Image default
Οικονομία

Deloitte: Στα επίπεδα του 2022 αναπηδούν οι δείκτες ευρωπαϊκής ιδιωτικής πίστης

Σε επίπεδα που παρατηρήθηκαν τελευταία φορά στα μέσα στου 2022 έχει ανακάμψει η ευρωπαϊκή ιδιωτική δανειοδοτική δραστηριότητα έδειξαν νέα στοιχεία της Deloitte την Τρίτη.

Σε επίπεδα που παρατηρήθηκαν τελευταία φορά στα μέσα στου 2022 έχει ανακάμψει η ευρωπαϊκή ιδιωτική δανειοδοτική δραστηριότητα έδειξαν νέα στοιχεία της Deloitte την Τρίτη, ως ένδειξη ότι οι επενδυτές συσσωρεύονται σε επικίνδυνο εταιρικό χρέος καθώς αναμένουν τις μειώσεις επιτοκίων της ΕΚΤ φέτος.

Όπως επισημαίνει το πρακτορείο Reuters, τα funds ιδιωτικού χρέους, τα οποία δανείζουν ως επί το πλείστον με υψηλά επιτόκια σε χρεωμένες εταιρείες που υποστηρίζονται από οίκους εξαγορών, παρέτειναν 189 δάνεια το τελευταίο τρίμηνο του 2023, τα περισσότερα από το δεύτερο τρίμηνο του 2022, λίγο πριν από την πρώτη αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ.

Ο Andrew Cruickshank, διευθυντής της Deloitte και συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε ότι οι όγκοι των συμφωνιών ιδιωτικού χρέους πιθανότατα εξακολουθούν να αυξάνονται φέτος, αφού οι πιστωτικές αγορές άνοιξαν σε πιο ριψοκίνδυνους δανειολήπτες, παρόλο που η ΕΚΤ διατηρεί τα επιτόκια σε υψηλά επίπεδα ρεκόρ.

«Σύμφωνα με τις δικές μας εργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη, η δραστηριότητα φαίνεται να είναι υψηλότερη από ό,τι ήταν τα δύο τελευταία τρίμηνα του περασμένου έτους», δήλωσε ο Cruickshank, ο οποίος συμβουλεύει τις ευρωπαϊκές εταιρείες για συμφωνίες ιδιωτικού χρέους.

Η ανάκαμψη στις ιδιωτικές αγορές, όπου ο αριθμός των συναλλαγών στην Ευρώπη μειώθηκε το δεύτερο τρίμηνο του 2023 στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2020 σύμφωνα με την Deloitte, απηχεί μια αναβίωση στην αγορά ομολόγων που εκδίδονται από εταιρείες υψηλού κινδύνου.

Οι πωλήσεις ευρωπαϊκών χρεογράφων -που εκδόθηκαν από εταιρείες των οποίων το χρέος αξιολογείται ως κερδοσκοπικό- αυξήθηκαν κατά 51% τον Ιανουάριο σε σχέση με τον ίδιο μήνα πέρυσι, σύμφωνα με στοιχεία του οίκου αξιολόγησης S&P Global.

Οι επενδυτές χρέους πέρασαν μεγάλο μέρος του περασμένου έτους ανησυχώντας ότι οι αυστηρές συνθήκες χρηματοδότησης θα προκαλούσαν αθετήσεις δανειακών πληρωμών από τις εταιρείες.

Τώρα, ο δείκτης iTraxx Europe Crossover, ο οποίος μετρά το κόστος ασφάλισης έναντι αθετήσεων χρέους σε ένα «καλάθι» ευρωπαϊκών χρεογράφων, διαπραγματεύεται περίπου στο χαμηλό δύο ετών των 302 μονάδων βάσης από 406 τον Σεπτέμβριο.
Η ταχεία χαλάρωση των πιστωτικών συνθηκών ενόψει της κίνησης της ΕΚΤ για μείωση των επιτοκίων έχει αναστατώσει ορισμένους από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής της κεντρικής τράπεζας.

Σχετικα αρθρα

Η Θεσσαλονίκη υπό προϋποθέσεις μπορεί να γίνει ο πιο ανταγωνιστικός διαμετακομιστικός κόμβος στη ΝΑ Ευρώπη  

admin

Δημητριάδης: Το Υπερταμείο επιδιώκει να ενισχύσει την επενδυτική του ικανότητα στην ελληνική οικονομία

admin

ΕΤΕπ: Επεκτείνει τη χρηματοδότησή της σε επενδύσεις άμυνας

admin

Μ. Σχοινάς: Ιστορικό το Νέο Σύμφωνο της ΕΕ για την Μετανάστευση και το Άσυλο

admin

ΥΠΕΝ: «Πράσινο φως» για τις συμβάσεις προμήθειας με τιμολόγιο ΓΑΙΑ και στη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών

admin

Εlderson στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών: Ανάγκη λήψης μέτρων τώρα για την κλιματική αλλαγή

admin

Ecofin: Άρχισε η «κουβέντα» για Ταμείο Ανάκαμψης Νο2 – Αναζητούν ευελιξία στην ΕΕ για μείωση γραφειοκρατίας

admin

Ελντερσον (ΕΚΤ): Επείγουσα ανάγκη η ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης

admin

ΥΠΕΘΟ: Ο κ. Κασσελάκης δεν γνωρίζει τα βασικά μεγέθη της Οικονομίας

admin

Στουρνάρας: Κοντά στο 2% του ΑΕΠ έκλεισε τελικά το πρωτογενές πλέονασμα του 2023 – Θετική έκπληξη

admin

Νέο δάνειο 220 εκατ. ευρώ από ΕΤΕπ για ενίσχυση της Πολιτικής Προστασίας στην Ελλάδα

admin

ΥΠΟΙΚ: «Ο κ. Κασσελάκης δεν γνωρίζει τα βασικά μεγέθη της Οικονομίας»

admin