Image default
Οικονομία Πρώτο Θέμα

Fed: Ανησυχία για τυχόν πρόωρες περικοπές επιτοκίων

Περισσότεροι αξιωματούχοι της Federal Reserve εξέφρασαν ανησυχία στη συνάντησή τους τον περασμένο μήνα με τη μείωση των επιτοκίων πολύ νωρίς και επιτρέποντας στις πιέσεις στις τιμές να εδραιωθούν σε αντίθεση με τους κινδύνους διατήρησης των επιτοκίων πολύ υψηλά για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα.

«Οι περισσότεροι συμμετέχοντες παρατήρησαν τους κινδύνους να κινηθούν πολύ γρήγορα για να χαλαρώσουν τη στάση της πολιτικής», αναφέρουν τα πρακτικά της συνεδρίασης στις 30-31 Ιανουαρίου , που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη με την συνηθισμένη καθυστέρηση τριών εβδομάδων. Μόνο δύο αξιωματούχοι επεσήμαναν τους κινδύνους «που συνδέονται με τη διατήρηση μιας υπερβολικά περιοριστικής στάσης για πάρα πολύ καιρό».

Τα τελευταία δύο χρόνια, η Fed αύξησε τα επιτόκια με τον πιο γρήγορο ρυθμό των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών για να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό που επίσης εκτινάχθηκε στα υψηλά των 40 ετών . Από τον περασμένο Ιούλιο, οι αξιωματούχοι διατήρησαν το βασικό τους επιτόκιο ομοσπονδιακών κεφαλαίων σε εύρος μεταξύ 5,25% και 5,5% καθώς ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει. Το επιτόκιο επηρεάζει άλλα κόστη δανεισμού σε ολόκληρη την οικονομία —όπως για στεγαστικά δάνεια, πιστωτικές κάρτες και επιχειρηματικά δάνεια— και βρίσκεται σχεδόν σε υψηλό 23 ετών.

Σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση του περασμένου μήνα, ο πρόεδρος της Fed Jerome Powell δήλωσε εθελοντικά ότι οι αξιωματούχοι δεν ήταν πιθανό να εξετάσουν το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων στην επόμενη συνάντησή τους, 19-20 Μαρτίου.

Τα οικονομικά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν τις τελευταίες τρεις εβδομάδες υπογράμμισαν περαιτέρω γιατί οι αξιωματούχοι της Fed ήταν δύσπιστοι για τις προσδοκίες των επενδυτών για ένα επικείμενο και διαρκές διάστημα μειώσεων των επιτοκίων. Το υπουργείο Εργασίας είπε ότι η οικονομία πρόσθεσε διπλάσιες θέσεις εργασίας από ό,τι ανέμεναν οι μετεωρολόγοι τον Ιανουάριο και ο πληθωρισμός ήταν επίσης πάνω από τις προσδοκίες .

Πριν από ένα μήνα, οι επενδυτές πίστευαν ότι η Fed ήταν πιθανό να μειώσει τα επιτόκια στη συνεδρίαση του Μαρτίου, αλλά βλέπουν όλο και περισσότερο την κεντρική τράπεζα να περιμένει μέχρι τον Ιούνιο.

Οι αμερικανικές μετοχές έχουν σημειώσει κέρδη μέχρι στιγμής το 2024. Αλλά οι συναλλαγές ήταν ασταθείς καθώς οι επενδυτές ταλαντεύονται μεταξύ της εμπιστοσύνης στην οικονομία και της προοπτικής λιγότερων μειώσεων επιτοκίων. Ο S&P 500 και ο Dow Jones Industrial Average αυξήθηκαν ελαφρά την Τετάρτη. Οι αποδόσεις των ομολόγων αυξήθηκαν, με την απόδοση του 10ετούς ομολόγου πάνω από το 4,3%, αφού διαμορφώθηκε στο 4,276% την Τρίτη.

Ο Πάουελ είπε ότι οι αξιωματούχοι θέλουν να δουν περισσότερα στοιχεία ότι ο πληθωρισμός επιστρέφει στον στόχο του 2% της Fed. Τα εισερχόμενα δεδομένα «δεν χρειάζεται να είναι καλύτερα από αυτά που έχουμε δει, ούτε καν εξίσου καλά. Απλά πρέπει να είναι καλό», είπε σε συνέντευξή του στο «60 Minutes» αυτόν τον μήνα.

Το Υπουργείο Εμπορίου, το οποίο παράγει ξεχωριστό μετρητή πληθωρισμού που προτιμάται από τη Fed, θα αναφέρει τις αλλαγές τιμών τον Ιανουάριο την επόμενη εβδομάδα. Οι βασικές τιμές, οι οποίες εξαιρούν τα είδη τροφίμων και ενέργειας σε μια προσπάθεια καλύτερης παρακολούθησης της υποκείμενης τάσης του πληθωρισμού, αναμένεται να έχουν αυξηθεί κατά 2,9% τον Ιανουάριο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Αυτό θα ήταν το ίδιο με τον Δεκέμβριο.

Οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας προσπαθούν να εξισορροπήσουν δύο κινδύνους: Ο ένας είναι ότι κινούνται πολύ αργά για να χαλαρώσουν την πολιτική και η οικονομία τσαλακώνεται κάτω από το βάρος των υψηλότερων επιτοκίων. Το άλλο είναι ότι χαλαρώνουν πάρα πολύ, πολύ σύντομα, επιτρέποντας στον πληθωρισμό να παγιωθεί σε επίπεδο πάνω από τον στόχο του 2%.

Ο γραπτός απολογισμός της συνεδρίασης του περασμένου μήνα έδειξε ότι ορισμένοι αξιωματούχοι πίστευαν ότι οι πρόσφατες βελτιώσεις στον πληθωρισμό αντανακλούσαν έκτακτες εξελίξεις. “Παρ’ όλα αυτά, θεώρησαν ότι είχε σημειωθεί σημαντική πρόοδος πρόσφατα όσον αφορά την επιστροφή του πληθωρισμού στον μακροπρόθεσμο στόχο της επιτροπής”, αναφέρουν τα πρακτικά.

Αξιωματούχοι ανέφεραν κινδύνους ότι η επιβράδυνση του πληθωρισμού θα μπορούσε να σταματήσει ή να αντιστραφεί εάν η καταναλωτική δαπάνη ήταν ισχυρότερη από ό,τι αναμενόταν ή εάν το κόστος δανεισμού μειωνόταν και άλλες χρηματοοικονομικές συνθήκες ήταν αδικαιολόγητα εύκολες.

Όταν οι αξιωματούχοι της Fed συναντήθηκαν στην προηγούμενη συνάντησή τους τον Δεκέμβριο, οι περισσότεροι πίστευαν ότι θα μπορούσαν να μειώσουν τα επιτόκια περίπου τρεις φορές φέτος, υπό την προϋπόθεση ότι ο πληθωρισμός έπεφτε κάτω από το 2,5% μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

Τον Ιανουάριο, οι αξιωματούχοι απέρριψαν τις οδηγίες στη βαριά μελετημένη δήλωση πολιτικής τους ότι από τον Ιούλιο υποδηλώνει ότι μια αύξηση ήταν πιο πιθανή από μια περικοπή. Στη θέση του, οι αξιωματούχοι υιοθέτησαν μια ουδέτερη άποψη σημειώνοντας ότι οι κίνδυνοι για τους στόχους τους για υγιείς αγορές εργασίας και χαμηλό πληθωρισμό «βαίνουν σε καλύτερη ισορροπία».

Οι αξιωματούχοι στη συνεδρίαση του περασμένου μήνα «έκριναν ότι το επιτόκιο πολιτικής ήταν πιθανόν στο αποκορύφωμά του για αυτόν τον κύκλο σύσφιξης», αναφέρουν τα πρακτικά.

Ο Πάουελ είπε μετά τη συνεδρίαση ότι η Fed μπορεί να καθυστερήσει να μειώσει τα επιτόκια ή να καθυστερήσει τη διαδικασία εάν ο πληθωρισμός αποδειχτεί πιο επίμονος. Θα μπορούσε να μειώσει τα επιτόκια γρηγορότερα και γρηγορότερα εάν η αγορά εργασίας αποδυναμωθεί ή υπήρχε «πολύ, πολύ πειστικός χαμηλότερος πληθωρισμός», είπε.

Η Fed συνήθως μειώνει τα επιτόκια επειδή η οικονομική δραστηριότητα επιβραδύνεται απότομα, αλλά σε δημόσια σχόλια, οι αξιωματούχοι έχουν στρέψει την προσοχή τους σε σενάρια σύμφωνα με τα οποία θα μπορούσαν να μειώσουν τα επιτόκια ακόμη και με σταθερή ανάπτυξη. Αυτό οφείλεται στο ότι καθώς ο πληθωρισμός μειώνεται, τα προσαρμοσμένα με τον πληθωρισμό ή τα «πραγματικά» επιτόκια θα αυξηθούν εάν τα ονομαστικά επιτόκια διατηρηθούν σταθερά.

Σχετικα αρθρα

Σκρέκας: Υπουργείο Ανάπτυξης και επιμελητήρια, δημιουργούμε προϋποθέσεις ισχυρής, βιώσιμης και διατηρήσιμης ανάπτυξης

admin

Επάρκεια αγαθών και συγκράτηση τιμών στην αγορά ενόψει Πάσχα

admin

Κ. Χατζηδάκης: Η επέκταση του Ταμείου Ανάκαμψης θα ενισχύσει όλη την Ευρώπη

admin

Χατζηδάκης: Η επέκταση του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας θα ενισχύσει όλη την Ευρώπη

admin

ΔΥΠΑ-e-ΕΦΚΑ: Πάνω από 94 εκατ. σε επιδόματα και παροχές την επόμενη εβδομάδα

admin

Με τι επιτόκια δανείστηκαν το 2023 επιχειρήσεις και νοικοκυριά – Ηπιότερη η αύξηση του κόστους χρήματος στην Ελλάδα

admin

ΑΑΔΕ: Σαρωτικοί έλεγχοι για απόκτηση POS και διασύνδεση με ταμειακές μηχανές

admin

Φόρουμ Δελφών: Είναι η Ελλάδα επιτέλους σε βιώσιμο αναπτυξιακό δρόμο;

admin

Λεκκός (Τράπεζα Πειραιώς): Ξένες επενδύσεις και Ταμείο Ανάκαμψης σπρώχνουν τη χώρα προς τη σωστή κατεύθυνση

admin

Οικονομικό Φόρουμ Δελφών: Ελλειψη ώριμων έργων και πολλαπλοί έλεγχοι καθυστερούν την «απορρόφηση» των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης

admin

Οικονομικό Φόρουμ Δελφών: Χρηματοδοτώντας το μέλλον της Ευρώπης

admin

ΑΑΔΕ: Τι δείχνουν οι έλεγχοι για POS και διασύνδεση με ταμειακές

admin