Image default
Οικονομία

Καύσιμα: Πτώση τιμή για πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης – «Τσουχτερή» παραμένει η βενζίνη

Ακριβότερα πληρώνουν τα καύσιμα οι Έλληνες καταναλωτές σε σχέση με τις αρχές του έτους.

Ακριβότερα πληρώνουν τα καύσιμα οι Έλληνες καταναλωτές σε σχέση με τις αρχές του έτους καθώς το Brent διατηρείται πάνω από τα 80 δολάρια και οι γεωπολιτικές εντάσεις συντηρούν την κινδυνολογία περί διακοπών εφοδιασμού και μελλοντικής στενότητας στην αγορά. Η μέση πανελλαδική τιμή της απλής αμόλυβδης κινείται στα 1,902 ευρώ το λίτρο, του πετρελαίου κίνησης στα 1,728 και του πετρελαίου θέρμανσης στα 1,334 και είναι σχεδόν στα ίδια επίπεδα σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα αλλά αυξημένη σε σχέση με πριν από δύο μήνες. Σύμφωνα με πηγές της ελληνικής αγοράς, η τρέχουσα τάση αναμένεται να διατηρηθεί τις επόμενες ημέρες με την βενζίνη να εκτιμάται ότι θα «τσιμπήσει» λίγο ακόμη και το πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης ότι θα σημειώσει μικρή πτώση. Παρά το γεγονός ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ορατός κίνδυνος ασφάλειας εφοδιασμού, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ράλι τις τιμές, η αδυναμία πρόβλεψης του χρόνου εκτόνωσης (και τρόπου) των εντάσεων στην Μέση Ανατολή διατηρεί την αγορά σε εγρήγορση.

Πού θα φθάσουν οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου

Οι τιμές του πετρελαίου αναμένεται να κινηθούν κατά μέσο όρο λίγο πάνω από τα 80 δολάρια, μια τιμή η οποία «βολεύει» τα πετρελαιοπαραγωγά κράτη για να κάνουν επενδύσεις και εξαγωγές αλλά καθιστούν λίγο πιο «τσουχτερό» το κόστος πετρελαιοειδών για τα κράτη που εξαρτώνται από τις εισαγωγές όπως είναι η Ελλάδα.

Κάποιοι παράγοντες της αγοράς βλέπουν μια διακύμανση στα 70-90 δολάρια με πιο πιθανό το Brent να κινηθεί σε ένα εύρος μεταξύ 81 και 87 δολαρίων όσο οδεύουμε προς το καλοκαίρι.

Η Goldman Sachs αναθεώρησε την πρόβλεψή της για την καλοκαιρινή περίοδο για τις τιμές του Brent στα 87 δολάρια το βαρέλι, μια αύξηση κατά 2 δολάρια σε σχέση με προηγούμενες εκτιμήσεις, λόγω της ταχύτερης από την αναμενόμενη μείωσης των αποθεμάτων λόγω των διαταραχών του θαλάσσιου εμπορίου εξαιτίας της κρίσης στην Ερυθρά Θάλασσα.

Σύμφωνα με την Goldman, οι τιμές του Brent πιθανότατα θα παραμείνουν στα 70-90 δολάρια το βαρέλι βραχυπρόθεσμα εν μέσω ενός μέτριου γεωπολιτικού πριμ από τους πολέμους στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή.

Η τράπεζα της Wall Street αναμένει ότι ο ΟΠΕΚ+ θα αποφασίσει στις αρχές Μαρτίου να μεταφέρει τις περικοπές του πρώτου τριμήνου στο δεύτερο τρίμηνο και ότι μόνο σταδιακά να χαλαρώσει τις μειώσεις της προσφοράς που ξεκινούν το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Η πολιτική αυτή αναμένεται να συγκρατήσει τις τιμές παρά τα ανάμεικτα μηνύματα που στέλνει η παγκόσμια οικονομία.

Οι τιμές του πετρελαίου παρέμειναν σε υψηλά επίπεδα τον Φεβρουάριο, καθώς τα σημάδια ανάκαμψης της οικονομίας των ΗΠΑ αντισταθμίστηκαν από τα ασθενέστερα οικονομικά στοιχεία τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Κίνα. Η μεταποιητική δραστηριότητα κινείται σε χαμηλότερα επίπεδα από ό,τι αναμενόταν ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες παρά το γεγονός ότι πλησιάζουν στις πρώτες μειώσεις των επιτοκίων, απέτυχαν να αλλάξουν τα πρότυπα συναλλαγών του Φεβρουαρίου, διατηρώντας το Brent γύρω από το όριο των 83 δολαρίων ανά βαρέλι.

Πιέσεις στις τιμές ωστόσο ασκούν η επαρκής – για την ώρα – προσφορά και οι αδιάλειπτες εμπορικές ροές πετρελαίου παρά τις συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή, παράγοντες που ενισχύουν την εκτίμηση ότι οι τιμές θα διατηρηθούν κοντά στο όριο των 80 δολαρίων ανά βαρέλι φέτος, κάτι το οποίο επιβεβαίωσε και η μηνιαία δημοσκόπηση του Reuters στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας.

Σχετικα αρθρα

«Game changer» στη Μέση Ανατολή – Το διακύβευμα για την παγκόσμια οικονομία και τις αγορές

admin

Παραλίες σε…τάξη: Πώς μπαίνει φρένο στο «bullying» επιτηδείων

admin

Όλγα Κεφαλογιάννη: Έχουμε ανοίξει μια νέα σελίδα για τον ελληνικό τουρισμό

admin

Σκρέκας: Στόχος το αρνί στο Καλάθι του Πάσχα να πωλείται 10 ευρώ το κιλό ή και χαμηλότερα

admin

Ταχιάος: Το καλοκαίρι ξεκινούν έργα αποκατάστασης 1,4 δισ. ευρώ στην Θεσσαλία

admin

Χατζηδάκης: Η Ελλάδα είναι η ευχάριστη έκπληξη της ευρωπαϊκής οικονομίας

admin

Φορολογικές δηλώσεις: 4 SOS που πρέπει να προσέξετε

admin

Α. Σκέρτσος: Η S&P επιβεβαιώνει ότι οι συλλογικές μας προσπάθειες αποδίδουν

admin

«Φωτοβολταϊκά στο χωράφι»: Σπάει τα κοντέρ το πρόγραμμα – Πάνω από 3.000 αιτήσεις

admin

Πετρέλαιο: Περιορισμένος ο αντίκτυπος από την απάντηση του Ισραήλ – Γιατί οι τιμές αντιστέκονται στον γεωπολιτικό κίνδυνο

admin

ΔΝΤ: Καλεί Γαλλία και Ιταλία να σφίξουν το ζωνάρι

admin

Η τιμή του κακάο έφτασε νέα ιστορικά υψηλά επίπεδα, προκαλώντας “πόλεμο” στην αγορά της σοκολάτας

admin