Image default
Οικονομία

Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας: Παρατείνεται η μείωση 15% στην κατανάλωση αερίου

Σε πολιτική συμφωνία για τη διατήρηση και την επόμενη χειμερινή περίοδο του εθελοντικού στόχου μείωσης της κατανάλωσης αερίου κατά 15%, κατέληξε σήμερα το Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας.

Σε πολιτική συμφωνία για τη διατήρηση και την επόμενη χειμερινή περίοδο του εθελοντικού στόχου μείωσης της κατανάλωσης αερίου κατά 15%, κατέληξε σήμερα το Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας. Έτσι, τα κράτη-μέλη ενθαρρύνονται να διατηρήσουν μέχρι τις 31 Μαρτίου 2025 όλα τα μέτρα περιορισμού της ζήτησης καυσίμου.

Η χώρα μας εκπροσωπείται στο Συμβούλιο από την Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου. Το μέτρο μείωσης κατά 15% εισήχθη το 2022, στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης που προκάλεσε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Τον Μάρτιο του 2023, αποφασίσθηκε να παραταθεί έως το τέλος του Μαρτίου 2024, προκειμένου να θωρακιστεί η ασφάλεια εφοδιασμού για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, αλλά και να περιοριστεί η αστάθεια των τιμών. Παρά τη συνολική βελτίωση της κατάστασης εφοδιασμού, ωστόσο, σύμφωνα με τις τελευταίες εκθέσεις της Κομισιόν, οι παγκόσμιες αγορές φυσικού αερίου συνεχίζουν να χαρακτηρίζονται από στενότητα.

Ως εκ τούτου, καθώς ο Κανονισμός για τη μείωση της ζήτησης αερίου πρόκειται να λήξει στο τέλος του μήνα, τα κράτη μέλη θέλουν να παραμείνουν προετοιμασμένα για οποιαδήποτε πιθανή διακοπή τροφοδοσίας. Για να επιτευχθεί αυτό, οι ποσότητες στις αποθήκες στην Ε.Ε. πρέπει να παραμείνουν σε αρκετά υψηλά επίπεδα καθ’ όλη τη διάρκεια του χειμώνα, κάτι που σημαίνει πως η κατανάλωση θα πρέπει να διατηρηθεί συγκρατημένη.

Σύμφωνα με τις σχετικές εκθέσεις της Κομισιόν, ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για την επόμενη χειμερινή περίοδο είναι το ενδεχόμενο πλήρους διακοπής του ρωσικού εφοδιασμού, μεταξύ άλλων επειδή στο τέλος του Δεκεμβρίου 2024 λήγει η τρέχουσα σύμβαση Κιέβου – Μόσχας, για τη διέλευση ρωσικού αερίου μέσω της όδευσης που διέρχεται από την Ουκρανία.

Το ίδιο θα μπορούσε να συμβεί και με πιθανή περαιτέρω κλιμάκωση των γεωπολιτικών εντάσεων. Εάν η ζήτηση επανέλθει στα προ κρίσης επίπεδα και συνδυαστεί με πλήρη διακοπή των ρωσικών εισαγωγών, τότε οι ευρωπαϊκές αποθήκες ενδέχεται να εξαντληθούν ήδη από τον Φεβρουάριο του 2025. Αυτό θα σήμαινε πως η Ε.Ε. δεν θα διέθετε τις απαραίτητες ποσότητες για προμήθεια των καταναλωτών, κατά το υπόλοιπο του χειμώνα 2024-2025.

Χάρη στην πολιτική συμφωνία που επιτεύχθηκε σήμερα στο Συμβούλιο, τα κράτη μέλη ενθαρρύνονται να συνεχίσουν να μειώνουν την κατανάλωση φυσικού αερίου έως τις 31 Μαρτίου 2025, κατά τουλάχιστον 15 % σε σύγκριση με τη μέση κατανάλωση την περίοδο από 1 Απριλίου 2017 έως 31 Μαρτίου 2022.

Σχετικα αρθρα

Έρχονται 2 δισ. κοινοτικό χρήμα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις – Όλα τα προγράμματα εγγυήσεων και επιδοτήσεων

admin

Ο. Κεφαλογιάννη: Δημιουργούμε τις συνθήκες για μια νέα αρχή για τον ελληνικό τουρισμό

admin

Β. Τζώρτζης και Ν. Koυρογένης στο Naftemporiki TV: «Μακάρι σε όλους τους τομείς να είχαμε έναν επαγγελματία διαμεσολαβητή-διαπραγματευτή»

admin

Deutsche Bank και Morgan Stanley «βλέπουν» μόνο τρεις μειώσεις επιτοκίων φέτος

admin

Ο Κ. Χατζηδάκης στην Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον

admin

Είναι η Ινδία η νέα υπερδύναμη; Τι δείχνουν τα στοιχεία

admin

Νέο καμπανάκι ΔΝΤ για υψηλά χρέη και ελλείμματα

admin

Εφορία: Εως 29 Απριλίου η προθεσμία για τη διάσωση ρυθμίσεων

admin

ΤτΕ: Στα 2,4 δισ. ευρώ το πρωτογενές πλεόνασμα το α’ τρίμηνο

admin

ΑΑΔΕ: Ψηφιακή η αμφισβήτηση ελάχιστου ετήσιου εισοδήματος από επιχειρηματική δραστηριότητα

admin

Ταμείο Ανάκαμψης: 4ο αίτημα από την Ελλάδα για 2,3 δισ. ευρώ

admin

Πανευρωπαϊκός έλεγχος σε 576 «influencers» – 20 Έλληνες στη λίστα

admin