Image default
BLOOMBERG

Rolls-Royce: Κέρδη υψηλότερα των εκτιμήσεων το 2023 – Οι στόχοι για το νέο έτος

Η Rolls-Royce Holdings ανακοίνωσε υψηλότερα από τα αναμενόμενα κέρδη, καθώς ανακάμπτουν τα αεροπορικά ταξίδια μεγάλων αποστάσεων και συνεχίζει τις περικοπές κόστους.

Η εταιρεία εμφάνισε υποκείμενα λειτουργικά κέρδη 1,6 δισεκατομμυρίων στερλινών (2 δισ. δολάρια) το 2023, ξεπερνώντας τη μέση εκτίμηση των αναλυτών που συμμετείχαν σε έρευνα του -, και προέβλεπαν για 1,4 δισ. στερλίνες.

Έθεσε επίσης για πρώτη φορά στόχους για το 2024, επιδιώκοντας υποκείμενα λειτουργικά κέρδη μεταξύ 1,7 και 2 δισεκατομμυρίων στερλινών και ελεύθερες ταμειακές ροές από 1,7 έως 1,9 δισεκατομμύρια στερλίνες, υπερβαίνοντας επίσης τις εκτιμήσεις.

Η Rolls-Royce βρίσκεται εν μέσω ενός σχεδίου ανάκαμψης υπό τον Διευθύνοντα Σύμβουλο Tufan Erginbilgic, ο οποίος έχει δεσμευτεί να εξορθολογίσει τις λειτουργίες και να ενισχύσει την κερδοφορία.

Η αεροδιαστημική μονάδα της εταιρείας επωφελήθηκε από την ανάκαμψη των πτήσεων, ενώ η αμυντική δραστηριότητα της ενισχύεται από τις αυξημένες στρατιωτικές δαπάνες λόγω των συνεχιζόμενων συγκρούσεων στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή.

«Ο μετασχηματισμός μας απέφερε επιδόσεις ρεκόρ το 2023, με γνώμονα την εμπορική βελτιστοποίηση, την αποδοτικότητα του κόστους και την πρόοδο στις στρατηγικές μας πρωτοβουλίες», δήλωσε ο Erginbilgic.

Υπό την ηγεσία του Erginbilgic, η Rolls-Royce έχει υιοθετήσει μια πιο σκληρή γραμμή όσον αφορά τις τιμές και έχει επισημάνει ότι θα επικεντρωθεί στην κερδοφορία αντί να προσφέρει μεγάλες εκπτώσεις για να κερδίσει τις επιχειρήσεις.

Αυτό οδήγησε σε κάποιες χαμένες ευκαιρίες πωλήσεων — και σε ένταση με τον συνεργάτη Airbus SE, ο οποίος βασίζεται αποκλειστικά στους στρόβιλους της εταιρείας για τα αεροσκάφη ευρείας ατράκτου που κατασκευάζει.

Ωστόσο, οι παραγγελίες μεγάλων κινητήρων ήταν οι υψηλότερες σε πάνω από 15 χρόνια, με τις κυριότερες παραγγελίες να προέρχονται από αερομεταφορείς όπως η Air India και η Turkish Airlines. Οι ώρες πτήσης αεροπλάνων μεγάλων κινητήρων στην πολιτική αεροδιαστημική ανέκαμψαν στο 88% των επιπέδων του 2019, από 65% το 2022.

Τον Νοέμβριο, η Rolls-Royce έθεσε μεσοπρόθεσμους οικονομικούς στόχους, συμπεριλαμβανομένων λειτουργικών κερδών έως και 2,8 δισεκατομμυρίων στερλινών και ελεύθερων ταμειακών ροών έως 3,1 δισεκατομμυρίων στερλινών μέχρι το 2027.

Η εταιρεία στοχεύει σε λειτουργικό περιθώριο 13-15%, καθώς και απόδοση κεφαλαίου 16-18% την ίδια περίοδο.

Με ορισμένους αναλυτές να αναμένουν από την εταιρεία να επαναφέρει τα μερίσματα, η Rolls είπε ότι «δεσμεύτηκε» να επιστρέψει στις πληρωμές των μετόχων μόλις εξασφαλίσει την επενδυτική βαθμίδα και βεβαιωθεί για την ισχύ του ισολογισμού της.

Η εταιρεία πλήρωσε για τελευταία φορά μέρισμα στους μετόχους στα τέλη του 2019, προτού η πανδημία επιφέρει καταστροφικό πλήγμα στην επιχείρησή της.

Διαβάστε ακόμη:

Danone: Πουλά τις ρωσικές της δραστηριότητες σε Τσετσένο επιχειρηματία

Alphaliner: H MSC κατέχει το 20% της παγκόσμιας διακίνησης κοντέινερ

Nvidia: Τα ισχυρά αποτελέσματα τροφοδοτούν νέο ράλι στη μετοχή της

Σχετικα αρθρα

Κακάο: Οι αγρότες επιστρέφουν στην παραγωγή, μετά την έκρηξη της τιμής του

admin

BlackRock: Εκτινάχθηκαν στα $10,47 τρισ. τα υπό διαχείριση assets το α’ τρίμηνο

admin

Apple: «Facelift» στα Mac με νέο τσιπ που εστιάζει στην τεχνητή νοημοσύνη

admin

Gucci: Πρώην μεγαλοστέλεχος των LVMH και Prada αναλαμβάνει τη θέση του αναπληρωτή CEO

admin

Societe Generale: Deal 745 εκατ. ευρώ για την πώληση μέρους των επιχειρήσεων της στο Μαρόκο

admin

Γιάννης Στουρνάρας: Είναι καιρός η ΕΚΤ να διαφοροποιηθεί από την Fed

admin

Clarins: Η κληρονόμος του κολοσσού προϊόντων ομορφιάς έτοιμη για νέες εξαγορές

admin

Συμμαχία ΗΠΑ-Ιαπωνίας: Bezos, Dimon και Cook στο λαμπερό δείπνο του Μπάιντεν

admin

Αλλάζει χέρια η κατασκευάστρια εταιρεία των superyacht του… James Bond

admin

Επιτόκια: Οι αγορές περιμένουν τις δηλώσεις της Λαγκάρντ – Το μελανό σημείο για την ΕΚΤ

admin

BMW: Οι πωλήσεις EV αυξάνονται παρά την ασθενή ζήτηση που ζημίωσε τον ανταγωνισμό

admin

ByteDance: Εκτίναξη κερδών κατά 60% το 2023 για την ιδιοκτήτρια του TikTok

admin