Image default
Ευρώπη

Μετά το σκάνδαλο των υποκλοπών, η Γερμανία προειδοποιεί για ρωσικό πόλεμο πληροφοριών

Ο Γερμανός υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους προειδοποίησε την Κυριακή για την αυξανόμενη απειλή ενός ρωσικού πολέμου πληροφοριών μετά την υποκλοπή και διαρροή στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης μιας τηλεφωνικής συνομιλίας μεταξύ Γερμανών αξιωματούχων.

Μια τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ υψηλόβαθμων αξιωματούχων της γερμανικής πολεμικής αεροπορίας και της Bundeswehr με θέμα την ανάπτυξη πυραύλων Taurus στην Ουκρανία υποκλάπηκε από τη Ρωσία και το ρωσικό κρατικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο RT έφερε στο φως την Παρασκευή μια ηχογράφηση της κλήσης.

Η Γερμανία έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου μετά τη δημοσιοποίηση της υπόθεσης, με τον Πιστόριους να ζητά αποφασιστική αντίδραση.

«Είναι μέρος ενός πολέμου πληροφοριών που διεξάγει ο Πούτιν», δήλωσε ο Πιστόριους την Κυριακή. «Πρόκειται για τη διαίρεση. Πρόκειται για την υπονόμευση της ενότητάς μας. Και κατά συνέπεια, θα πρέπει να αντιδράσουμε σε αυτό με ιδιαίτερα ψύχραιμο τρόπο, αλλά όχι λιγότερο αποφασιστικά».

Σύμφωνα με τον Πιστόριους, η Γερμανία και οι σύμμαχοί της δεν θα πρέπει να «πέσουν στις παγίδες του Πούτιν», τα οποία

Ενώ το υπουργείο Άμυνας δήλωσε πως αντιλαμβάνεται ότι η συνομιλία πράγματι υποκλέφθηκε από τη Ρωσία, διερευνά επί του παρόντος αν όλες οι συνομιλίες που διέρρευσαν είναι αυθεντικές και δεν γνωρίζει για άλλες διαρροές ή υποκλοπές. Στη δήλωσή του βέβαια αναφέρεται ότι δεν μπορεί να το αποκλείσει εντελώς.

Τις επόμενες ημέρες, η Στρατιωτική Υπηρεσία Αντικατασκοπείας (MAD) θα διερευνήσει περαιτέρω την υπόθεση και το κατά πόσον παραβιάστηκαν οι κανονισμοί ασφαλείας της πληροφορικής κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συνάντησης. Ο Γερμανός υπουργός δήλωσε επίσης ότι θα ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα μετά την ολοκλήρωση της έρευνας.

Η αντιπολίτευση αξιολογεί ήδη αν θα ζητήσει τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής στην Μπούντεσταγκ. Ο Σολτς θα πρέπει να δώσει εξηγήσεις στην Μπούντεσταγκ, δήλωσε στο Spiegel ο επικεφαλής της ομάδας του συντηρητικού CSU, Αλεξάντερ Ντόμπριντ, προσθέτοντας ότι η σύσταση μιας σχετικής επιτροπής «δεν μπορεί να αποκλειστεί».

Ο ίδιος ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς στα σχόλια του για την υπόθεση, δήλωσε πως πρόκειται για ένα «πολύ σοβαρό θέμα» που «πολύ προσεκτικά, πολύ εντατικά και πολύ γρήγορα», δήλωσε στη Ρώμη το Σάββατο.

Σχετικα αρθρα

Eurostat : Στο 2,4% ο ετήσιος πληθωρισμός στην ευρωζώνη τον Μάρτιο

admin

Κορυφαίες αντιδράσεις εναντίον της καταστολής του ακροδεξιού συνεδρίου στις Βρυξέλλες

admin

Αναδιανομή κρατουμένων σε όλη την ΕΕ ζητούν οι Ευρωσκεπτικιστές της Σουηδίας

admin

Βρετανία: Επιβραδύνθηκε τον Μάρτιο ο πληθωρισμός, αλλά λιγότερο από το αναμενόμενο

admin

Λαγκάρντ: Μέτριος ο αντίκτυπος της ιρανικής επίθεσης στις τιμές του πετρελαίου

admin

Ρεκόρ εξαγωγών ρωσικού πετρελαίου δια θαλάσσης

admin

Ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή: Πόσο θα πλήξει την παγκόσμια οικονομία;

admin

ΔΝΤ: Οι κίνδυνοι που απειλούν την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας

admin

Γιατί το πετρέλαιο δεν «φοβάται» και τόσο τη σύγκρουση Ιράν-Ισραήλ

admin

Χαλκό μεταμφιεσμένο σε παλιοσίδερα εμπορεύονται Κίνα – Ρωσία

admin

Προσπαθεί η Μελόνι να κουκουλώσει το αυξανόμενο ιταλικό χρέος;

admin

Πρώτη στάση της θητείας του η Μαδρίτη για τον νέο Πορτογάλο πρωθυπουργό

admin