Image default
Οικονομία

ΑΑΔΕ: 380.000 mails για τη διασύνδεση των POS με τις ταμειακές – Χ. Θεοχάρης: Καμιά επιπλέον παράταση

Υπερέβησαν τις 380.000 οι αποστολές ενημερωτικών -s από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) σε επιχειρήσεις που διαθέτουν ταμειακή μηχανή και αναβαθμισμένα POS.

Τα μηνύματα καλούν τις επιχειρήσεις να έρθουν άμεσα σε επικοινωνία με τον τεχνικό εγκατάστασης και να διασυνδέσουν τα POS με τις ταμειακές.

Υπενθυμίζεται ότι προ ολίγων ημερών και προκειμένου το έργο της διασύνδεσης να ολοκληρωθεί χωρίς τεχνικά προβλήματα, δόθηκε παράταση 1 μήνα, δηλαδή μέχρι την 31η Μαρτίου 2024. Μέσα σε αυτό το διάστημα, οι υπόχρεοι θα πρέπει να έρθουν σε επικοινωνία με τους εξουσιοδοτημένους τεχνικούς εγκατάστασης ταμειακών μηχανών προκειμένου να ολοκληρώσουν την διαδικασία. Σημειώνεται πως η παράταση αυτή μπορεί να επεκταθεί για έναν επιπλέον μήνα, δηλαδή μέχρι την 30η Απριλίου 2024:

  • για εκείνες τις επιχειρήσεις που δεν κατάφεραν να βρουν διαθέσιμο ραντεβού εντός Μαρτίου, αλλά έχουν προγραμματισμένο ραντεβού με τεχνικό εγκατάστασης εντός Απριλίου. Τα ραντεβού θα πρέπει να δηλωθούν σε ειδική πλατφόρμα που θα τεθεί σε λειτουργία από την ΑΑΔΕ το δεύτερο 15νθήμερο του Μαρτίου.
  • για τις επιχειρήσεις που θα δηλώσουν στο Μητρώο POS ότι πρόκειται να αντικαταστήσουν το ταμειακό τους σύστημα με κάποια από τις νέες διαθέσιμες λύσεις all in one που δεν απαιτεί επιπλέον ενέργειες διασύνδεσης. Ήδη, έχουν εγκριθεί δύο πάροχοι ηλεκτρονικής τιμολόγησης με τέτοιες λύσεις και πολύ σύντομα αναμένονται πολύ περισσότερες.

Χ. Θεοχάρης: «Μετά το τέλος Απριλίου καμία δικαιολογία δεν θα γίνεται δεκτή»

Σε δήλωσή του, ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης, ανέφερε: «Πιστεύω πως πλέον έχει γίνει απολύτως σαφές ότι δεν θα υπάρξει καμία περαιτέρω παράταση για τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS. Έχουμε εξαντλήσει όλα τα περιθώρια ελαστικότητας -εξάλλου, ήδη η τελευταία παράταση που έδωσε το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών ήταν οριακή. Τονίζω, για μία ακόμη φορά, ότι μετά από το τέλος Απριλίου καμία δικαιολογία δεν θα ευσταθεί και δεν θα γίνεται δεκτή».

«Ακόμη και από τεχνικής άποψης, οι υπάρχουσες επιλογές προσφέρουν άμεσα λύση. Εννοώ ότι στην αγορά υπάρχουν μηχανήματα ‘2 σε 1’, δηλαδή ταμειακή και POS στην ίδια συσκευή, ενώ και οι προμηθευτές επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες της ελληνικής αγοράς. Συνιστώ σε κάθε επαγγελματία να σπεύσει άμεσα να κλείσει ραντεβού για την αναβάθμιση του συστήματος χρέωσης που χρησιμοποιεί στην επιχείρησή του. Η διασύνδεση ταμειακών-POS είναι νόμος του κράτους και θα εφαρμοστεί, όπως και να ‘χει. Οπότε, ούτε μία ημέρα δεν πρέπει να πάει χαμένη σε αυτή την προσπάθεια εκσυγχρονισμού και εμπέδωσης φορολογικής δικαιοσύνης» συμπλήρωσε.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών, αποφασίστηκε να μην δοθεί μεγαλύτερη παράταση για 3 λόγους:

  • πρώτον, διότι έχει διαπιστωθεί σε πολλές περιπτώσεις ότι το πρώτο διάστημα μεγάλων παρατάσεων περνάει ανεκμετάλλευτο με χαλάρωση των ρυθμών.
  • Δεύτερον, διότι έχει ολοκληρωθεί πλέον σχεδόν το σύνολο της δουλειάς βάσης (αναβαθμίσεις κ.λπ.) και ότι με τους ρυθμούς που ήδη επιτεύχθηκαν τις τελευταίες ημέρες το έργο θα ολοκληρωθεί εντός των χρονοδιαγραμμάτων.
  • Και τρίτον, διότι η διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές είναι ενταγμένη στο Ταμείο Ανάκαμψης, ως έργο-ορόσημο, πράγμα που σημαίνει ότι τυχόν καθυστέρηση στην ολοκλήρωση του έργου μπορεί να οδηγήσει σε μερική διακοπή της χρηματοδότησης της χώρας από τις Βρυξέλλες.

Σχετικα αρθρα

ΔΝΤ: Καλεί Γαλλία και Ιταλία να σφίξουν το ζωνάρι

admin

Η τιμή του κακάο έφτασε νέα ιστορικά υψηλά επίπεδα, προκαλώντας “πόλεμο” στην αγορά της σοκολάτας

admin

Η S&P αναβάθμισε σε θετικό το outlook της Ελλάδας

admin

Πάσχα στα νησιά: Δυόμιση φορές ακριβότερα τα Airbnb στην Ύδρα από τη Μύκονο

admin

Μικροτσίπ «made in Greece» από startups

admin

Κ. Χατζηδάκης για αναβάθμιση S&P: Οι προσπάθειες της Ελλάδας πιάνουν τόπο

admin

S&P:Αναβάθμισε σε θετικό το outlook της ελληνικής οικονομίας

admin

Times του Λονδίνου: Η ελληνική οικονομία συγκαταλέγεται στις ταχύτερα αναπτυσσόμενες της ΕΕ

admin

Times: Η ελληνική οικονομία στις ταχύτερα αναπτυσσόμενες της ΕΕ

admin

ΔΥΠΑ: 976.373 εγγεγραμμένοι άνεργοι τον Μάρτιο – Μείωση 5,7% από το 2023

admin

Παπαστεργίου: Θα υπάρξουν νέα κονδύλια από το ΕΣΠΑ και το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης για την ψηφιοποίηση δικτύων

admin

Προειδοποίηση Scicluna: Αντιμέτωπη με διπλό χτύπημα η Ευρώπη εάν η ΕΚΤ δεν μειώσει τα επιτόκια

admin