Image default
Οικονομία

Υψηλό ενδιαφέρον των ξένων αγοραστών για απόκτηση ακινήτου στην Ελλάδα

Έντονο ενδιαφέρον από Βρετανούς, Αμερικάνους, και άλλους επενδυτές από χώρες εκτός ΕΕ (π.χ. από Ισραήλ, Καναδά κ.α.) καταγράφεται τους τελευταίο διάστημα στην χώρα μας. Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στις εξοχικές κατοικίες που βρίσκονται πέριξ των πόλεων σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της Ελλάδας και εκδηλώθηκε σε μεγαλύτερο βαθμό μετά τις αλλαγές που πραγματοποιήθηκαν στο πρόγραμμα Golden Visa τον προηγούμενο χρόνο.

Σύμφωνα με την Elxis, εταιρεία με ειδίκευση στην αγορά εξοχικής κατοικίας, καταγράφεται ενδιαφέρον για κατοικίες μικρότερης επιφάνειας και σε τιμές έως 300 με 400 χιλιάδες ευρώ.

Σύμφωνα με τον δείκτη ζήτησης SDI, του Spitogatos, η διεθνής ζήτηση για ακίνητα προς πώληση στην Ελλάδα το 2023 ήταν αυξημένη 5% σε σχέση με το 2022.

Η αύξηση αυτή οφείλεται στις αλλαγές που έγιναν στο πρόγραμμα της “Χρυσής Βίζα” και οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα να στραφεί το επενδυτικό κοινό, σε άλλες περιοχές, όπου εξακολουθεί να ισχύει το χαμηλότερο όριο επένδυσης των 250.000 ευρώ.

“Η αύξηση του κατώτατου ορίου αγοράς στις 500.000 ευρώ στις μεγάλες πόλεις της Αθήνας (κέντρο, βόρεια και νότια προάστια) και της Θεσσαλονίκης (Κέντρο), έχει στρέψει όσους επιθυμούν να αποκτήσουν άδεια παραμονής Golden Visa, σε προορισμούς εκτός των δύο μεγαλουπόλεων. Κερδισμένες είναι οι περιοχές γύρω από τα αστικά κέντρα της Ρόδου, της Κρήτης και της Χαλκιδικής”, αναφέρει ο Γ.Γαβριηλίδης, διευθύνων σύμβουλος της Elxis.

Από ποιες χώρες είναι οι αγοραστές

Η τάση αυτή αναμένεται να γίνει πιο εμφανής τους επόμενους μήνες, όταν θα ολοκληρωθεί ένας σημαντικός αριθμός αγοραπωλησιών. Ήδη πάντως, έχει αυξηθεί ο αριθμός των Βρετανών και Αμερικανών αγοραστών εξοχικών κατοικιών, οι οποίοι πλέον, επιδιώκουν και την εξασφάλιση της Golden Visa, κάτι που δεν συνέβαινε μέχρι πριν από ένα χρόνο. Αντίστοιχα, αυξημένο είναι και το αγοραστικό ενδιαφέρον από τον Καναδά και το Ισραήλ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, ο αριθμός των αδειών που έχουν χορηγηθεί σε επενδυτές από το Ηνωμένο Βασίλειο, αυξήθηκαν κατά 77,8% σε 370 έως το τέλος Νοεμβρίου του 2023, από 208 που ήταν τον Ιανουάριο του ίδιου χρόνου. Αντίστοιχα, οι άδειες προς πολίτες από τις ΗΠΑ (μεταξύ αυτών και αρκετοί ομογενείς δεύτερης και τρίτης γενιάς), έχουν αυξηθεί κατά 47,5%, από 183 στις αρχές του 2023, σε 270 έως το τέλος του Νοεμβρίου. Τα νούμερα αυτά αναμένεται να αυξηθούν κατακόρυφα τους επόμενους μήνες, λόγω της μεγάλης καθυστέρησης που παρατηρείται στις εγκρίσεις υφιστάμενων αιτημάτων χορήγησης αδειών.

Προτίμηση σε κατοικίες μικρότερης επιφάνειας

Μια ακόμα αναδυόμενη τάση του 2024, αφορά την προτίμηση των ξένων αγοραστών σε κατοικίες μικρότερης επιφάνειας.

Η αλλαγή αυτή στις προτιμήσεις των ξένων αγοραστών οφείλεται στο ότι πλέον, πρώτιστος στόχος τους είναι η εξασφάλιση της καλύτερης δυνατής απόδοσης από την εκμετάλλευση του ακινήτου. Σύμφωνα με την Elxis, η εξέλιξη αυτή εξηγείται από την απότομη και μεγάλη αύξηση των επιτοκίων, η οποία έχει ως αποτέλεσμα το μέσο επιτόκιο (4,5%) να είναι εφάμιλλο της απόδοσης που μπορεί να έχει κανείς από την εκμίσθωση μιας εξοχικής κατοικίας. Έτσι, οι επενδυτές προτιμούν να αγοράσουν μια κατοικία σε τιμή 300.000 – 400.000 ευρώ (αντί για 500.000 ευρώ), ποσό που τους επιτρέπει να χρησιμοποιήσουν κυρίως τις αποταμιεύσεις τους. Με τον τρόπο αυτό, μεγιστοποιούν την απόδοση των κεφαλαίων τους και ταυτόχρονα έχουν και την δυνατότητα διαμονής σε μια πολυτελή κατασκευή για μερικές εβδομάδες τον χρόνο.

Οι χώρες με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για αγορά ακινήτου στην Ελλάδα

Τις εντυπώσεις του διεθνούς κοινού φαίνεται να “έκλεψε” η Χαλκιδική για το 2023 σε ό,τι αφορά την αναζήτηση ακινήτου προς πώληση στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Spitogatos. Ακολουθούν το κέντρο της Αθήνας, τα Νότια Προάστια της Αθήνας, οι Κυκλάδες και τα Προάστια της Θεσσαλονίκης.

Στην Χαλκιδική οι περιοχές με την μεγαλύτερη ζήτηση είναι η Κασσάνδρα, η Σιθωνία, η Καλλικράτεια, τα Μουδανιά και η Παλλήνη.

Εστιάζοντας στην περιοχή του κέντρου της Αθήνας, οι περιοχές που συγκέντρωσαν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον είναι το Κολωνάκι-Λυκαβηττός, το Παγκράτι, το Ιστορικό κέντρο, η περιοχή Αμπελόκηποι-Πεντάγωνο και η Κυψέλη.

Την πρωτιά στις Κυκλάδες παίρνει η Πάρος, σε ό,τι αφορά τη διεθνή ζήτηση ακινήτων προς πώληση το 2023, ενώ ακολούθησαν η Μύκονος, η Νάξος, η Σύρος και η Σαντορίνη. Στα προάστια της Θεσσαλονίκης, ο Θερμαϊκός, η Καλαμαριά, η Θέρμη, ο Εύοσμος και η Επανομή αποτέλεσαν τις δημοφιλέστερες περιοχές για αγορά ακινήτου για τους ενδιαφερόμενους από το εξωτερικό. Στα Νότια Προάστια της Αττικής, το ενδιαφέρον της διεθνούς ζήτησης για ακίνητα προς πώληση επικεντρώθηκε στη Γλυφάδα, τη Βούλα, το Παλαιό Φάληρο, τη Βουλιαγμένη αλλά και την Καλλιθέα.

Σχετικα αρθρα

ΔΝΤ: Καλεί Γαλλία και Ιταλία να σφίξουν το ζωνάρι

admin

Η τιμή του κακάο έφτασε νέα ιστορικά υψηλά επίπεδα, προκαλώντας “πόλεμο” στην αγορά της σοκολάτας

admin

Η S&P αναβάθμισε σε θετικό το outlook της Ελλάδας

admin

Πάσχα στα νησιά: Δυόμιση φορές ακριβότερα τα Airbnb στην Ύδρα από τη Μύκονο

admin

Μικροτσίπ «made in Greece» από startups

admin

Κ. Χατζηδάκης για αναβάθμιση S&P: Οι προσπάθειες της Ελλάδας πιάνουν τόπο

admin

S&P:Αναβάθμισε σε θετικό το outlook της ελληνικής οικονομίας

admin

Times του Λονδίνου: Η ελληνική οικονομία συγκαταλέγεται στις ταχύτερα αναπτυσσόμενες της ΕΕ

admin

Times: Η ελληνική οικονομία στις ταχύτερα αναπτυσσόμενες της ΕΕ

admin

ΔΥΠΑ: 976.373 εγγεγραμμένοι άνεργοι τον Μάρτιο – Μείωση 5,7% από το 2023

admin

Παπαστεργίου: Θα υπάρξουν νέα κονδύλια από το ΕΣΠΑ και το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης για την ψηφιοποίηση δικτύων

admin

Προειδοποίηση Scicluna: Αντιμέτωπη με διπλό χτύπημα η Ευρώπη εάν η ΕΚΤ δεν μειώσει τα επιτόκια

admin