Image default
Ευρώπη

Την απαγόρευση των ρωσικών και λευκορωσικών σιτηρών εξετάζει η Πολωνία

Η Πολωνία θα μελετήσει την απόφαση της Λετονίας να απαγορεύσει τις εισαγωγές γεωργικών προϊόντων από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία και θα εξετάσει το ενδεχόμενο επιβολής εμπάργκο για τα σιτηρά, ώστε να αποτραπεί η αποσταθεροποίηση της πολωνικής αγοράς, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Donald Tusk σε συνέντευξη Τύπου με τη Λετονή ομόλογό του, Evika Siliņa.

Ο Tusk αναφέρθηκε στην απόφαση της Λετονίας την Πέμπτη να εγκρίνει την απαγόρευση των εισαγωγών γεωργικών προϊόντων από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία τουλάχιστον μέχρι το 2025.

«Θα μελετήσουμε προσεκτικά αυτή την απόφαση της Λετονίας και δεν αποκλείω να λάβει και η Πολωνία τα κατάλληλα μέτρα», δήλωσε κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τη Λετονή ομόλογό του, η οποία βρισκόταν στη Βαρσοβία την Πέμπτη.

Οι Πολωνοί αγρότες συνεχίζουν να διαμαρτύρονται κατά των αυξημένων εισαγωγών τροφίμων από την Ουκρανία, μεταξύ άλλων αποκλείοντας συνοριακά περάσματα και μεγάλους δρόμους. Ωστόσο, σύμφωνα με τον Tusk, η Ουκρανία δεν είναι ο κύριος ένοχος για την αποσταθεροποίηση της πολωνικής αγοράς.

«Λίγοι άνθρωποι συνειδητοποιούν ότι η πολωνική και η ευρωπαϊκή αγορά αποσταθεροποιείται από (αγροδιατροφικά) προϊόντα από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία», δήλωσε ο Πολωνός πρωθυπουργός.

Ανακοίνωσε ότι ο ίδιος και η Siliņa θα προσπαθήσουν να πείσουν τα θεσμικά όργανα της ΕΕ να εξετάσουν «καλύτερους και ασφαλέστερους κανονισμούς» για τις εισαγωγές σιτηρών και άλλων γεωργικών προϊόντων από την Ανατολή.

«Θέλουμε να βοηθήσουμε την Ουκρανία, και δεν υπάρχει καμία διαφορά μεταξύ μας, αλλά θέλουμε επίσης να σταθεροποιήσουμε την κατάσταση στις αγορές μας και να προστατεύσουμε τους αγρότες μας. Η Λετονία έχει παρόμοιο πρόβλημα», δήλωσε ο Tusk.

Μαζί με τον υπουργό Γεωργίας Czeslaw Siekierski και τους αναπληρωτές του, ο Tusk συναντήθηκε με τους διαμαρτυρόμενους αγρότες το απόγευμα της Πέμπτης στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής για τη Γεωργία.

Ωστόσο, η Αγροτική Αλληλεγγύη (NSZZ RI “Solidarność”), ένα από τα κύρια κινήματα πίσω από τις διαμαρτυρίες, αποφάσισε να αποχωρήσει από τη συνάντηση λίγα λεπτά αργότερα, διαμαρτυρόμενη για το γεγονός ότι σε ορισμένα κινήματα δεν επιτράπηκε να καθίσουν στο τραπέζι.

«Η κυβέρνηση προσπαθεί να παίξει με τους αγρότες», δήλωσαν οι διαδηλωτές, όπως αναφέρει το Radio Zet.

Η κυβέρνηση του Tusk έχει παρουσιαστεί ως μία από τις πιο υποστηρικτικές προς τους αγρότες στην ΕΕ. Αλλά οι διαδηλωτές λένε ότι το υπουργικό συμβούλιο εξακολουθεί να κάνει πολύ λίγα για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αγροτικός τομέας.

«Οι πολιτικοί, οι οποίοι ήταν πολιτικοί σε όλη τους τη ζωή, είναι πολύ αργοί και πολύ διπλωματικοί στην έκφραση των εκτιμήσεών τους για την κατάσταση», δήλωσε ο Andrzej Danielak της Πολωνικής Ένωσης Εκτροφέων και Παραγωγών Πουλερικών στο Euractiv Πολωνίας.

«Πιθανότατα δεν αισθάνονται τον πόνο που βιώνουν οι αγρότες που παράγουν σε χαμηλές τιμές και ταυτόχρονα πρέπει να αποπληρώσουν τα δάνειά τους», πρόσθεσε ο ίδιος.

Σχετικα αρθρα

Μελέτη: Ένας ευρωπαϊκός φόρος πλούτου θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει τον προϋπολογισμό της ΕΕ

admin

Διεθνής Αμνηστία: Tο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση «αποβαίνει εις βάρος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων»

admin

ΗΠΑ: Ρώσοι χάκερ χρησιμοποίησαν πρόσβαση στη Microsoft για να κλέψουν κυβερνητικά emails

admin

Γκρίνια από τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία για τα κινεζικά ηλεκτροκίνητα

admin

Γαλλία: Αναστέλλεται η απαγόρευση των ονομασιών κρέατος για τα φυτικά προϊόντα

admin

Κομισιόν, Ισπανία και Βρετανία επιδιώκουν τελική συμφωνία για το Γιβραλτάρ

admin

Ελβετία: Πιο αυστηρή εποπτεία στις τράπεζες, αλλιώς «θα το πληρώσει ακριβά»

admin

Χρυσός: Μια ανάσα από τα 2.400 δολάρια η ουγκιά 

admin

Κίνα: Οι κεντρικές και δυτικές περιοχές νέα επιλογή για επενδύσεις

admin

Η οικονομία της Κίνας ανακάμπτει και βελτιώνεται

admin

Ο Σαμ Μπάνκμαν-Φράιντ άσκησε έφεση στην πρωτόδικη καταδίκη του σε 25 χρόνια κάθειρξη

admin

Νίκος Παππάς: Καλεί την Ευρωπαία Εισαγγελέα να έχει «ορθάνοιχτα» τα μάτια στο ελληνικό Ταμείο Ανάκαμψης

admin