Image default
Ευρώπη

Γαλλία: Συνταγματικό δικαίωμα η άμβλωση μετά από ιστορική ψηφοφορία στη Γερουσία

Την Τετάρτη, οι Γάλλοι γερουσιαστές ψήφισαν με ευρεία πλειοψηφία (267 υπέρ, 50 κατά) υπέρ της κατοχύρωσης στο Σύνταγμα «της εγγυημένης ελευθερίας» των γυναικών «να προσφεύγουν σε εκούσια διακοπή της εγκυμοσύνης».

Μετά την ψηφοφορία της Εθνοσυνέλευσης στα τέλη Ιανουαρίου, το πράσινο φως της Γερουσίας ήταν το τελικό στάδιο αυτής της ιστορικής απόφασης για την κατοχύρωση του δικαιώματος της γυναίκας στην άμβλωση στο Σύνταγμα της χώρας.

«Δεσμεύτηκα να καταστήσω την ελευθερία της γυναίκας να κάνει άμβλωση αμετάκλητη με την κατοχύρωσή της στο Σύνταγμα. Μετά την Εθνοσυνέλευση, η Γερουσία έκανε ένα αποφασιστικό βήμα, το οποίο χαιρετίζω» δήλωσε ο Εμανουέλ Μακρόν σχολιάζοντας το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας.

Η Γαλλία θα είναι η πρώτη χώρα στην Ευρώπη, αλλά και παγκοσμίως, που θα κατοχυρώσει την άμβλωση στο Σύνταγμα.

«Πρόκειται για ένα τεράστιο βήμα προς τα εμπρός. Πρόκειται για μια προστασία που οφείλουμε σε όλες τις γυναίκες. Είναι η αναγνώριση του δικαιώματός τους να διαθέτουν ελεύθερα το σώμα τους», έγραψε ο πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Ατάλ στο X.

Η ιδέα της κατοχύρωσης του δικαιώματος στην άμβλωση στο γαλλικό σύνταγμα προέκυψε μετά την ανατροπή της απόφασης Roe v Wade από το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ τον Ιούνιο του 2022 και την αύξηση στην Ευρώπη κάποιων κινημάτων που επιδιώκουν να περιορίσουν το δικαίωμα στην άμβλωση και την αντισύλληψη.

Αλλά με μια δεξιά πλειοψηφία στη Γερουσία, η έγκρισή του δεν ήταν δεδομένη εξ αρχής. Τον Ιανουάριο, ο πρόεδρός της, Ζεράρ Λαρσέ, δήλωσε ότι ήταν κατά του μέτρου, υποστηρίζοντας: «Δεν νομίζω ότι οι αμβλώσεις απειλούνται στη Γαλλία».

«Κάποιοι από εσάς δεν επιθυμούν να εισάγουν συζητήσεις από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Αλλά, [… ] δεν υπάρχει λόγος να φτάσουμε τόσο μακριά. Τα παραδείγματα της Πολωνίας και της Ουγγαρίας στην Ευρώπη θα πρέπει να είναι αρκετά για να σας πείσουν», δήλωσε ο Ερίκ Ντιπόντ-Μορέτι, υπουργός Δικαιοσύνης της Γαλλίας, στους γερουσιαστές σε ομιλία του πριν από την ψηφοφορία.

«Πρόκειται για μια ιστορική απόφαση, για τη Γαλλία, αλλά και για την Ευρώπη και παγκοσμίως», δήλωσε ο Δρ Άλβαρο Μπερμέχο, γενικός διευθυντής της Διεθνούς Ομοσπονδίας Προγραμματισμένης Γονιμότητας (IPPF), σε δελτίο Τύπου.

«Ενάμιση χρόνο μετά την ανατροπή της απόφασης Roe V. Wade από το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, η γαλλική νίκη είναι ένα σαφές και αισιόδοξο μήνυμα προς τη διεθνή κοινότητα: η άμβλωση είναι μια θεμελιώδης ελευθερία», πρόσθεσε.

Ο Μακρόν ανακοίνωσε ότι θα συγκεντρώσει βουλευτές, ευρωβουλευτές και γερουσιαστές στο Κογκρέσο για την τελική ψηφοφορία τη Δευτέρα 4 Μαρτίου. Απαιτείται πλειοψηφία τριών πέμπτων, αλλά δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι αυτό θα συμβεί μετά από διαδοχικές ψηφοφορίες στην Εθνοσυνέλευση και τη Γερουσία.

«Αν και οι αμβλώσεις είναι νόμιμες σχεδόν σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, οι νομικοί περιορισμοί και τα εμπόδια παραμένουν σε ισχύ και υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης σε όλη την ήπειρο, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας», δήλωσε ο Λέα Όκτορ, ανώτερος περιφερειακός διευθύντρια για την Ευρώπη στο Κέντρο για τα Αναπαραγωγικά Δικαιώματα σε δελτίο τύπου.

«Η σημερινή ψηφοφορία είναι ένα σημαντικό ορόσημο που ελπίζουμε ότι θα κινητοποιήσει τους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων στη Γαλλία και σε ολόκληρη την περιοχή να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα», κατέληξε ο ίδιος.

Σχετικα αρθρα

Ιράν: Το «μήνυμα» για τις ροές πετρελαίου

admin

Μελέτη: Ένας ευρωπαϊκός φόρος πλούτου θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει τον προϋπολογισμό της ΕΕ

admin

Διεθνής Αμνηστία: Tο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση «αποβαίνει εις βάρος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων»

admin

ΗΠΑ: Ρώσοι χάκερ χρησιμοποίησαν πρόσβαση στη Microsoft για να κλέψουν κυβερνητικά emails

admin

Γκρίνια από τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία για τα κινεζικά ηλεκτροκίνητα

admin

Γαλλία: Αναστέλλεται η απαγόρευση των ονομασιών κρέατος για τα φυτικά προϊόντα

admin

Κομισιόν, Ισπανία και Βρετανία επιδιώκουν τελική συμφωνία για το Γιβραλτάρ

admin

Συνάντηση Μισέλ – Μελόνι: Προτεραιότητα η αποτελεσματική διαχείριση της μετανάστευσης

admin

Επαναβεβαιώνει (τελικά) την στήριξη στην Ουκρανία ο Σλοβάκος πρωθυπουργός

admin

Και οι Βούλγαροι αγρότες δίνουν το παρών στην πανευρωπαϊκή διαμαρτυρία

admin

Ελβετία: Πιο αυστηρή εποπτεία στις τράπεζες, αλλιώς «θα το πληρώσει ακριβά»

admin

Dzurinda για ακροδεξιά: Η ΕΕ δεν έχει άλλα περιθώρια καθυστερήσεων

admin