Image default
Οικονομία Πρώτο Θέμα

Τρίτη ναυτική δύναμη η Ελλάδα με στόλο αξίας 169 δισ. $

Η Ελλάδα διαθέτει από τους μεγαλύτερους, σε αξία και αριθμό πλοίων, στόλους παγκοσμίως, διατηρώντας την τρίτη θέση στην παγκόσμια κατάταξη σύμφωνα με της VesselsValue.

Υπενθυμίζεται ότι με τα τελευταία στοιχεία του 2023, η Ελλάδα ήταν πρώτη σε όρους συνολικής χωρητικότητας, δηλαδή την μεταφορική ικανότητα των πλοίων, με τον ρυθμό παραγγελιών αλλά και παραδόσεων να είναι πιθανό να φέρει ανακατατάξεις στην διάταξη.

πιν

Σύμφωνα με τα στοιχεία της VesselsValue, η Ελλάδα έχει διατηρήσει τη τρίτη θέση με την συνολική αξία του στόλου της να αγγίζει τα 169 δις δολάρια, με την Ιαπωνία να είναι πρώτη στα 206 δις δολαρίων και δεύτερη την Κίνα στα 204 δις. Oι αξίες των πλοίων έχουν αλλάξει σημαντικά τους τελευταίους 12 μήνες. Την πρώτη θέση καταλαμβάνει η Ιαπωνία, έχοντας συνολικά περιουσιακά στοιχεία 206,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, καταγράφοντας αύξηση κατά  5% από την τελευταία αναφορά τον Νοέμβριο του 2022. Ακολουθεί η Κίνα με τρέχουσα αξία στόλου που ανέρχεται σε 204 δισεκατομμύρια δολάρια και στην τρίτη θέση η Ελλάδα.

Αν και η Κίνα  διαθέτει περισσότερα δεξαμενόπλοια, ο ελληνικός στόλος αποτιμάται με υψηλότερη αξία στα 69,5 δισ. δολάρια, ξεπερνώντας την Κίνα κατά 22,1 δισ. δολάρια. Ο στόλος των ελληνικών συμφερόντων φορτηγών αποτιμάται στα 49 δις δολάρια και των πλοίων μεταφοράς LNG στα 31 δις δολάρια, έχοντας τον δεύτερο παγκοσμίως πιο “ακριβό” στόλο. Οι αξίες σε αυτόν τον τομέα παραμένουν σταθερά σε υψηλά επίπεδα από το 2022, λόγω της αύξησης της ζήτησης. Ακολουθούν τα πλοία μεταφοράς containers στα 10 δις.

“Τα τελευταία δύο χρόνια, οι συνεχιζόμενες ρωσικές κυρώσεις και η άνοδος της ζήτησης τονομιλίων συνέχισαν να ενισχύουν τα κέρδη των δεξαμενόπλοιων. Επιπλέον, η κατάσταση που εκτυλίσσεται στην Ερυθρά Θάλασσα παρέχει περαιτέρω στήριξη στα κέρδη, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα. Αυτό έχει διατηρήσει τις αξίες  των δεξαμενόπλοιων να κυμαίνονται στα τα υψηλότερα επίπεδα από το 2010 για τους περισσότερους τύπους πλοίων, όπως  για παράδειγμα οι τιμές για 15 ετών Suezmaxes των 160.000 DWT είναι επί του παρόντος αυξημένες κατά 20,62% από την ίδια περίοδο πέρυσι, από 38,37 εκατ. Δολάρια σε 46,28 εκατ. Δολάρια” αναφέρει η Ρεμπέκα Γαλανοπούλου- Jones, αναλύτρια της Veson Nautical.

Ενδιαφέρον παρουσίαζει η πρώτη της Γερμανίας αλλά και η προσθήκη του Χονγκ Κονγκ στην τελική δεκάδα. Η Γερμανία έπεσε από την 7η θέση το 2022 στην 9η θέση φέτος. Ένα σημαντικό μέρος του στόλου της αποτελούνταν παραδοσιακά από εμπορευματοκιβώτια, όπου η Γερμανία κατέχει αυτήν τη στιγμή τη δεύτερη θέση ως προς τον αριθμό των πλοίων. Καθώς τα κέρδη συνεχίζουν να υφίστανται διόρθωση μετά την “έκρηξη” τους στις αρχές της δεκαετίας του 2020, οι αξίες σε αυτόν τον τομέα έχουν επίσης μειωθεί. Κατά συνέπεια, η αξία του γερμανικού στόλου μειώθηκε από 32,1 δισεκατομμύρια δολάρια στην τελευταία έκθεση σε 17,8 δισεκατομμύρια δολάρια, που αντιπροσωπεύει μείωση περίπου 45%.

Το Χονγκ Κονγκ είναι νέος στη λίστα με συνολική αξία στόλου 44,7 δισ. USD. Συγκεκριμένα, η σημαντική επένδυσή της στον τομέα Bulker έχει εκτοξεύσει το Χονγκ Κονγκ στην πέμπτη θέση της λίστας των 10 κορυφαίων

Σχετικα αρθρα

Α. Σκέρτσος: Η S&P επιβεβαιώνει ότι οι συλλογικές μας προσπάθειες αποδίδουν

admin

Ποιο στοιχείο της τεχνητής νοημοσύνης πρέπει να μας κρατά ξύπνιους τη νύχτα

admin

ΔΝΤ: Καλεί Γαλλία και Ιταλία να σφίξουν το ζωνάρι

admin

Η τιμή του κακάο έφτασε νέα ιστορικά υψηλά επίπεδα, προκαλώντας “πόλεμο” στην αγορά της σοκολάτας

admin

Η S&P αναβάθμισε σε θετικό το outlook της Ελλάδας

admin

Πάσχα στα νησιά: Δυόμιση φορές ακριβότερα τα Airbnb στην Ύδρα από τη Μύκονο

admin

Μικροτσίπ «made in Greece» από startups

admin

Κ. Χατζηδάκης για αναβάθμιση S&P: Οι προσπάθειες της Ελλάδας πιάνουν τόπο

admin

S&P:Αναβάθμισε σε θετικό το outlook της ελληνικής οικονομίας

admin

Times του Λονδίνου: Η ελληνική οικονομία συγκαταλέγεται στις ταχύτερα αναπτυσσόμενες της ΕΕ

admin

Times: Η ελληνική οικονομία στις ταχύτερα αναπτυσσόμενες της ΕΕ

admin

ΔΥΠΑ: 976.373 εγγεγραμμένοι άνεργοι τον Μάρτιο – Μείωση 5,7% από το 2023

admin