Image default
Οικονομία

Κ. Χατζηδάκης: Να κλείσει η «κερκόπορτα» της πιστοποίησης στην κατάρτιση

Επισημάνσεις κατά την σημερινή του ομιλία στο Συνέδριο για το Ευρωπαϊκό Έτος Δεξιοτήτων με τίτλο «Η Ενδυνάμωση της Ελλάδας με Δεξιότητες για ένα Βιώσιμο Μέλλον», που διοργανώνει η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ), έκανε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης.

«Την κατάρτιση πρέπει να την πάρουμε πολύ πιο σοβαρά»

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, «Πρέπει να σταματήσει το φαινόμενο, κάποιοι να παριστάνουν ότι καταρτίζονται και κάποιοι άλλοι ότι καταρτίζουν. Με το νόμο «Δουλειές ξανά» εισαγάγαμε τον κανόνα της πληρωμής βάσει επιδόσεων και για τις δύο πλευρές και δώσαμε τη δυνατότητα να μπουν στην κατάρτιση και τα δημόσια πανεπιστήμια. Κάποια μπήκαν, αλλά όχι με τους ρυθμούς που θα έπρεπε. Την κατάρτιση πρέπει να την πάρουμε πολύ πιο σοβαρά, να δούμε ότι είναι ουσιαστικό εφόδιο για την πορεία της ζωής και να σταματήσουν κάποιοι την κοροϊδία. Δουλειά δική μας είναι, όσοι δεν το καταλαβαίνουν να το καταλάβουν με κάποιον τρόπο».

«Έγινε προσπάθεια να αναθεωρηθεί συνολικά το σύστημα της κατάρτισης»

Αναφερόμενος στις πρωτοβουλίες που ελήφθησαν κατά τη θητεία του στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων τόνισε ότι με το νόμο «Δουλειές ξανά» και σε συντονισμό με το υπουργείο Παιδείας έγινε προσπάθεια να αναθεωρηθεί συνολικά το σύστημα της κατάρτισης «αλλά δεν έχουμε φθάσει ακόμη εκεί που οραματιζόμουν».

«Να κλείσει η κερκόπορτα της πιστοποίησης»

Ενώ πρόσθεσε ότι «Πρέπει να προσέξουμε, πρόσθεσε, να κλείσει η κερκόπορτα της πιστοποίησης, γιατί αν έχουμε κανονική πιστοποίηση θα έχουμε και κανονική κατάρτιση. Είμαι βέβαιος ότι η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Δόμνα Μιχαηλίδου και η διοίκηση της ΔΥΠΑ θα συνεχίσουν την προσπάθεια και θα τα καταφέρουν».

Παρουσιάζοντας τις τάσεις που επικρατούν στην αγορά εργασίας ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών στάθηκε σε τρία σημεία:

– Πρώτον, το ανθρώπινο κεφάλαιο έχει τεράστια σημασία. Οι χώρες που υστερούν σε αυτό κινδυνεύουν να εγκλωβιστούν σε χαμηλή ανάπτυξη και προοπτικές.

– Δεύτερον, έχουν τεράστια σημασία οι ψηφιακές δεξιότητες. «Δεν αναφέρομαι σε εκείνους που ασχολούνται με την Πληροφορική, αλλά σε όλους μας. Και ένας απλός τεχνίτης στη σημερινή εργασιακή καθημερινότητα χρειάζεται ψηφιακές δεξιότητες. Γι’ αυτό υπάρχει ένα τεράστιο πρόγραμμα σε αυτήν την κατεύθυνση από τη ΔΥΠΑ», σημείωσε.

– Τρίτον, ο κόσμος αλλάζει και καμία δεξιότητα δεν θα είναι τόσο χρήσιμη σε λίγα χρόνια. Η αντίληψη ότι «πήρα ένα πτυχίο και με αυτό θα πορεύομαι» είναι παραπάνω από εσφαλμένη», τόνισε ο κ, Χατζηδάκης

Για τα μη κρατικά πανεπιστήμια

Απαντώντας σε ερώτηση για τα μη κρατικά πανεπιστήμια, ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε «Χρειαζόμαστε στο εκπαιδευτικό σύστημα περισσότερες επιλογές και άμιλλα. Υπ’ αυτήν την έννοια τα μη κρατικά πανεπιστήμια μόνο θετικό ρόλο μπορούν να έχουν, Όμως δεν πρέπει να περιορίσουμε τη συζήτηση στα πανεπιστήμια, η κατάρτιση κατ’ εξοχήν αφορά άλλες βαθμίδες εκπαίδευσης».

Τέλος, ο κ. Χατζηδάκης κατέληξε λέγοντας ότι «Αν θέλουμε η Ελλάδα να περάσει σε νέα εποχή στην οικονομία, δεν φτάνει να έχουμε μόνο χαμηλότερους φόρους και εισφορές, τους οποίους μειώσαμε και συνεχίζουμε να μειώνουμε. Δεν φτάνει η σύγχρονη εργασιακή νομοθεσία που περάσαμε και κατηγορηθήκαμε γι’ αυτό. Χρειάζεται να δώσουμε ιδιαίτερη έμφαση στο ανθρώπινο δυναμικό, τις ψηφιακές δεξιότητες και τη δια βίου μάθηση που αποτελούν βασικό συστατικό στοιχείο της προσπάθειάς μας».

Σχετικα αρθρα

Σκρέκας: Βιοτεχνία και μεταποίηση καταγράφουν ισχυρές επιδόσεις και ανθεκτικότητα στις εξωγενείς κρίσεις

admin

Βενζίνη: Στα 2 ευρώ το λίτρο οι τιμές στα πρατήρια

admin

Πως επηρεάζουν τις αγορές Ισραήλ και FED

admin

Πώς θα αυξηθεί το «αποτύπωμα» της ναυτιλίας στην ελληνική οικονομία – Η σημασία των cluster

admin

Αντίστροφη μέτρηση για το Καλάθι του Πάσχα

admin

Οι φόβοι για τις οικονομίες και την τιμή του πετρελαίου

admin

Τετραήμερη εργασία: Ποιοι δισεκατομμυριούχοι συμφωνούν

admin

Οι ΑΠΕ «έδωσαν» 6 δισ. στην οικονομία και 5 GW φθηνής πράσινης ενέργειας

admin

Έρχεται θερμό δημοσιονομικά καλοκαίρι: Οι ημερομηνίες – κλειδιά

admin

Γιατί είναι υποτονικές οι χορηγήσεις στεγαστικών δανείων

admin

Ρεύμα: Μείωση 12% των τιμών τον Μάρτιο – Μεγαλύτερη «βουτιά» ανάμεσα σε 33 ευρωπαϊκές χώρες

admin

Ισοτιμία ευρώ/δολαρίου: Η νέα εστία στη Μέση Ανατολή – Οι κίνδυνοι και τα σενάρια

admin