεσε, δε, τις οργανώσεις αυτές, αλλά και όσους διατυπώνουν αιτιάσεις για νομιμοποίηση αυθαιρέτων, να δηλώσουν ποιο άρθρο και ποια παράγραφος του σχεδίου νόμου προβλέπει κάτι τέτοιο.

«Συγχαρητήρια στους νομικούς που κατέληξαν σε αυτά τα συμπεράσματα. Να μας πουν από πού προκύπτει η νομιμοποίηση και πού υπάρχουν αυτοί οι ‘δράκοι’ τους οποίους επικαλούνται ορισμένοι φανατικοί. Ξεχνούν ότι η πολεοδομική νομοθεσία παραμένει ως έχει και πάντως δεν είναι αρμοδιότητα του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Διαβάζω αβάσιμα σχόλια επί ενός ανύπαρκτου θέματος. Εν πάση περιπτώσει εγώ ο ίδιος ως υπουργός Περιβάλλοντος απέδειξα ότι δεν έχω καμία σχέση με τα αυθαίρετα», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών.

Απέρριψε επιπλέον τις αιτιάσεις ότι στην Ισπανία υπάρχει ζώνη 150 μέτρων από τη θάλασσα στην οποία απαγορεύεται η δόμηση, καλώντας όσους το αμφισβητούν να δουν τις εικόνες στο διαδίκτυο.

Ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε εξάλλου στις ενστάσεις που διατυπώθηκαν σε μια σειρά διατάξεων που αφορούν:

  • Την εξίσωση του καθεστώτος που ισχύει για τον αιγιαλό στα Δωδεκάνησα με την υπόλοιπη χώρα. «Θέλετε να διαιωνίσετε το καθεστώς της ιταλοκρατίας; Η κριτική θα έπρεπε να είναι γιατί δεν είχε γίνει τόσα χρόνια η εξίσωση», ανέφερε.
  • Τη διασφάλιση της ελεύθερης πρόσβασης. Για πρώτη φορά, τόνισε, πέρα από την Συνταγματική κατοχύρωση, τίθενται κυρώσεις για όσους δεν σέβονται το νόμο.
  • Την αναγνώριση δικαιωμάτων που έχουν προκύψει με νόμιμο τρόπο. «Είστε αντίθετοι; Ή θεωρείτε ότι πρέπει να κατεδαφίσουμε π.χ ένα ξενοδοχείο που λειτουργεί με άδεια από την Πολεοδομία εδώ και 30, 40 ή 50 χρόνια και να απαλλοτριώσουμε τις περιουσίες των ανθρώπων;» διερωτήθηκε ο κ. Χατζηδάκης.

Ο υπουργός ανήγγειλε τρεις νομοτεχνικές βελτιώσεις που θα αφορούν:

  • στη μείωση της επιβάρυνσης για τα ναυταθλητικά σωματεία,
  • τη ρύθμιση των αποστάσεων για τα ομπρελοκαθίσματα μεταξύ εφαπτόμενων μικρών επιχειρήσεων,
  • τη μείωση του ποσοστού υπέρβασης της επιτρεπόμενης από τη σύμβαση κάλυψης της παραλίας, προκειμένου να επιβληθούν οι αυστηρές ποινές που προβλέπει το σχέδιο νόμου.

«Θα πάει αρκετά κάτω από το 50% που προβλέπεται τώρα. Είναι μια σωστή επισήμανση από περιβαλοντικές οργανώσεις, την οποία λαμβάνουμε υπόψη γιατί δεν είμαστε δογματικοί», ανέφερε.

Νέο καθεστώς από φέτος στους αιγιαλούς-Τι θα ισχύει για τις παραλίες-Ελεγχοι και ποινές σε παραβάτες

«Δεν θα βάλουμε νερό στο κρασί μας για τα POS»

Τέλος, σε σχέση με την διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS αφού υπογράμμισε ότι «δεν μιλάμε για παρατάσεις», κάλεσε όλους τους εμπλεκόμενους «να εντείνουν τις προσπάθειες, να μην ακούν φήμες και να κάνουν αυτό που τους αναλογεί. Διαφορετικά, πρόσθεσε, κινδυνεύουμε να μην πετύχουμε το στόχο όχι μόνο για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής αλλά και για την χρηματοδότηση της χώρας από το Ταμείο Ανάκαμψης δεδομένου ότι η διασύνδεση αποτελεί προϋπόθεση («ορόσημο») για τη συνέχιση της χρηματοδότησης».

«Το αποτέλεσμα θα είναι θετικό τόσο για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής όσο και για τον ισότιμο ανταγωνισμό γιατί δεν μπορεί μεταξύ ομοειδών επιχειρήσεων κάποιες να έχει διασυνδεθεί και άλλες όχι. Δεν θα βάλουμε νερό στο κρασί μας», κατέληξε.

Διαβάστε επίσης:

ΕΕΑ: 15% των υπόχρεων έχει ολοκληρώσει τη διασύνδεση POS – ταμειακής

Σχετικα αρθρα

Η Θεσσαλονίκη υπό προϋποθέσεις μπορεί να γίνει ο πιο ανταγωνιστικός διαμετακομιστικός κόμβος στη ΝΑ Ευρώπη  

admin

Δημητριάδης: Το Υπερταμείο επιδιώκει να ενισχύσει την επενδυτική του ικανότητα στην ελληνική οικονομία

admin

ΕΤΕπ: Επεκτείνει τη χρηματοδότησή της σε επενδύσεις άμυνας

admin

Μ. Σχοινάς: Ιστορικό το Νέο Σύμφωνο της ΕΕ για την Μετανάστευση και το Άσυλο

admin

ΥΠΕΝ: «Πράσινο φως» για τις συμβάσεις προμήθειας με τιμολόγιο ΓΑΙΑ και στη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών

admin

Εlderson στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών: Ανάγκη λήψης μέτρων τώρα για την κλιματική αλλαγή

admin

Ecofin: Άρχισε η «κουβέντα» για Ταμείο Ανάκαμψης Νο2 – Αναζητούν ευελιξία στην ΕΕ για μείωση γραφειοκρατίας

admin

Ελντερσον (ΕΚΤ): Επείγουσα ανάγκη η ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης

admin

ΥΠΕΘΟ: Ο κ. Κασσελάκης δεν γνωρίζει τα βασικά μεγέθη της Οικονομίας

admin

Στουρνάρας: Κοντά στο 2% του ΑΕΠ έκλεισε τελικά το πρωτογενές πλέονασμα του 2023 – Θετική έκπληξη

admin

Νέο δάνειο 220 εκατ. ευρώ από ΕΤΕπ για ενίσχυση της Πολιτικής Προστασίας στην Ελλάδα

admin

ΥΠΟΙΚ: «Ο κ. Κασσελάκης δεν γνωρίζει τα βασικά μεγέθη της Οικονομίας»

admin