Image default
Οικονομία

«Καυτό» 48ωρο για ανάπτυξη, επιτόκια και τιμές στην ελληνική οικονομία  

Γεμάτο είναι το πρόγραμμα των επόμενων δύο ημερών με ανακοινώσεις στοιχείων και αποφάσεις με ιδιαίτερη σημασία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας το επόμενο διάστημα. Από την αναπτυξιακή πορεία έως τον πληθωρισμό και τα επιτόκια της ΕΚΤ.

Γεμάτο είναι το πρόγραμμα των επόμενων δύο ημερών με ανακοινώσεις στοιχείων και αποφάσεις με ιδιαίτερη σημασία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας το επόμενο διάστημα: Από την ΕΛΣΤΑΤ και τις εκτιμήσεις για την πορεία του ΑΕΠ το 2023, έως τη συνεδρίαση της ΕΚΤ και τους «χρησμούς» για την αποκλιμάκωση των επιτοκίων του ευρώ.

Οι ανακοινώσεις για το ΑΕΠ

Αύριο Πέμπτη 7 Μαρτίου ανακοινώνονται από την ΕΛΣΤΑΤ τα προσωρινά στοιχεία για το ΑΕΠ του δ’ τριμήνου, καθώς και οι εκτιμήσεις για το σύνολο του προηγούμενου έτους. Και το κρίσιμο ζήτημα είναι το αν θα επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις του κρατικού προϋπολογισμού για ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας της τάξης του 2,4% το 2023. Αν λοιπόν ο ρυθμός μεγέθυνσης του ΑΕΠ που εκτιμά το ΥΠΕΘΟ για την προηγούμενη χρονιά επιβεβαιωθεί ή ακόμη καλύτερα ξεπεραστεί αυτό σημαίνει πως ο σχεδιασμός του προϋπολογισμού κινείται σε στέρεη βάση, ενώ στην αντίθετη περίπτωση θα πρέπει να γίνουν αναπροσαρμογές. Πάντως, το ΙΟΒΕ στην τελευταία τριμηνιαία έκθεση για την ελληνική οικονομία έχει ρίξει τον πήχη της ανάπτυξης στο 2,2% για φέτος, ενώ αντίστοιχη είναι και η εκτίμηση που αποτυπώνεται σε πρόσφατη μελέτη του ΚΕΠΕ.

  • ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ταμείο Ανάκαμψης: Τα τρία ορόσημα που απομένουν για να έρθουν 3,3 δισ. ευρώ από τις Βρυξέλλες

Η συνεδρίαση της ΕΚΤ

Αύριο συνεδριάζει και το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Αν και δεν αναμένονται αποφάσεις για αλλαγές στη νομισματική πολιτική, τα βλέμματα είναι στραμμένα στη δήλωση του ΔΣ καθώς και σε όσα θα πει κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ. Το μεγάλο ερώτημα είναι το πότε θα ξεκινήσει η αποκλιμάκωση των επιτοκίων του ευρώ. Η μείωση του ετήσιου πληθωρισμού της Ευρωζώνης τον Φεβρουάριο (σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Eurostat) ήταν χαμηλότερος από τα αναμενόμενα, με τις τιμές μάλιστα να αυξάνονται σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Προβληματισμό προκαλεί και ο πληθωρισμός των υπηρεσιών που παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Παράλληλα η ΕΚΤ πρόκειται να αναθεωρήσει τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη.

  • ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΙΟΒΕ: Σε χαμηλό 14 μηνών το οικονομικό κλίμα τον Φεβρουάριο – «Κλειδί» η διασφάλιση της ανάπτυξης

O πληθωρισμός Φεβρουαρίου

Την Παρασκευή ανακοινώνονται από την ΕΛΣΤΑΤ τα στοιχεία για τον πληθωρισμού Φεβρουαρίου και μένει να δούμε αν θα είναι κοντά στις εκτιμήσεις της Eurostat που ανακοινώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα και οι οποίες έδειξαν αύξηση του Εναρμονισμένου Δείκτη Τιμών Καταναλωτή με ρυθμό 3,2%. Στο επίκεντρο βρίσκονται για άλλη μια φορά τα τρόφιμα και τα είδη πρώτης ανάγκης, οι τιμές των οποίων τρέχουν με υψηλότερες ταχύτητες σε σχέση με τον γενικό πληθωρισμό. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, τον Φεβρουάριο η χώρα μας παρουσίασε για έναν ακόμη μήνα τον δεύτερο υψηλότερο πληθωρισμό τροφίμων στην Ευρωζώνη, πίσω μόνο από την Μάλτα. Τον Ιανουάριο ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 3,1% με τον Δείκτη Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά να αυξάνεται κατά 8,3%.

  • ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τα κρίσιμα ορόσημα του Μαρτίου για την ανάπτυξη και τα μέτρα στήριξης

Αξιολόγηση από τη DBRS

Την Παρασκευή ο καναδικός οίκος αξιολόγησης DBRS Morningstar πρόκειται να ανακοινώσει τη νέα αξιολόγησή του για την ελληνική οικονομία. Υπενθυμίζεται ότι ο οίκος ήταν ο πρώτος που αναβάθμισε το αξιόχρεο της χώρας μας στην επενδυτική βαθμίδα τον περασμένο Σεπτέμβριο, για να ακολουθήσουν οι μεγάλοι οίκοι αξιολόγησης S&P και Fitch. Αν και μια ακόμη αναβάθμιση σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα μάλλον θεωρείται δύσκολη, η ανάλυση του οίκου θα δείξει το πως βλέπουν τη χώρα μας οι αναλυτές, ειδικά εν μέσω της αυξημένης αβεβαιότητας που επικρατεί διεθνώς και στην Ευρώπη. Η DBRS ανοίγει το χορό των αξιολογήσεων για το 2024, αλλά η κρίσιμη αξιολόγηση αναμένεται μια εβδομάδα αργότερα που θα ανακοινώσει την κρίση της για την ελληνική οικονομίας η Moody’s, ο μόνος από τους μεγάλους οίκους που διατηρεί το ελληνικό αξιόχρεο κάτω από την επενδυτική βαθμίδα.

Σχετικα αρθρα

Reuters: Η ελληνική οικονομία εκτινάσσεται έπειτα από μία επώδυνη δεκαετία

admin

Morgan Stanley: Η BoE θα μειώσει τα επιτόκιά της τον Μάιο

admin

Ν. Παπαθανάσης: Τον Μάιο το αίτημα στην Ε.Ε. για τις επιδοτήσεις του Ταμείου Ανάκαμψης

admin

Κινούμαι Ηλεκτρικά ΙΙ: Πληρωμή 4,75 εκατ. ευρώ σε 1.141 δικαιούχους

admin

Απευθείας πτήση Σαγκάη-Αθήνα: Fam trip Κινέζων τουριστικών πρακτόρων

admin

Σούπερ μάρκετ: Τάσεις συγκράτησης των τιμών τον Μάρτιο – Η 5αδα των προϊόντων με τις μεγαλύτερες αυξήσεις

admin

Θεσσαλονίκη: Από 25/4 το πασχαλινό ωράριο στα καταστήματα

admin

Beata Javorcik (EBRD) στη «Ν»: Γιατί η Ευρώπη πρέπει να πει «όχι» σε εμπορικό πόλεμο με την Κίνα

admin

«Καλάθι του νονού»: Στη Βουλή η τροπολογία – Πότε ξεκινά η εφαρμογή του

admin

ΔΥΠΑ: Αύριο ξεκινά η προπληρωμή επιδομάτων και Δώρου Πάσχα

admin

Γιατί χτυπάει η «καμπάνα» για τους Έλληνες influencers

admin

Γιατί ο πόλεμος μεταξύ Ιράν και Ισραήλ δεν έχει επηρεάσει τις τιμές του πετρελαίου

admin