Image default
Οικονομία

Ντε Γκίντος (ΕΚΤ) για επιτόκια: Χρειαζόμαστε ακόμα χρόνο για μειώσεις

Περαιτέρω υποχώρηση του πληθωρισμού αναμένει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), σύμφωνα με τον αντιπρόεδρό της, Λουίς ντε Γκίντος, ο οποίος διαμηνύει πως απαιτείται περαιτέρω χρόνος προκειμένου να ξεκινήσουν οι μειώσεις επιτοκίων. 

Περαιτέρω υποχώρηση του πληθωρισμού αναμένει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), σύμφωνα με τον αντιπρόεδρό της, Λουίς ντε Γκίντος, ο οποίος διαμηνύει πως απαιτείται περαιτέρω χρόνος προκειμένου να ξεκινήσουν οι μειώσεις επιτοκίων.

«Η διαδικασία αποπληθωρισμού θα συνεχιστεί όταν τα στοιχεία που συλλέξουμε τόσο για τον ΔΤΚ αλλά και για τον δομικό πληθωρισμό, δείξουν ότι βρισκόμαστε κοντά στο 2%. Τότε θα αλλάξει η κατεύθυνση της οικονομικής πολιτικής», υπογράμμισε, προσθέτοντας πως «αν τα δεδομένα επιβεβαιώσουν τα λεγόμενα μου, τότε το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας, θα μειώσει τα επιτόκια».

Παράλληλα, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τις πιέσεις που ασκούνται από τις αυξήσεις των μισθών, ενώ η παραγωγικότητα παραμένει περιορισμένη στην Ευρώπη, με αποτέλεσμα την άνοδο του κόστους των εταιρειών. Ωστόσο, όπως εξήγησε, μέρος αυτού του κόστους απορροφήθηκε από την κερδοφορία που παρουσίασαν οι επιχειρήσεις.

Η ΕΚΤ έχει κρατήσει τα επιτόκια σε ρεκόρ επίπεδα από το Σεπτέμβριο και επαναφέρει διαρκώς συζητήσεις για τη περικοπή τους, παρ’ όλα αυτά χρειάζεται κι άλλα στοιχεία για να φτάσει στην υλοποίηση. Η επόμενη συνάντηση της ΕΚΤ είναι προγραμματισμένη για τις 7 Μαρτίου, όπου και θα τεθούν επί τάπητος οι νέες οικονομικές προβλέψεις που θα να φουντώσουν τις συζητήσεις για μείωση των επιτοκίων στους επόμενους μήνες.

Με δεδομένο πως τα κρίσιμα στοιχεία για τους μισθούς θα είναι διαθέσιμα το Μάιο, η συνάντηση των Ευρωπαίων υπεύθυνων χάραξης νομισματικής πολιτικής του Ιουνίου αποτελεί «κλειδί» για το χρονοδιάγραμμα «ψαλιδίσματος» του κόστους δανεισμού, ενώ άλλωστε «σήμα» για περικοπές επιτοκίων προς το καλοκαίρι έχουν στείλει πολλά «γεράκια» της ΕΚΤ, συμπεριλαμβανομένης και της προέδρου, Κριστίν Λαγκάρντ.

Σχετικα αρθρα

ΑΑΔΕ: Τι δείχνουν οι έλεγχοι για POS και διασύνδεση με ταμειακές

admin

Η Θεσσαλονίκη υπό προϋποθέσεις μπορεί να γίνει ο πιο ανταγωνιστικός διαμετακομιστικός κόμβος στη ΝΑ Ευρώπη  

admin

Δημητριάδης: Το Υπερταμείο επιδιώκει να ενισχύσει την επενδυτική του ικανότητα στην ελληνική οικονομία

admin

ΕΤΕπ: Επεκτείνει τη χρηματοδότησή της σε επενδύσεις άμυνας

admin

Μ. Σχοινάς: Ιστορικό το Νέο Σύμφωνο της ΕΕ για την Μετανάστευση και το Άσυλο

admin

ΥΠΕΝ: «Πράσινο φως» για τις συμβάσεις προμήθειας με τιμολόγιο ΓΑΙΑ και στη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών

admin

Εlderson στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών: Ανάγκη λήψης μέτρων τώρα για την κλιματική αλλαγή

admin

Ecofin: Άρχισε η «κουβέντα» για Ταμείο Ανάκαμψης Νο2 – Αναζητούν ευελιξία στην ΕΕ για μείωση γραφειοκρατίας

admin

Ελντερσον (ΕΚΤ): Επείγουσα ανάγκη η ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης

admin

ΥΠΕΘΟ: Ο κ. Κασσελάκης δεν γνωρίζει τα βασικά μεγέθη της Οικονομίας

admin

Στουρνάρας: Κοντά στο 2% του ΑΕΠ έκλεισε τελικά το πρωτογενές πλέονασμα του 2023 – Θετική έκπληξη

admin

Νέο δάνειο 220 εκατ. ευρώ από ΕΤΕπ για ενίσχυση της Πολιτικής Προστασίας στην Ελλάδα

admin