Image default
Πρώτο Θέμα Σοφοκλέους 10

Είμαστε μπροστά σε μία νέα φούσκα dot.com ; 

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η τεχνητή νοημοσύνη έχει ήδη επηρεάσει τη ζωή μας και οι μελλοντικές αλλαγές που θα προκύψουν στον τομέα της εργασίας, της κοινωνίας, των επιστημών και της εκπαίδευσης θα είναι σημαντικές.

Από την άλλη πλευρά, πρέπει να αντιληφθούμε ότι οι προσδοκίες για την αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης από τις υφιστάμενες επιχειρήσεις μπορεί να υπερτερούν της πραγματικότητας. Ο επενδυτικός οργανισμός Apollo έχει εκφράσει ανοιχτά την άποψή του: “Η τρέχουσα φούσκα στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης είναι μεγαλύτερη από αυτήν της τεχνολογίας της δεκαετίας του ’90”. Έτσι, μας θυμίζει την φούσκα των Dot.com που ήταν μια προαναγγελία για την υπερβολική κατάσταση που βιώνουμε σήμερα.

Το γεγονός είναι ότι το Διαδίκτυο άλλαξε τις ζωές μας τη δεκαετία του 1990. Ωστόσο, πόσες από αυτές τις “γίγαντες dot.com” επιβίωσαν; Σήμερα, οι κορυφαίες δέκα τεχνολογικές εταιρείες στο Wall Street συνολικά εμπορεύονται σε αξία που αντιπροσωπεύει 40 φορές τα μελλοντικά κέρδη τους. Το 2000, κατά την περίοδο της φούσκας των Dot.com, το σχέδιο “Forward P/E” (μελλοντικά κέρδη προς τις τρέχουσες τιμές) για τις δέκα κορυφαίες τεχνολογικές μετοχές ήταν μόλις 26 φορές.

Σήμερα, το σχέδιο “Forward P/E” ανέβηκε στις 40 φορές. Από την άλλη πλευρά, ο συνολικός δείκτης S&P 500, παρά τα αναπαραγωγικά ρεκόρ που σημειώνει, σήμερα συνολικά εμπορεύεται σε 22 φορές τα μελλοντικά κέρδη των εταιρειών. Φυσικά, όπως συμβαίνει συνήθως στις αγορές, οι επενδυτές πιστεύουν ότι “αυτή τη φορά θα είναι διαφορετική”.

Υπάρχουν επίσης αυτοί που πιστεύουν ότι όσο ανεβαίνουν οι μετοχές… γίνονται φθηνότερες, καθώς τα μελλοντικά κέρδη των τεχνολογικών επιχειρήσεων με την τεχνητή νοημοσύνη αυξάνονται περισσότερο από την αξία των ίδιων των επιχειρήσεων. Οι φούσκες αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της τεχνολογικής προόδου…

Η προειδοποίηση του Sløk έρχεται αφότου η Nvidia έγινε η πρώτη εταιρεία στον κλάδο των ημιαγωγών που έφτασε στην αγορά αξίας 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων την Παρασκευή, λόγω της έκρηξης στον κλάδο της τεχνητής νοημοσύνης . Την προηγούμενη εβδομάδα, η Nvidia κέρδισε την Amazon και τη μητρική Alphabet της Google για να πάρει τη θέση της τρίτης πολυτιμότερης εταιρείας στις ΗΠΑ με βάση την κεφαλαιοποίηση της αγοράς. Η εταιρεία είδε τη μετοχή της να υποχωρεί πριν από τα κέρδη του τέταρτου τριμήνου, καθώς οι επενδυτές ανησυχούσαν ότι το ράλι είχε πάει πολύ μακριά, αλλά η Nvidia ξεπέρασε τις προσδοκίες της Wall Street όταν ανέφερε ότι τα έσοδα είχαν αυξηθεί 270% από το προηγούμενο έτος στα 22 δισεκατομμύρια δολάρια.

«Οι επιταχυνόμενοι υπολογιστές και η γενετική τεχνητή νοημοσύνη έχουν φτάσει στο οριακό σημείο», δήλωσε ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Nvidia, Jensen Huang . «Η ζήτηση αυξάνεται παγκοσμίως σε εταιρείες, βιομηχανίες και έθνη».

Μετά τα κέρδη της Nvidia, ορισμένοι επενδυτές και αναλυτές ήταν εξίσου επιφυλακτικοί σχετικά με το τι σημαίνει η απόδοσή της για το μέλλον.

«Ένα άλλο blockbuster τρίμηνο από τη Nvidia εγείρει το ερώτημα για το πόσο θα διαρκέσει η ανοδική απόδοσή της», δήλωσε ο Jacob Bourne, ανώτερος αναλυτής της Insider Intelligence. «Η βραχυπρόθεσμη ισχύς της Nvidia στην αγορά είναι ανθεκτική, αν και όχι ανίκητη».

Εν τω μεταξύ, μια μελέτη από τη Citigroup διαπίστωσε ότι το ράλι των μετοχών δεν είναι απαραίτητα κάτι ανησυχητικό .

«Η φούσκα της τεχνητής νοημοσύνης δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα και, αν μη τι άλλο, η απόδοση των κερδών υποδηλώνει ότι είναι λιγότερο φούσκα στην αρχή», δήλωσε μια ομάδα ποσοτικών αναλυτών στρατηγικής στη Citigroup. Ο όμιλος πρόσθεσε ότι εάν μια μετοχή ενισχυθεί πάνω από 10% την ημέρα κερδών (η Nvidia αυξήθηκε κατά 16% την ημέρα των κερδών της ), τότε «αυτές οι μεγάλες κεφαλαιοποιήσεις με ισχυρές επιδόσεις στα κέρδη θα συνεχίσουν να έχουν πολύ καλή απόδοση για τους επόμενους τρεις μήνες. ”

Σχετικα αρθρα

Ποιο στοιχείο της τεχνητής νοημοσύνης πρέπει να μας κρατά ξύπνιους τη νύχτα

admin

Η τιμή του κακάο έφτασε νέα ιστορικά υψηλά επίπεδα, προκαλώντας “πόλεμο” στην αγορά της σοκολάτας

admin

Η S&P αναβάθμισε σε θετικό το outlook της Ελλάδας

admin

S&P: πιθανότητα καθυστέρησης στη μείωση των επιτοκίων λόγω των γεωπολιτικών εντάσεων.

admin

ΤτΕ: Πίεση στο εμπόριο ισοζύγιο τον Φεβρουάριο λόγω εισαγωγών- 22% άνοδος στις τουριστικές εισπράξεις

admin

Πλήγμα Ισραήλ στο Ιράν – Βουτιά 3% για Nikkei, κοκκίνισε η Ασία

admin

Γιατί ο πόλεμος μεταξύ Ιράν και Ισραήλ δεν έχει επηρεάσει τις τιμές του πετρελαίου

admin

Νέο καμπανάκι ΔΝΤ για υψηλά χρέη και ελλείμματα

admin

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία θα μπορούσε να ανατρέψει τη δημοσιονομική και νομισματική πολιτική στις προηγμένες οικονομίες – K.Rogoff

admin

Χρηματιστήριο: Σημαντική πτώση 2,4% στη σκιά των γεωπολιτικών εξελίξεων

admin

Το χάσμα μεταξύ πλούσιων και φτωχών χωρών στο ζενίθ

admin

DBRS: Πρωταθλήτριες στη μείωση κόκκινων δανείων οι ελληνικές τράπεζες

admin