Image default
Οικονομία

Χατζηδάκης: Ασπίδα απέναντι στους δημαγωγούς η οικονομική ενημέρωση

«Να φύγουμε από το παλιό ρητό, που έχουμε κάνει “Ευαγγέλιο” στην Ελλάδα, ότι οι αριθμοί ευημερούν, αλλά οι άνθρωποι δυστυχούν» τόνισε ο Έλληνας ΥΠΕΘΟ.

«Να φύγουμε από το παλιό ρητό, που έχουμε κάνει “Ευαγγέλιο” στην Ελλάδα, ότι οι αριθμοί ευημερούν, αλλά οι άνθρωποι δυστυχούν. Όσο εξακολουθούμε να το πιστεύουμε αυτό τόσο περισσότερο θα πέφτουμε θύματα δημαγωγών και τόσο περισσότερο θα κάνουμε ζημιά στον εαυτό μας», επεσήμανε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας σήμερα σε εκδήλωση για την παρουσίαση του «Προϋπολογισμού των Πολιτών», που διοργάνωσαν στην Τράπεζα της Ελλάδος η Επιστημονική Ομάδα «Διαφάνεια του Προϋπολογισμού» και το Ινστιτούτο Δημοσιονομικών Μελετών. Την πρωτοβουλία ανέλαβαν η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Νομικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, Κατερίνα Σαββαΐδου και ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου, Τάσος Αβραντίνης.

Ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι η οπτική των πολιτών για τις δαπάνες του προϋπολογισμού στη χώρα μας έχει αρχίσει μεν να αλλάζει, αλλά δεν είμαστε ακόμη εκεί που θα έπρεπε. «Αν δεν είχε αλλάξει αυτή η οπτική, η Νέα Δημοκρατία δεν θα κέρδιζε τις εκλογές του 2019 και πολύ περισσότερο δεν θα τις ξανακέρδιζε το 2023 γιατί υποσχέθηκε πολύ λιγότερα από τα άλλα κόμματα. Αυτό είναι δείγμα ωριμότητας των πολιτών, αλλά δεν έχουμε φθάσει εκεί που θα ευχόμασταν», υπογράμμισε.

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών προσδιόρισε πέντε σημεία τα οποία θα πρέπει να βελτιωθούν προκειμένου η συζήτηση για τον κρατικό προϋπολογισμό να είναι πιο ουσιαστική και να ωθεί τα κόμματα σε πιο αποτελεσματική κατεύθυνση για την οικονομία.

  1. Η αναβάθμιση της ενημέρωσης των πολιτών. «Ένα τμήμα της κοινωνίας, όταν ακούει ότι κάποιος υπόσχεται να αυξήσει τις συντάξεις, θεωρεί ότι θα φέρει τα λεφτά από το σπίτι του και θα πλουτίσουμε όλοι μαζί. Χρειάζεται μεγαλύτερη προσπάθεια, υπάρχει και ένα σχετικό πρόγραμμα στο Ταμείο Ανάκαμψης για την οικονομική ενημέρωση, αλλά δεν θα είναι εύκολο ούτε θα υπάρξουν αποτελέσματα από τη μια μέρα στην άλλη. Και πρέπει να υπογραμμιστεί ο παιδευτικός ρόλος των κομμάτων γιατί στην πολιτική δεν είσαι μόνο για να ακούς, αλλά και για να λες την άποψή σου και να ωθείς την κοινωνία προς μια κατεύθυνση», είπε.
  2. Η κατανόηση των ευρωπαϊκών υποχρεώσεων της χώρας. «Υπάρχει το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που περιλαμβάνει δεσμεύσεις για όλες τις χώρες της ΕΕ. Φέτος για παράδειγμα ο στόχος – αρέσει δεν αρέσει – είναι να υπάρξει πρωτογενές πλεόνασμα 2,1% του ΑΕΠ. Δεν μπορεί να γίνεται συζήτηση για αποτελέσματα πέραν των στόχων», ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης.
  3. Ο τρόπος που γίνεται η συζήτηση για τον προϋπολογισμό στη Βουλή. «Μπορεί να ακουστεί οτιδήποτε, π.χ. από την αντίδραση των ΜΑΤ σε μια διαδήλωση μέχρι το ασανσέρ για την Ακρόπολη. Πέραν αυτού, στη συζήτηση για την δημοσιονομική πολιτική η μοναδική κριτική που ακούγεται είναι ότι «δίνουμε λίγα».
  4. Η ανάπτυξη πλαισίου ελέγχου της εκτέλεσης του προϋπολογισμού, στο πρότυπο του ελέγχου που γίνεται από το Ευρωκοινοβούλιο στην Κομισιόν για την εκτέλεση του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού.
  5. Η έλλειψη συζήτησης για τον προϋπολογισμό επιδόσεων. «Ο προϋπολογισμός επιδόσεων δεν έχει μόνο δαπάνες και στόχους αλλά και ποιοτικά χαρακτηριστικά. Αν εξαιρέσω μια συνάδελφο από την αντιπολίτευση που αναφέρθηκε στη Βουλή σε αυτόν, ουδείς άλλος το σχολίασε», σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης.

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών χαιρέτισε τέλος την πρωτοβουλία για την κατάρτιση του «Προϋπολογισμού των Πολιτών». «Αποτελεί, τόνισε, μια κίνηση για την ανάδειξη της πραγματικότητας στην οικονομία και για την προστασία του συμφέροντος των πολιτών. Είναι μια πρωτοβουλία με ιδιαίτερη σημασία καθώς μπορεί να βοηθήσει μεγαλύτερο κομμάτι της κοινής γνώμης να κατανοήσει τη σημασία του προϋπολογισμού για την καθημερινότητά μας, τη ζωή μας, τα νοικοκυριά και τα παιδιά μας».

Σχετικα αρθρα

Σκρέκας: Βιοτεχνία και μεταποίηση καταγράφουν ισχυρές επιδόσεις και ανθεκτικότητα στις εξωγενείς κρίσεις

admin

Βενζίνη: Στα 2 ευρώ το λίτρο οι τιμές στα πρατήρια

admin

Πως επηρεάζουν τις αγορές Ισραήλ και FED

admin

Πώς θα αυξηθεί το «αποτύπωμα» της ναυτιλίας στην ελληνική οικονομία – Η σημασία των cluster

admin

Αντίστροφη μέτρηση για το Καλάθι του Πάσχα

admin

Οι φόβοι για τις οικονομίες και την τιμή του πετρελαίου

admin

Τετραήμερη εργασία: Ποιοι δισεκατομμυριούχοι συμφωνούν

admin

Οι ΑΠΕ «έδωσαν» 6 δισ. στην οικονομία και 5 GW φθηνής πράσινης ενέργειας

admin

Έρχεται θερμό δημοσιονομικά καλοκαίρι: Οι ημερομηνίες – κλειδιά

admin

Γιατί είναι υποτονικές οι χορηγήσεις στεγαστικών δανείων

admin

Ρεύμα: Μείωση 12% των τιμών τον Μάρτιο – Μεγαλύτερη «βουτιά» ανάμεσα σε 33 ευρωπαϊκές χώρες

admin

Ισοτιμία ευρώ/δολαρίου: Η νέα εστία στη Μέση Ανατολή – Οι κίνδυνοι και τα σενάρια

admin