Image default
BLOOMBERG

Klarna: Μείωση των ετήσιων ζημιών εν όψει της εισαγωγής της στο χρηματιστήριο

Η Klarna μείωσε τις καθαρές της ζημίες κατά 76% το 2023, καθώς προετοιμάζεται για μια από τις μεγαλύτερες IPO του έτους.

H fintech «αγόρασε τώρα-πλήρωσε αργότερα», που εδρεύει στη Στοκχόλμη έχασε περίπου 400 εκατομμύρια κορώνες το τέταρτο τρίμηνο, ενώ εμφάνισε οριακά κέρδη τους προηγούμενους τρεις μήνες, διαμορφώνοντας τις συνολικές καθαρές ζημίες της για το έτος σε 2,5 δισεκατομμύρια κορώνες.

«Ενώ συνεχίζουμε το ταξίδι μας προς τη μακροπρόθεσμη κερδοφορία, λάβαμε μια συνειδητή απόφαση να επενδύσουμε στην ανάπτυξη την περίοδο αιχμής των αγορών του 4ου τριμήνου», δήλωσε ο Sebastian Siemiatkowski, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας.

Τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 22% σε 23,5 δισεκατομμύρια κορώνες (2,3 δισεκατομμύρια δολάρια) κατά τη διάρκεια του έτους, επιταχύνοντας τον ρυθμό ανάπτυξής της, καθώς στόχευε σε περαιτέρω επέκταση στις ΗΠΑ – που είναι τώρα η μεγαλύτερη αγορά της, ξεπερνώντας τη Γερμανία.

Klarna's Quarterly Losses Shrank | Though profit in third quarter wasn't repeated
Οι τριμηνιαίες απώλειες της Klarna συρρικνώθηκαν

Η Klarna έχει αρχίσει να θέτει τις βάσεις για μια αρχική δημόσια προσφορά που θα επιτρέψει σε νέους επενδυτές να εισέλθουν στην εταιρεία.

Το - News ανέφερε την Τρίτη ότι εξετάζει μια αποτίμηση περίπου 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων καθώς κάνει λεπτομερή σχέδια για την εισαγωγή των μετοχών της στο χρηματιστήριο κατά το τρίτο τρίμηνο. Ο Siemiatkowski επισήμανε τον περασμένο μήνα ότι μια IPO στις ΗΠΑ μπορεί να συμβεί «πολύ σύντομα».

Η - Intelligence εκτίμησε τον Ιανουάριο ότι η Klarna είχε αποτίμηση περίπου 17,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, με τον ευρωπαϊκό χώρο fintech να ανακάμπτει ευρύτερα εστιάζοντας στη βελτιστοποίηση κόστους και στη διαχείριση των περιθωρίων. Τα αποτελέσματα της Klarna ανακοινώνονται την ώρα η εταιρεία πληρωμών Worldline SA ανέφερε την πρώτη της ετήσια ζημιά ως δημόσια εταιρεία.

Τα λειτουργικά έξοδα της Klarna συρρικνώθηκαν κατά 16% στα 14,5 δισεκατομμύρια κορώνες πέρυσι, με τον όμιλο να απασχολεί 4.201 άτομα στο τέλος του έτους, από 5.441 στην αρχή, στο πλαίσιο της δέσμευσης του Siemiatkowski να αποκαταστήσει την κερδοφορία της.

Η Klarna, που κάποτε ήταν η πιο πολύτιμη startup της Ευρώπης, προσφέρει πίστωση σε περίπου 150 εκατομμύρια αγοραστές παγκοσμίως που θέλουν να καταβάλουν με δόσεις το κόστος των διαδικτυακών αγορών τους.

Η αξία των αγαθών που πωλήθηκαν χρησιμοποιώντας την Klarna αυξήθηκε κατά 17% πέρυσι και παρά την πίεση του πληθωρισμού στους πελάτες σε πολλές αγορές, οι πιστωτικές απώλειες συρρικνώθηκαν σχεδόν κατά το ένα τρίτο πέρυσι και αντιπροσώπευαν το 0,38% της αξίας των πωληθέντων αγαθών.

Νωρίτερα φέτος, η Klarna ξεκίνησε ένα πρόγραμμα μηνιαίας συνδρομής στις ΗΠΑ για να παρέχει τη δυνατότητα σταδιακών πληρωμών στους καταναλωτές και να δημιουργήσει μια νέα ροή εσόδων.

Διαβάστε επίσης: 

Vodafone: Απορρίπτει ξανά προσφορά της Iliad για συγχώνευση στην Ιταλία

Ξαβιέ Νιελ: Αποκτά μερίδιο $1,3 δισ. στη σουηδική Tele2 – Συνεχίζει το επενδυτικό «σαφάρι»

Εθνική Ασφαλιστική: Οι ζημιές το 2023, η πώληση του κτιρίου στη Συγγρού και τα νέα σχέδια

Σχετικα αρθρα

Giorgio Armani: Εξετάζει το σχέδιο διαδοχής – Δεν αποκλείει συγχώνευση ή IPO

admin

«Βουλιάζουν» τα ελβετικά ρολόγια – Πτώση 42% στην αγορά της Κίνας

admin

Πωλείται το ακριβότερο διαμέρισμα του ανατολικού Λονδίνου – Πώς είναι ένα ρετιρέ 17,5 εκατ. λιρών

admin

BP: Αναδιάρθρωση στην ηγετική ομάδα του ενεργειακού κολοσσού

admin

Πολυτελή ρολόγια: Τολμηρά σχέδια, χρώμα και παιχνιδιάρικη διάθεση στις τοπ τάσεις του 2024

admin

EasyJet: Ικανοποιητικές κρατήσεις για το καλοκαίρι – Αλλαγές φέρνει η ακύρωση των πτήσεων προς Ισραήλ

admin

UBS: Σχεδιάζει νέο γύρο απολύσεων – Στόχος η εξοικονόμηση 6 δισ. δολ.

admin

Tesla: Ξαναψηφίζουν οι μέτοχοι για την αποζημίωση του Ελον Μασκ ύψους $56 δισ. μετά το δικαστικό μπλόκο

admin

Πολυτελή ρολόγια: Εντυπωσιακό ροζ χρυσό με πράσινο καντράν η νέα τάση της μόδας

admin

Συνάντηση Andrea Orcel με Βασίλη Ψάλτη στο Μιλάνο: Τα επόμενα κοινά σχέδια Alpha Bank-Unicredit

admin

Morgan Stanley: Έρχεται ένας από τους μεγαλύτεροuς γύρους περικοπών θέσεων εργασίας στην Ασία

admin

LVMH: Στο 3% η αύξηση των πωλήσεων για το α’ τρίμηνο – Πιέσεις στον κολοσσό πολυτελείας

admin