Image default
Οικονομία

Απώλεια ασφαλιστικής ικανότητας για 280.000 οφειλέτες

Στους 280.000 ανέρχονται οι μικροoφειλέτες – μη μισθωτοί, οι οποίοι χρωστούν ποσά έως 2.000 ευρώ έκαστος από μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών στον ΕΦΚΑ και από
την 1η Μαρτίου έχουν χάσει την ασφαλιστική τους ικανότητα.

Ως αποτέλεσμα χάνουν επίσης και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για συνταγογράφηση, διαγνωστικές εξετάσεις και θεραπευτικές πράξεις από ιδιώτες γιατρούς. Από αυτούς, οι 170.000 έχουν χρέη έως 500 ευρώ μόλις και όμως δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να εξοφλήσουν ή να ρυθμίσουν σε 24 μηνιαίες δόσεις την οφειλή τους, ώστε να μην υποστούν την απώλεια της ασφαλιστικής τους ικανότητας.

Υπενθυμίζεται ότι η διαδικασία της ένταξης σε ρύθμιση προβλέπει την εμπρόθεσμη καταβολή (πριν από το τέλος κάθε μήνα) των 24 δόσεων που θα προκύψουν. Όσοι εξοφλήσουν το χρέος τους θα λάβουν ετήσια ανανέωση της ασφαλιστικής τους ικανότητας (1η Μαρτίου 2024 – 28η Φεβρουαρίου 2025). Όσοι ρυθμίσουν την οφειλή τους, κάθε φορά που θα καταβάλλουν εμπρόθεσμα τη δόση θα λαμβάνουν μηνιαία ανανέωση της ασφαλιστικής τους ικανότητας.

Επίσης, για να παραμείνει σε ισχύ η ρύθμιση θα πρέπει οι οφειλέτες να καταβάλλουν εμπρόθεσμα και τις τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές που τους προκύπτουν, σύμφωνα με την ασφαλιστική κατηγορία που έχουν επιλέξει.

Ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Πάνος Τσακλόγλου, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Γιώργος Μουλκιώτης, υπογράμμισε ότι όσοι οφειλέτες διαθέτουν ΑΜΚΑ δεν χάνουν την ελεύθερη και δωρεάν πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα υγείας για ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη.

Τροπολογία

Η τροπολογία που κατέθεσε το υπουργείο Εργασίας σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών και υπερψηφίστηκε, δίνει τη δυνατότητα σε συγκεκριμένες, ειδικές κατηγορίες πολιτών να εξαιρεθούν από τον γενικό κανόνα και να μη χάσουν την ασφαλιστική τους ικανότητα.

Πρόκειται για όσους (εργοδότες και εργαζόμενους) επλήγησαν από φυσικές καταστροφές την προηγούμενη χρονιά, τους πληγέντες από τις πυρκαγιές του 2018 και τους εργαζόμενους στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη Περάματος και στα Ναυπηγεία Ελευσίνας.

Ταυτόχρονα, με υπουργική απόφαση του υπουργείου Υγείας ήδη από τον Μάιο του 2022 άλλες τρεις μεγάλες ομάδες του πληθυσμού έχουν εξαιρεθεί από την απώλεια της ασφαλιστικής ικανότητας, ως έμμεσα μέλη.

Πρόκειται για παιδιά και νέους έως 18 ετών, καθώς και για άτομα με αναπηρία (ΑμεΑ) με ποσοστό 80% και άνω ή με ποσοστό 67% και άνω, αλλά με συγκεκριμένες παθήσεις. Το ίδιο ισχύει και για χρονίως πάσχοντες, τα φάρμακα των οποίων χορηγούνται με μηδενική συμμετοχή. Οι ευάλωτες αυτές ομάδες έχουν ελεύθερη συνταγογράφηση φαρμάκων, θεραπειών και διαγνωστικών εξετάσεων από τους ιδιώτες ιατρούς, ανεξαρτήτως ασφαλιστικής ικανότητας.

Σημειώνεται ότι όσοι ασφαλισμένοι έχουν εξοφλήσει εντός Φεβρουαρίου το χρέος τους ή το έχουν εντάξει στη διαδικασία αποπληρωμής μέσω πάγιας ρύθμισης, κινδυνεύουν να βρεθούν και εκείνοι, έστω και για έναν μήνα, τον Μάρτιο, χωρίς ασφαλιστική ικανότητα.

Αιτία είναι η επικαιροποίηση των σχετικών στοιχείων από τον ΕΦΚΑ, που πραγματοποιείται έναν μήνα αργότερα. Όσοι ασφαλισμένοι – οφειλέτες διαπιστώσουν την αναίτια έλλειψη ασφαλιστικής ικανότητας, θα πρέπει με το αποδεικτικό της εξόφλησης ή της πληρωμής της δόσης ένταξης σε ρύθμιση να μεταβούν σε υποκατάστημα του ΕΦΚΑ της περιοχής τους. Εκεί, χωρίς ραντεβού, θα τακτοποιήσουν την υπόθεσή τους και θα λάβουν εκ νέου ασφαλιστική ικανότητα.

Σχετικα αρθρα

ΔΝΤ: Καλεί Γαλλία και Ιταλία να σφίξουν το ζωνάρι

admin

Η τιμή του κακάο έφτασε νέα ιστορικά υψηλά επίπεδα, προκαλώντας “πόλεμο” στην αγορά της σοκολάτας

admin

Η S&P αναβάθμισε σε θετικό το outlook της Ελλάδας

admin

Πάσχα στα νησιά: Δυόμιση φορές ακριβότερα τα Airbnb στην Ύδρα από τη Μύκονο

admin

Μικροτσίπ «made in Greece» από startups

admin

Κ. Χατζηδάκης για αναβάθμιση S&P: Οι προσπάθειες της Ελλάδας πιάνουν τόπο

admin

S&P:Αναβάθμισε σε θετικό το outlook της ελληνικής οικονομίας

admin

Times του Λονδίνου: Η ελληνική οικονομία συγκαταλέγεται στις ταχύτερα αναπτυσσόμενες της ΕΕ

admin

Times: Η ελληνική οικονομία στις ταχύτερα αναπτυσσόμενες της ΕΕ

admin

ΔΥΠΑ: 976.373 εγγεγραμμένοι άνεργοι τον Μάρτιο – Μείωση 5,7% από το 2023

admin

Παπαστεργίου: Θα υπάρξουν νέα κονδύλια από το ΕΣΠΑ και το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης για την ψηφιοποίηση δικτύων

admin

Προειδοποίηση Scicluna: Αντιμέτωπη με διπλό χτύπημα η Ευρώπη εάν η ΕΚΤ δεν μειώσει τα επιτόκια

admin