Image default
Οικονομία

Γερμανία: Σε ιστορικά χαμηλά οι προσδοκίες στον τομέα κατασκευής κατοικιών

Από το κακό στο χειρότερο πηγαίνει τους τελευταίους μήνες ο τομέας κατασκευής κατοικιών στη Γερμανία. Τα οικονομικά δεδομένα δίνουν μια ανησυχητική εικόνα ενώ οι ηγέτες του κλάδου εμφανίζονται ανήσυχοι.

Από το κακό στο χειρότερο πηγαίνει τους τελευταίους μήνες ο τομέας κατασκευής κατοικιών στη Γερμανία. Τα οικονομικά δεδομένα δίνουν μια ανησυχητική εικόνα ενώ οι ηγέτες του κλάδου εμφανίζονται ανήσυχοι.

«Ο τομέας της ανέργεσης κατοικιών βρίσκεται θα έλεγα, λίγο σε κρίση εμπιστοσύνης», δήλωσε ο Dominik von Achten, πρόεδρος της γερμανικής εταιρείας δομικών υλικών Heidelberg Materials, στο CNBC την Πέμπτη.

  • Βαθαίνει η κρίση στη Γερμανία – Νέα πτώση του PMI τον Φεβρουάριο

«Υπάρχουν πάρα πολλά πράγματα που έχουν πάει σε λάθος κατεύθυνση», είπε, προσθέτοντας ότι οι όγκοι της εταιρείας μειώθηκαν σημαντικά στη Γερμανία. Τον Ιανουάριο τόσο το τρέχον κλίμα όσο και οι προσδοκίες για τον γερμανικό τομέα των κατασκευών κατοικιών έπεσαν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών Ifo. Η ανάγνωση του επιχειρηματικού κλίματος υποχώρησε στις αρνητικές 59 μονάδες, ενώ οι προσδοκίες υποχώρησαν στις αρνητικές 68,9 μονάδες.

«Οι προοπτικές για τους επόμενους μήνες είναι δυσοίωνες», είχε δηλώσει τον περασμένο μήνα ο Klaus Wohlrabe, επικεφαλής ερευνών στο Ifo.

Εν τω μεταξύ, η έρευνα PMI κατασκευών του Ιανουαρίου για τη Γερμανία από την Εμπορική Τράπεζα του Αμβούργου έπεσε επίσης στη χαμηλότερη τιμή που έγινε ποτέ στο 36,3 – αφού η μέτρηση του Δεκεμβρίου ήταν επίσης η χαμηλότερη στην ιστορία. Οι ενδείξεις PMI κάτω από 50 υποδεικνύουν συστολή και όσο χαμηλότερη έως μηδενική είναι η τιμή, τόσο μεγαλύτερη είναι η συστολή.

«Από τις ευρείες κατηγορίες κατασκευών που εξέτασε η έρευνα, η οικιστική δραστηριότητα παρέμεινε η χειρότερη απόδοση, παρουσιάζοντας ρυθμό μείωσης που ήταν από τους ταχύτερους που έχουν καταγραφεί», αναφέρει η έκθεση PMI. Το ζήτημα έχει επίσης επιβαρύνει τη συνολική οικονομία της Γερμανίας.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ δήλωσε την Τετάρτη ότι η κυβέρνηση μειώνει τις προσδοκίες της για την αύξηση του ΑΕΠ για το 2024 στο 0,2% από προηγούμενη εκτίμηση 1,3%, ενώ επεσήμανε πως τα υψηλότερα επιτόκια οδήγησαν σε μειωμένες επενδύσεις, ειδικά στον κατασκευαστικό τομέα.

Φως στην άκρη του τούνελ;

Τα στοιχεία της Ifo έδειξαν ότι ο αριθμός των εταιρειών που ανέφεραν ακυρώσεις παραγγελιών και έλλειψη παραγγελιών είχε μειωθεί ελαφρώς τον Ιανουάριο, σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο. Ωστόσο, ακόμη κι έτσι, το 52,5% των εταιρειών δήλωσε ότι δεν έγιναν αρκετές παραγγελίες, κάτι που ο Wohlrabe είπε ότι επιβαρύνει τον κλάδο.

«Είναι πολύ νωρίς για να μιλήσουμε για αντιστροφή τάσης στην κατασκευή κατοικιών, καθώς οι δύσκολες συνθήκες δεν έχουν σχεδόν αλλάξει καθόλου», είπε. «Τα υψηλά επιτόκια και το κόστος κατασκευής δεν διευκολύνουν τα πράγματα για τους κατασκευαστές». Ωστόσο, ο von Achten της Heidelberg Materials πρότεινε ότι θα μπορούσε να υπάρξει τουλάχιστον κάποια ανακούφιση στον ορίζοντα, λέγοντας ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν καλά νέα στο μέτωπο των επιτοκίων.

«Είμαι θετικός ότι ο πληθωρισμός μειώνεται πραγματικά τώρα στη Γερμανία και ίσως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να μειώσει νωρίτερα από ό,τι πιστεύουμε όλοι τα επιτόκια, οπότε, αν αυτό συμβεί τότε προφανώς και η εμπιστοσύνη θα επιστρέψει», είπε.

Σχετικα αρθρα

ΑΑΔΕ: Τι δείχνουν οι έλεγχοι για POS και διασύνδεση με ταμειακές

admin

Η Θεσσαλονίκη υπό προϋποθέσεις μπορεί να γίνει ο πιο ανταγωνιστικός διαμετακομιστικός κόμβος στη ΝΑ Ευρώπη  

admin

Δημητριάδης: Το Υπερταμείο επιδιώκει να ενισχύσει την επενδυτική του ικανότητα στην ελληνική οικονομία

admin

ΕΤΕπ: Επεκτείνει τη χρηματοδότησή της σε επενδύσεις άμυνας

admin

Μ. Σχοινάς: Ιστορικό το Νέο Σύμφωνο της ΕΕ για την Μετανάστευση και το Άσυλο

admin

ΥΠΕΝ: «Πράσινο φως» για τις συμβάσεις προμήθειας με τιμολόγιο ΓΑΙΑ και στη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών

admin

Εlderson στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών: Ανάγκη λήψης μέτρων τώρα για την κλιματική αλλαγή

admin

Ecofin: Άρχισε η «κουβέντα» για Ταμείο Ανάκαμψης Νο2 – Αναζητούν ευελιξία στην ΕΕ για μείωση γραφειοκρατίας

admin

Ελντερσον (ΕΚΤ): Επείγουσα ανάγκη η ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης

admin

ΥΠΕΘΟ: Ο κ. Κασσελάκης δεν γνωρίζει τα βασικά μεγέθη της Οικονομίας

admin

Στουρνάρας: Κοντά στο 2% του ΑΕΠ έκλεισε τελικά το πρωτογενές πλέονασμα του 2023 – Θετική έκπληξη

admin

Νέο δάνειο 220 εκατ. ευρώ από ΕΤΕπ για ενίσχυση της Πολιτικής Προστασίας στην Ελλάδα

admin