Image default
Επιχειρήσεις

Μαντωνανάκης: Οι λόγοι που ακυρώθηκαν οι πλειστηριασμοί στα δυο Elounda

Δύο σημαντικές παραλείψεις επί της τυπικής διαδικασίας που ορίζει ο νόμος επικαλέστηκε η πλευρά του Παντελή Μαντωνανάκη για να επιτύχει την ακύρωση του πλειστηριασμού των δύο ξενοδοχείων Elounda Beach και Εlounda Bay της εταιρείας ΗΛΙΟΣ Α.Ε., συμφερόντων του Κρητικού επιχειρηματία.

Σύμφωνα με την απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών, που είναι στη διάθεση του Euro2day.gr, η εκπρόθεσμη δημοσίευση της Περίληψης Κατασχετήριας Επιταγής – Προγράμματος Αναγκαστικού Πλειστηριασμού Ακινήτων στην ιστοσελίδα δημοσιεύσεων πλειστηριασμών του Δελτίου Δικαστικών Δημοσιεύσεων του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης και η καθυστερημένη επίδοση αντιγράφου της στην εταιρεία του Κρητικού επιχειρηματία κρίθηκαν βάσιμοι λόγοι ανακοπής του πλειστηριασμού, οδηγώντας στην ακύρωση της διαδικασίας.

«Ο λόγος δε, αυτός πρέπει να γίνει δεκτός και ως βάσιμος από ουσιαστικής άποψης και να ακυρωθεί η προσβαλλόμενη ως άνω πράξη, καθόσον από την καθ’ης συνομολογείται, με τις προτάσεις της (άρθρο 352 παρ.1 ΚΠολΔ), ότι η επιταγή προς πληρωμή εγγράφηκε στα βιβλία του αρμόδιου Κτηματολογικού Γραφείου στις 11.07.2023 και η με αριθμό 24514/31.07.2023 πράξη περίληψης κατασχετήριας επιταγής-πρόγραμμα αναγκαστικού πλειστηριασμού ακινήτου της Συμβολαιογράφου Πύργου Ηρακλείου Κρήτης Δέσποινας Ελιώτη, δημοσιεύθηκε στις 31.07.2023, ήτοι μετά την παρέλευση της προθεσμίας των δεκαπέντε ημερών, που προβλέπει η διάταξη του άρθρου 995 παρ.4 ΚΠολΔ, ενώ η επίδοση στην ανακόπτουσα έλαβε χώρα μετά τη δημοσίευση του προγράμματος στις 08.09.2023», επισημαίνεται χαρακτηριστικά στη σχετική απόφαση.

Μάλιστα, όπως αναφέρεται «κατόπιν αυτών, πρέπει να ακυρωθεί η με αριθμό 24514/31.07.2023 πράξη περίληψης κατασχετήριας επιταγής-πρόγραμμα αναγκαστικού πλειστηριασμού ακινήτου της Συμβολαιογράφου Πύργου Ηρακλείου Κρήτης Δέσποινας Ελιώτη, ενώ παρέλκει η έρευνα των λοιπών λόγων ανακοπής που βάλλουν κατά του κύρους της ίδιας πράξης».

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, κανένας ενδιαφερόμενος δεν κατέβαλε μέχρι την Παρασκευή, όπως ορίζουν οι όροι του διαγωνισμού, στον αρμόδιο συμβολαιογράφο το 30% της τιμής πρώτης προσφοράς ως εγγύηση, δηλαδή 90 εκατ. ευρώ, εξέλιξη που, όπως υποστηρίζουν στο Εuro2day.gr νομικές πηγές, θα οδηγούσε στην κήρυξη του διαγωνισμού ως άγονου.

Πλέον, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, μετά την ακύρωση του πλειστηριασμού της Τετάρτης, για να προκηρυχθεί νέος πλειστηριασμός θα πρέπει να εκκινήσει από την αρχή όλη η διαδικασία. Επισπεύδουσα του ακυρωθέντος πλειστηριασμού εμφανίστηκε η Eurobank ως εκπρόσωπος των ομολογιούχων δανειστών του από 22.03.2007 κοινού ομολογιακού δανείου, ύψους 300 εκατ. ευρώ, που εξέδωσε η ΗΛΙΟΣ Α.Ε. της οικογένειας Μαντωνανάκη.

Υπενθυμίζεται ότι προ ημερών είχε αποφασιστεί εν μέρει ανακοπή του πλειστηριασμού με αύξηση της τιμής πρώτης προσφοράς στα 300 εκατ. ευρώ από 181,63 εκατ. ευρώ.

Βολές κατά της ΕΤΑΔ

Την ίδια στιγμή, πάντως, η αντιδικία μεταξύ του Κρητικού επιχειρηματία και της Εταιρείας Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ) κλιμακώνεται, με την πλευρά του Π. Μαντωνανάκη να «κατηγορεί» τους ομολογιούχους για συμπαιγνία με την ΕΤΑΔ.

«Απαντες οι ομολογιούχοι δανειστές και οι διάδοχοί τους συμμετέχουν καθ’όλο το ανωτέρω χρονικό διάστημα σε τριμερείς διαπραγματεύσεις, με στόχο τη συμβιβαστική επίλυση των αλληλένδετων αντιδικιών αφενός μεταξύ της θυγατρικής της «ΑΤΤΙΚΟΣ ΗΛΙΟΣ Α.Ε.» και της ΕΤΑΔ Α.Ε., στο πλαίσιο των οποίων η τελευταία υποχρεώθηκε με διαιτητικές αποφάσεις να της καταβάλει το ποσό των 700.000.000 ευρώ και αφετέρου της ίδιας και των Ομολογιούχων δανειστών/servisers, υπό την καθοδήγηση της Ελληνικής Εταιρίας Συμμετοχών και Περιουσίας που είναι μέτοχος της «ΕΤΑΔ Α.Ε.» και ενεργεί κατ’εντολή της Ελληνικής Κυβέρνησης», αναφέρεται σχετικά στην απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών, όπου περιλαμβάνεται και η σχετική επιχειρηματολογία της πλευράς Μαντωνανάκη.

Επισημαίνεται δε ότι «οι διαπραγματεύσεις αυτές έβαιναν καλώς και ήταν επωφελείς μεταξύ άλλων και για το ελληνικό δημόσιο, παρότι η πρόταση που είχε υποβληθεί από την Ελληνική Εταιρία Συμμετοχών και Περιουσίας ήταν ανισοβαρής για τον όμιλό της».

«Παρόλο που είχε συμφωνηθεί moratorium όσο διαρκούν οι διαπραγματεύσεις να μην γίνονται εκτελέσεις από τον όμιλο της ανακόπτουσας κατά της «ΕΤΑΔ Α.Ε.» ούτε και των τραπεζών κατά του ομίλου, εκτός αν υπάρχουν για τις δικαστικές ενέργειες προθεσμίες του ουσιαστικού ή δικονομικού δικαίου και παρότι η ίδια τηρεί τους όρους του moratorium, οι ομολογιούχοι ενεργώντας κακόπιστα και ανήθικα, σε συμπαιγνία με την «ΕΤΑΔ Α.Ε.», προβαίνουν σε ενέργειες σε βάρος της για να αρπάξουν τα οικονομικά της στοιχεία και να της δημιουργήσουν οικονομική ασφυξία», υποστηρίζει η πλευρά Μαντωνανάκη.

Σχετικα αρθρα

«Γκρίζες» οι επιδόσεις του 2023 για τις ασφαλιστικές

admin

Στην τελική ευθεία τα πρότυπα «βιωσιμότητας» μικρομεσαίων

admin

Διάκριση της Schneider Electric στα Tourism Awards 2024

admin

Mytilineos: Δωρεάν διάθεση ιδίων μετοχών αξίας €4,96 εκατ.

admin

Μυτιληναίος: Δωρεάν διάθεση ιδίων μετοχών αξίας €4,96 εκατ. σε 61 δικασιούχους

admin

Νέα διοίκηση στον ΟΣΕ, μεταβατικός πρόεδρος ο Γιάννος Γραμματίδης

admin

Alumil: Αύξηση πωλήσεων το 2023, πλήγμα στα κέρδη από την τιμή του αλουμινίου

admin

Προοδευτική: Στο 26,3% το ποσοστό της Χρυσούλας Κούτλα

admin

Επιτροπή Ανταγωνισμού: Πράσινο φως στην εξαγορά του πανεπιστημίου Λευκωσίας από Hellenic Healthcare

admin

Southrock Asset Management: Στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών ο Γ. Δεληκανάκης

admin

Καθαρά κέρδη 1,3 εκατ. ευρώ το 2023 για τη Neurosoft

admin

Ακτωρ: Παραδόθηκε ο σύγχρονος αυτοκινητόδρομος Καλλονή – Σίγρι

admin