Image default
Οικονομία

Ρωσία: Εξάμηνη απαγόρευση εξαγωγών βενζίνης από 1η Μαρτίου – Στόχος η σταθερότητα των τιμών

Η απαγόρευση, που αναφέρθηκε για πρώτη φορά από το ρωσικό RBC, επιβεβαιώθηκε από την εκπρόσωπο του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ.

Εξάμηνη απαγόρευση των εξαγωγών βενζίνης από την 1η Μαρτίου διέταξε η Ρωσία την Πέμπτη, προκειμένου να διατηρηθούν οι τιμές σταθερές εν μέσω της αυξανόμενης ζήτησης από καταναλωτές και αγρότες και να επιτρέψει τη συντήρηση των διυλιστηρίων στον δεύτερο μεγαλύτερο εξαγωγέα πετρελαίου στον κόσμο.

Η απαγόρευση, που αναφέρθηκε για πρώτη φορά από το ρωσικό RBC, επιβεβαιώθηκε από την εκπρόσωπο του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ, που είναι ο κύριος άνθρωπος του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν για τον τεράστιο ενεργειακό τομέα της Ρωσίας.

Το RBC, επικαλούμενο άγνωστη πηγή, ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός Μιχαήλ Μισούστιν ενέκρινε την απαγόρευση αφού ο Νόβακ την πρότεινε σε επιστολή με ημερομηνία 21 Φεβρουαρίου.

«Προκειμένου να αντισταθμιστεί η υπερβολική ζήτηση για προϊόντα πετρελαίου, είναι απαραίτητο να ληφθούν μέτρα για τη σταθεροποίηση των τιμών στην εγχώρια αγορά», φέρεται να είπε ο Νόβακ, σύμφωνα με το Reuters.

Οι εγχώριες τιμές της βενζίνης είναι «ευαίσθητο» ζήτημα για τους αυτοκινητιστές και τους αγρότες στον μεγαλύτερο εξαγωγέα σιταριού στον κόσμο ενόψει των προεδρικών εκλογών στις 15-17 Μαρτίου, ενώ ορισμένα ρωσικά διυλιστήρια έχουν πληγεί από επιθέσεις ουκρανικών drone τους τελευταίους μήνες. Η Ρωσία και η Ουκρανία έχουν βάλει στο στόχαστρο η μια την ενεργειακή υποδομή της άλλης σε μια προσπάθεια να διαταράξουν τις γραμμές ανεφοδιασμού και την επιμελητεία και να αποθαρρύνουν τους αντιπάλους τους, καθώς αναζητούν το πλεονέκτημα σε μια σύγκρουση σχεδόν δύο ετών που δεν δείχνει σημάδια τερματισμού.

Οι εξαγωγές πετρελαίου, προϊόντων πετρελαίου και φυσικού αερίου είναι μακράν οι μεγαλύτερες εξαγωγές της Ρωσίας, μια σημαντική πηγή εσόδων σε ξένο νόμισμα για τη ρωσική οικονομία των 1,9 τρισ. δολαρίων και διασφαλίζουν ότι η Μόσχα θα έχει μια θέση στην κορυφή της παγκόσμιας ενεργειακής πολιτικής.

Το Κρεμλίνο συνεργάζεται με τη Σαουδική Αραβία, τον μεγαλύτερο εξαγωγέα πετρελαίου στον κόσμο, για να διατηρήσει τις τιμές σε υψηλά επίπεδα ως μέρος του OPEC+.

Η Ρωσία μειώνει ήδη οικειοθελώς τις εξαγωγές πετρελαίου και καυσίμων κατά 500.000 βαρέλια την ημέρα το πρώτο τρίμηνο, στο πλαίσιο των προσπαθειών του OPEC+ να στηρίξει τις τιμές.

Η Ρωσία το 2023 παρήγαγε 43,9 εκατ. τόνους βενζίνης και εξήγαγε περίπου 5,76 εκατ. τόνους, ή περίπου το 13% της παραγωγής της. Οι μεγαλύτεροι εισαγωγείς ρωσικής βενζίνης είναι κυρίως αφρικανικές χώρες, όπως η Νιγηρία, η Λιβύη, η Τυνησία και επίσης τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Η Ρωσία τον περασμένο μήνα μείωσε τις εξαγωγές βενζίνης σε χώρες εκτός της Κοινοπολιτείας Ανεξάρτητων Κρατών για να αντισταθμίσει τις επισκευές σε διυλιστήρια λόγω των πυρκαγιών και επιθέσεων με drone στην ενεργειακή της υποδομή.

Οι διακοπές περιλαμβάνουν τη διακοπή μιας μονάδας στο NORSI, το τέταρτο μεγαλύτερο διυλιστήριο της χώρας, που βρίσκεται κοντά στην πόλη Νίζνι Νόβγκοροντ, περίπου 430 χιλιόμετρα (270 μίλια) ανατολικά της Μόσχας, μετά από αυτό που πιστεύεται ότι είναι ένα τεχνικό περιστατικό.

Πέρυσι, η Ρωσία απαγόρευσε τις εξαγωγές βενζίνης μεταξύ Σεπτεμβρίου και Νοεμβρίου, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις υψηλές εγχώριες τιμές και τις ελλείψεις.

Αυτή τη φορά, η απαγόρευση δεν θα επεκταθεί στα κράτη μέλη της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης, τη Μογγολία, το Ουζμπεκιστάν και δύο αποσχισμένες περιοχές της Γεωργίας που υποστηρίζονται από τη Ρωσία – τη Νότια Οσετία και την Αμπχαζία.

Σχετικα αρθρα

Νέο τεχνολογικό «όπλο» κατά του «μαύρου» χρήματος μέσω κρυπτονομισμάτων

admin

Ψάλτης (Alpha Bank): Αν όχι τώρα η στιγμή για αλλαγή παραγωγικού μοντέλου, πότε;

admin

Σχέδια για ESM χωρίς μνημόνια στην ατζέντα των Βρυξελλών

admin

Αργυρού: Προϋπόθεση για την ανάπτυξη είναι τα υγιή δημόσια οικονομικά

admin

Πετραλιάς: Πρέπει να συνεχίσουμε με την ίδια δημοσιονομική σταθερότητα

admin

Σκρέκας: Υπουργείο Ανάπτυξης και επιμελητήρια, δημιουργούμε προϋποθέσεις ισχυρής, βιώσιμης και διατηρήσιμης ανάπτυξης

admin

Επάρκεια αγαθών και συγκράτηση τιμών στην αγορά ενόψει Πάσχα

admin

Κ. Χατζηδάκης: Η επέκταση του Ταμείου Ανάκαμψης θα ενισχύσει όλη την Ευρώπη

admin

Χατζηδάκης: Η επέκταση του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας θα ενισχύσει όλη την Ευρώπη

admin

ΔΥΠΑ-e-ΕΦΚΑ: Πάνω από 94 εκατ. σε επιδόματα και παροχές την επόμενη εβδομάδα

admin

Με τι επιτόκια δανείστηκαν το 2023 επιχειρήσεις και νοικοκυριά – Ηπιότερη η αύξηση του κόστους χρήματος στην Ελλάδα

admin

ΑΑΔΕ: Σαρωτικοί έλεγχοι για απόκτηση POS και διασύνδεση με ταμειακές μηχανές

admin