Image default
Ευρώπη

Ξεκινά δικαστική έρευνα για τρομοκρατία κατά του Puigdemont

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας διεξάγει έρευνα κατά του πρώην προέδρου της Καταλονίας Carles Puigdemont για τρομοκρατία με τον ίδιο να έχει διαφεύγει μετά την απόπειρα απόσχισης της Καταλονίας το 2017.

Σύμφωνα με το δικαστήριο, η έρευνα αφορά επίσης το μέλος του καταλανικού περιφερειακού κοινοβουλίου Ruben Wagensberg, έναν αυτονομιστή ακτιβιστή που διέφυγε στην Ελβετία  φέτος, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε το ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων.

Η ισπανική δικαστική έρευνα θα επικεντρωθεί σε ενέργειες που πραγματοποιήθηκαν το 2019 από ακτιβιστές του ριζοσπαστικού καταλανικού αυτονομιστικού κινήματος Δημοκρατικό Τσουνάμι σε ένδειξη διαμαρτυρίας κατά μιας δικαστικής απόφασης που καταδίκαζε σε ποινή φυλάκισης αρκετούς αυτονομιστές ηγέτες, αλλά δόθηκε χάρη από τον Σάντσεθ το 2021.

«Την ίδια ημέρα που κατηγορήθηκα ότι έλαβα ως δώρο ένα Rolex αξίας 7.000 ευρώ, κατηγορήθηκα και ως τρομοκράτης. Νομίζω ότι το μόνο που λείπει τώρα είναι ένας (τραπεζικός) λογαριασμός στον Παναμά. Το ισπανικό δικαστικό Matrix έχει προσαρμόσει το απόφθεγμα της κακής δημοσιογραφίας: μην αφήνεις την πραγματικότητα να χαλάσει ένα καλό κατηγορητήριο (ιστορία)», έγραψε ο Puigdemont στο X απαντώντας στην απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Τόσο ο Puigdemont, όσο και ο Ruben Wagensberg πρέπει να εμφανιστούν στο δικαστήριο «ως κατηγορούμενοι, με όλα τα δικαιώματα και τις εγγυήσεις που προβλέπει το νομικό μας σύστημα», δήλωσαν οι δικαστές την Πέμπτη.

Τρομοκρατία δεν είναι μόνο η ΕΤΑ ή η Τζιχάντ

Οι Wagensberg και Puigdemont, οι οποίοι είναι και ευρωβουλευτές, απολαμβάνουν επί του παρόντος κοινοβουλευτική ασυλία.

Η κίνηση του Ανώτατου Δικαστηρίου έρχεται μετά από μια έντονη διαμάχη μεταξύ κορυφαίων νομικών για το αν ο Puigdemont μπορεί να ερευνηθεί και τελικά να καταδικαστεί για εγκλήματα τρομοκρατίας.

Σύμφωνα με τον δικαστή, δεν υπάρχει «καμία αμφιβολία» ότι ορισμένα βίαια γεγονότα που έλαβαν χώρα το 2019, για τα οποία θεωρείται υπεύθυνος το Δημοκρατικό Τσουνάμι και τελικά ο Puigdemont ως πιθανός «ηθικός αυτουργός», συμπεριλαμβανομένου του αποκλεισμού του αεροδρομίου της Βαρκελώνης από αρκετούς αυτονομιστές διαδηλωτές, αντιστοιχούν σε «έγκλημα τρομοκρατίας».

Για να στηρίξουν την άποψή τους, οι δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου κατέστησαν σαφές ότι η άποψη ορισμένων μέσων ενημέρωσης και ορισμένων πολιτικών (από την Αριστερά) ότι «μόνο οι ενέργειες (της βασκικής τρομοκρατικής ομάδας) ΕΤΑ (που έχει πλέον διαλυθεί) ή της Τζιχάντ αξίζουν να αντιμετωπίζονται ως τρομοκρατία, είναι ασυμβίβαστη με τον ορισμό της τρομοκρατίας που προκύπτει» από το άρθρο 573 του ισπανικού ποινικού κώδικα.

Μια «τέλεια καταιγίδα» για τον Sánchez

Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου να ερευνήσει τον πρώην πρόεδρο της Καταλονίας έρχεται την ώρα που ένας αμφιλεγόμενος νόμος για τη χορήγηση αμνηστίας σε εκατοντάδες εμπλεκόμενους Καταλανούς αυτονομιστές στις παράνομες ενέργειες μεταξύ 2012 και 2023 επεξεργάζεται στο κοινοβούλιο και θα μπορούσε να καλύψει και τρομοκρατικά αδικήματα.

Ο Puigdemont και το άλλο κύριο καταλανικό αυτονομιστικό κόμμα, καθώς και ο πολιτικός του αντίπαλος, η Ρεπουμπλικανική Αριστερά της Καταλονίας (ERC), απαιτούν από τον Sánchez να συμπεριλάβει τα τρομοκρατικά εγκλήματα στο κείμενο του μελλοντικού έκτακτου νόμου με αντάλλαγμα την κοινοβουλευτική υποστήριξη.

Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Ισπανίας προσθέτει περαιτέρω πίεση στην κυβέρνηση του Sánchez, η οποία αντιμετωπίζει σοβαρή κρίση ταυτότητας και εικόνας από την περασμένη εβδομάδα μετά το ξέσπασμα του μεγάλου σκανδάλου διαφθοράς στο οποίο εμπλέκεται ο πρώην υπουργός Μεταφορών José Luis Ábalos, ο οποίος ήταν το δεξί χέρι του πρωθυπουργού για αρκετά χρόνια στις προηγούμενες κυβερνήσεις.

Σχετικα αρθρα

Bitcoin Halving: «Πέτα… τα μισά απ’το τρένο» – Τι είναι και πώς θα επηρρεάσει την τιμή του

admin

Σύνοδος Κορυφής: Η έκθεση Λέττα για να μην χάσει η ΕΕ το τρένο της ανταγωνιστικότητας

admin

Συγκέντρωση αναπτυξιακών δυνάμεων στην «οικονομία χαμηλού υψομέτρου» της Κίνας

admin

Κίνα: Η εποχή του 5.5G έφτασε – Είστε έτοιμοι;

admin

Η ακροδεξιά παλεύει να παραμείνει επίκαιρη ενόψει Ευρωεκλογών

admin

Δύο Ρώσοι ύποπτοι για κατασκοπεία συνελήφθησαν στη Γερμανία

admin

Η ψυχική υγεία στην εργασία εντάσσεται στους επιδημιολογικούς δείκτες της Ισπανίας

admin

Γαλλία: 55 τοποθεσίες για να υποδεχτούν την καθαρή βιομηχανία

admin

Ευκάλυπτος: Το οικολογικό δίλημμα της Πορτογαλίας

admin

Νέα ζώνη χωρίς βενζίνη και ντίζελ εντός της Στοκχόλμης

admin

Ο S&P υποβάθμισε το Ισραήλ

admin

Γερμανός ακροδεξιός ενώπιον της δικαιοσύνης για ναζιστικά σύμβολα

admin