Image default
Οικονομία

Logistics: Η έλλειψη σύγχρονου προϊόντος συντηρεί τα μισθώματα – Ποια είναι η τάση

Τα prime rents στον τομέα των logistics ανήλθαν στα 5,25 ευρώ/τ.μ. τον μήνα στο τέλος 2023, με προβλέψεις για ανοδική τάση σε βάθος 12μηνου. Στο Q4 2023 τα yields ανήλθαν στο 7% σε prime χώρους. Επενδύσεις 60 εκατ. στο τέλος του έτους. Η τάση και η εικόνα σε industrial και logistics χώρους

Τα prime rents στον τομέα των logistics ανήλθαν στα 5,25 ευρώ/τ.μ. τον μήνα στο τέλος 2023, με προβλέψεις για ανοδική τάση σε βάθος 12μηνου, κι ενώ το 2022 ήταν περίπου στα 5 ευρώ/τ.μ., το 2021 λίγο άνω των 4 ευρώ/τ.μ. και το 2015 λίγο κάτω των ευρώ/τ.μ. τον μήνα (αλλά σχεδόν στα 6 ευρώ/τ.μ. την περίοδο 2028-2010).

Στο Q4 2023 τα yields ανήλθαν στο 7% σε prime χώρους (όσο περίπου και το 2022, μεταξύ 9% και 11% την περίοδο 2019 – 2014, άνω του 13% το 2009), με πρόβλεψη για περαιτέρω πτωτική τάση σε βάθος ενός έτους, ενώ είχαμε και 90.000 τ.μ. νέων χώρων στο τέταρτο τρίμηνο του 2023, όπως αναφέρεται σε σχετική έρευνα της Cushman&Wakefield Proprius. Όπως αναφέρεται, η έλλειψη σύγχρονου προϊόντος συντηρεί τα μισθώματα.

Επενδύσεις 60 εκατ. ευρώ

Τα θεμελιώδη μεγέθη της αγοράς βιομηχανικών χώρων – logistics στην Ελλάδα παραμένουν ισχυρά με τον όγκο επενδύσεων να ανέρχεται σε περίπου 60 εκατ. ευρώ στο τελευταίο τρίμηνο του 2023 και σε όλη τη χώρα, αυξημένος κατά 20% σε σύγκριση τόσο με το ίδιο τρίμηνο του 2022 όσο και με το προηγούμενο τρίμηνο του 2023. Στις αξιοσημείωτες συναλλαγές περιλαμβάνονται η απόκτηση από την Trastor ΑΕΕΑΠ αποθηκών 17.060 τ.μ. στη Μάνδρα Αττικής, μισθωμένες στην Goldair Cargo έναντι 7 εκατ. ευρώ, ενώ η αλυσίδα Σκλαβενίτης εξαγόρασε την βιομηχανική έκταση 53.000 τ.μ. της πρώην Pitsos στην περιοχή του Ρέντη, προηγουμένως ιδιοκτησία της BSH Hellas.

Οι εγκαταστάσεις επιφάνειας 14.150 τ.μ. της Αλυσίδας στο 14 χλμ. Θεσσαλονίκης – Πολύγυρου έχουν αποκτηθεί από τα Supermarket Μασούτης και η εκτυπωτική βιομηχανία Iris (38.752 τ.μ.) πωλήθηκε για 11,5 εκατ. στον Θέμη Αλαφούζο. Η Goldair απέκτησε αυτό το τρίμηνο νέο χώρο logistics επιφάνειας 14.000 τ.μ. στον Ασπρόπυργο, μια επένδυση 13 εκατ. ευρώ, ενώ η Samson Logistics απέκτησε αποθήκες 3.000 τ.μ. στην περιοχή της Σίνδου της Θεσσαλονίκης. Μέσα στο τρίμηνο η Neptune Land Services (NLS) απέκτησε το πλειοψηφικό μερίδιο της FERST Logistics που παρέχει υπηρεσίες logistics υψηλής προστιθέμενης αξίας στην αυτοκινητοβιομηχανία στην Ελλάδα.

Η γενική εικόνα

Όπως σημειώνεται, είναι σημαντικό να τονιστεί ότι η έλλειψη προσφοράς αποτελεί πρόβλημα για την αγορά logistics και το υπάρχον προϊόν δεν πληροί τις απαιτήσεις για την τρέχουσα ζήτηση, παράγοντας που οδηγεί στην αύξηση του ενοικίου στα prime logistics. Λόγω περιορισμένης προσφοράς, μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ εξαγόρασαν οικόπεδα εντός του 2023 για να κατασκευάσουν τις αποθήκες τους στην περιοχή του Ασπροπύργου. Έντονη ζήτηση για σύγχρονο αστικό προϊόν καταγράφηκε από μικρότερες έως μεσαίες εταιρείες, οδηγώντας στην αναβάθμιση μεγάλων τμημάτων του υφιστάμενου Industrial και logistics αποθέματος ακινήτων σε αστικές τοποθεσίες.

Σχετικα αρθρα

Reuters: Η ελληνική οικονομία εκτινάσσεται έπειτα από μία επώδυνη δεκαετία

admin

Morgan Stanley: Η BoE θα μειώσει τα επιτόκιά της τον Μάιο

admin

Ν. Παπαθανάσης: Τον Μάιο το αίτημα στην Ε.Ε. για τις επιδοτήσεις του Ταμείου Ανάκαμψης

admin

Κινούμαι Ηλεκτρικά ΙΙ: Πληρωμή 4,75 εκατ. ευρώ σε 1.141 δικαιούχους

admin

Απευθείας πτήση Σαγκάη-Αθήνα: Fam trip Κινέζων τουριστικών πρακτόρων

admin

Σούπερ μάρκετ: Τάσεις συγκράτησης των τιμών τον Μάρτιο – Η 5αδα των προϊόντων με τις μεγαλύτερες αυξήσεις

admin

Θεσσαλονίκη: Από 25/4 το πασχαλινό ωράριο στα καταστήματα

admin

Beata Javorcik (EBRD) στη «Ν»: Γιατί η Ευρώπη πρέπει να πει «όχι» σε εμπορικό πόλεμο με την Κίνα

admin

«Καλάθι του νονού»: Στη Βουλή η τροπολογία – Πότε ξεκινά η εφαρμογή του

admin

ΔΥΠΑ: Αύριο ξεκινά η προπληρωμή επιδομάτων και Δώρου Πάσχα

admin

Γιατί χτυπάει η «καμπάνα» για τους Έλληνες influencers

admin

Γιατί ο πόλεμος μεταξύ Ιράν και Ισραήλ δεν έχει επηρεάσει τις τιμές του πετρελαίου

admin