Image default
Ευρώπη

Η Κίνα ανακαλύπτει το μεγαλύτερο κοίτασμα πετρελαίου στον κόσμο

Το μεγαλύτερο κοίτασμα πετρελαίου στον κόσμο, στη θάλασσα Μποχάι, φέρεται να έχει ανακαλύψει η κινεζική πετρελαϊκή εταιρεία China National Offshore Oil Corporation, πιο γνωστή ως CNOOC. Πρόκειται για το κοίτασμα πετρελαίου Bozhong 26-6, το οποίο ανακαλύφθηκε το 2022, αλλά πλέον, μετά από σειρά γεωτρήσεων έχουν επιβεβαιωθεί επίπεδα ρεκόρ αποθεμάτων υδρογονανθράκων, που θα μπορούσαν να ανέλθουν σε περισσότερα από 1,3 δισεκατομμύρια βαρέλια (πάνω από 200 εκατομμύρια κυβικά μέτρα.

Το γιγαντιαίο κοίτασμα βρέθηκε σε μεταμορφωμένα πετρώματα στη Θάλασσα Μποχάι, μια μικρή εσωτερική θάλασσα που είναι  στο βόρειο άκρο της Θάλασσας της Ανατολικής Κίνας και  βορειοδυτικά της Κίτρινης Θάλασσας, στη βορειοανατολική ακτή της Κίνας.

Ο Ισπανός γεωλόγος Χόρχε Ναβάρο αναφέρει ότι το γιγαντιαίο κοίτασμα βρέθηκε σε περιοχή που ονομάζεται στα αγγλικά «buried hills» (Θαμμένο παλαιοανάγλυφο).

Το πετρέλαιο και το αέριο αποθηκεύονται συνήθως σε ιζηματογενή πετρώματα, όπως ψαμμίτες, που κανονικά δεν έχουν υποστεί σοβαρές αλλοιώσεις ή μεγάλες απώλειες πορώδους και διαπερατότητας με την ταφή και τη συμπίεση. Ωστόσο, ορισμένα από αυτά τα ιζηματογενή πετρώματα, εάν θαφτούν σε υψηλές θερμοκρασίες και πιέσεις, υφίστανται μια σειρά από φυσικοχημικές διεργασίες που καταστρέφουν σχεδόν όλο το πορώδες και τη διαπερατότητά τους. Εάν αυτά τα μεταμορφωμένα πετρώματα επανέλθουν από τεκτονικές τάσεις στην επιφάνεια, οι πετροφυσικές τους ιδιότητες βελτιώνονται. Με τέτοιο τρόπο ώστε, αν ταφούν ξανά, να είναι ικανά να φιλοξενήσουν υδρογονάνθρακες.

Παράδειγμα μεταμορφωμένων πετρωμάτων είναι ο σχιστόλιθος, από τον οποίο εξάγεται σχιστολιθικό πετρέλαιο στις ΗΠΑ. Μέσα στο σχιστόλιθο παράγεται ένα ορυκτέλαιο όταν υποβάλλεται σε υψηλές θερμοκρασίες που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως καύσιμο γνωστό ως σχιστολιθικό πετρέλαιο.

Νέο ρεκόρ παραγωγής

Η ανακάλυψη αυτή είναι ζωτικής σημασίας για μια χώρα όπως η Κίνα που επιδιώκει να μειώσει την ενεργειακή της εξάρτηση και να διατηρήσει ένα τεράστιο πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών. Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας στον κόσμο πολλών πρώτων υλών, συμπεριλαμβανομένου του πετρελαίου.

Η Κίνα πέτυχε νέο ρεκόρ στην παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου στα τέλη του περασμένου έτους. Η εθνική παραγωγή αργού πετρελαίου ήταν κατά μέσο όρο 4,16 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, σύμφωνα με στοιχεία της κινεζικής κυβέρνησης. Με αυτόν τον τρόπο, ο «ασιατικός γίγαντας» συνεχίζει να είναι ο έκτος μεγαλύτερος παραγωγός αργού πετρελαίου στον κόσμο, και πλησιάζει το Ιράκ, που είναι ο πέμπτος μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου στον κόσμο, με 4,3 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.

Η παραγωγή αργού πετρελαίου της Κίνας αυξήθηκε σε 208 εκατομμύρια μετρικούς τόνους το 2023, που αντιπροσωπεύει αύξηση 1,6% σε σύγκριση με τα επίπεδα παραγωγής του 2022.

Σχετικα αρθρα

Μελέτη: Ένας ευρωπαϊκός φόρος πλούτου θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει τον προϋπολογισμό της ΕΕ

admin

Διεθνής Αμνηστία: Tο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση «αποβαίνει εις βάρος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων»

admin

ΗΠΑ: Ρώσοι χάκερ χρησιμοποίησαν πρόσβαση στη Microsoft για να κλέψουν κυβερνητικά emails

admin

Γκρίνια από τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία για τα κινεζικά ηλεκτροκίνητα

admin

Γαλλία: Αναστέλλεται η απαγόρευση των ονομασιών κρέατος για τα φυτικά προϊόντα

admin

Κομισιόν, Ισπανία και Βρετανία επιδιώκουν τελική συμφωνία για το Γιβραλτάρ

admin

Συνάντηση Μισέλ – Μελόνι: Προτεραιότητα η αποτελεσματική διαχείριση της μετανάστευσης

admin

Επαναβεβαιώνει (τελικά) την στήριξη στην Ουκρανία ο Σλοβάκος πρωθυπουργός

admin

Ελβετία: Πιο αυστηρή εποπτεία στις τράπεζες, αλλιώς «θα το πληρώσει ακριβά»

admin

Χρυσός: Μια ανάσα από τα 2.400 δολάρια η ουγκιά 

admin

Κίνα: Οι κεντρικές και δυτικές περιοχές νέα επιλογή για επενδύσεις

admin

Η οικονομία της Κίνας ανακάμπτει και βελτιώνεται

admin