Η Ουκρανία είναι έτοιμη να αποδεχθεί προσωρινούς εμπορικούς περιορισμούς με την ΕΕ, υπό την προϋπόθεση ότι η Ένωση θα επιβάλει απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικών σιτηρών, δήλωσε ο Ουκρανός υπουργός Εμπορίου Taras Kachka στους Financial Times.
Καθώς οι Πολωνοί αγρότες διαμαρτύρονται για την απελευθέρωση του εμπορίου της ΕΕ με την Ουκρανία, το Κίεβο δηλώνει ότι θα συμφωνούσε σε νέους περιορισμούς στις ουκρανικές εισαγωγές γεωργικών προϊόντων, εάν η ΕΕ απαγόρευε τις εισαγωγές ρωσικών γεωργικών προϊόντων που εξακολουθούν να φθάνουν στο μπλοκ μέσω της Λευκορωσίας και των χωρών της Βαλτικής.
«Ίσως για μια μεταβατική περίοδο, αυτό το είδος (…) προσέγγισης της διαχείρησης των εμπορικών ροών μεταξύ Ουκρανίας και ΕΕ είναι κάτι που χρειαζόμαστε όλοι», δήλωσε ο Κάτσκα.
Η τελευταία διαμαρτυρία των Πολωνών αγροτών -στην οποία διαδήλωσαν κατά της ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας και της αυξημένης εισροής ουκρανικής αγροδιατροφικής παραγωγής που προκαλείται από την εισαγωγή των διαδρόμων αλληλεγγύης της ΕΕ το 2022- πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη.
Οι αγρότες υποστηρίζουν ότι τα ουκρανικά τρόφιμα έχουν προκαλέσει μαζική αναστάτωση στην πολωνική αγορά, οδηγώντας σε σημαντική πτώση των τιμών και της ζήτησης για την πολωνική εγχώρια παραγωγή. Η Πολωνία διατηρεί μονομερή απαγόρευση των ουκρανικών εισαγωγών σιτηρών, αλλά οι διαδηλωτές ζητούν να επεκταθεί και σε άλλες ομάδες προϊόντων.
Ορισμένες πολιτικές ομάδες στο πολωνικό κοινοβούλιο συμμερίζονται αυτό το αίτημα, ιδίως η αντιπολιτευόμενη δεξιά Πλατφόρμα Πολιτών, η οποία θέλει το εμπάργκο να περιλαμβάνει πουλερικά, αυγά, κατεψυγμένα μαλακά φρούτα, οινοπνευματώδη ποτά, μέλι και χυμό μήλου.
«Εμείς (ως Πολωνία) δεν μπορούμε να καταστρέψουμε την οικονομία μας για χάρη της βοήθειας προς την Ουκρανία», επιμένει το κόμμα στον ιστότοπό του, υποστηρίζοντας ότι τα περισσότερα τρόφιμα στην Ουκρανία παράγονται από τεράστιες γεωργικές εκμεταλλεύσεις, οι οποίες «έχουν ελάχιστη σχέση με τους απλούς Ουκρανούς και την τύχη των ουκρανορωσικών μαχών στο πολεμικό μέτωπο».
«Το Κίεβο πρέπει να κατανοήσει ορισμένα γεγονότα», δήλωσε πρόσφατα ο Andrzej Danielak της Πολωνικής Ένωσης Εκτροφέων και Παραγωγών Πουλερικών στο Euractiv Πολωνίας. «Η δομή των γεωργικών εκμεταλλεύσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι εντελώς διαφορετική από εκείνη των ουκρανικών εκμεταλλεύσεων, με το σύστημα της ΕΕ να βασίζεται ιστορικά σε σχετικά μικρές οικογενειακές εκμεταλλεύσεις. Οι εκμεταλλεύσεις αυτές είναι γενικά μικρές σε σύγκριση με τις ουκρανικές».
«Συζητάμε για αρκετά διαφορετικά κόστη», τόνισε, εξηγώντας ότι οι μικρές φάρμες που επικρατούν στην ΕΕ παράγουν σχετικά μικρές ποσότητες τροφίμων σε σύγκριση με τις ουκρανικές φάρμες.
«(Η Ουκρανία) δεν μπορεί να απαιτεί απεριόριστη πρόσβαση στις αγορές της ΕΕ, διότι αυτή η μεγάλης κλίμακας γεωργία θα καταστρέψει την ευρωπαϊκή γεωργία», πρόσθεσε ο Danielak. «Και υπάρχουν πολλές εταιρείες στην Πολωνία που είναι πολύ πρόθυμες να αδράξουν την ευκαιρία να πλουτίσουν γρήγορα από αυτό».
Η Ουκρανία κατηγορεί τη Ρωσία
Το Κίεβο, από την άλλη πλευρά, πιστεύει ότι η πηγή του προβλήματος είναι διαφορετική. «Για το σιτάρι, δεν είναι η Ουκρανία που προκαλεί προβλήματα στους Πολωνούς αγρότες, αλλά η Ρωσία», δήλωσε ο Kachka στους FT.
Ο Πολωνός πρωθυπουργός Donald Tusk συμφώνησε με τον Ουκρανό υπουργό για την ανάγκη απαγόρευσης των εισαγωγών γεωργικών προϊόντων από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία και δήλωσε ότι θα αναλάβει δράση, αν και σημείωσε ότι οι περιορισμοί σε επίπεδο ΕΕ θα ήταν πιο αποτελεσματικοί.
«Πρέπει να βρούμε μια λύση που θα προστατεύει αποτελεσματικά την πολωνική και την ευρωπαϊκή αγορά από τον άνισο ανταγωνισμό», δήλωσε ο Tusk.
Παρόλα αυτά, οι Financial Times επεσήμαναν ότι μια απαγόρευση των ρωσικών εισαγωγών σιτηρών σε επίπεδο ΕΕ μπορεί να είναι δύσκολο να επιτευχθεί, καθώς αρκετά κράτη μέλη φοβούνται ότι μια τέτοια κίνηση θα αποσταθεροποιούσε τις παγκόσμιες αγορές και θα επιδείνωνε τις οικονομικές και κοινωνικές κρίσεις στις αναπτυσσόμενες χώρες.
Η Ουκρανία πιστεύει ότι οι διαμαρτυρίες των Πολωνών αγροτών προκαλούνται από τη Ρωσία, κατηγορία που επανέλαβε ο Επίτροπος Εμπορίου της ΕΕ Valdis Dombrovskis. Ο Kachka κατηγόρησε τη Μόσχα για την επίθεση Πολωνών αγροτών σε τρένο που μετέφερε ουκρανικά σιτηρά τον περασμένο μήνα. Η αμαξοστοιχία ανατράπηκε, με αποτέλεσμα να χυθεί όλο το φορτίο της.
Αν και ορισμένα από τα πανό που κρατούσαν οι Πολωνοί αγρότες κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων ήταν ξεκάθαρα αντι-ουκρανικά ή ακόμη και φιλορωσικά, οι αγρότες γενικά αρνήθηκαν οποιαδήποτε σχέση με τη Ρωσία ή το Κρεμλίνο και επέμειναν ότι δεν τους ενδιαφέρει η κλιμάκωση των εντάσεων με την Ουκρανία.
Ο δήμαρχος του Λβιβ, Andriy Sadovyi, αποκάλεσε τους διαμαρτυρόμενους αγρότες «αντιρώσους προβοκάτορες» – κατηγορία που ο Danielak αρνήθηκε ανοιχτά.
«Λυπάμαι πολύ που ο δήμαρχος του Λβιβ ορίζει εμάς τους αγρότες με τέτοιο τρόπο», δήλωσε ο Danielak. «Δεν θέλουμε να κάνουμε πολιτική και ο δήμαρχος κάνει λάθος. Ο επεκτατικός πόλεμος ευθύνεται για τη σημερινή κατάσταση και είναι σαφές ποιος την προκάλεσε. Ωστόσο, αυτή η κατάσταση μπορεί να διαλύσει τις σχέσεις καλής γειτονίας μας».
«Ως Πολωνία, ήμασταν οι πρώτοι που απλώσαμε το χέρι μας σε όλους τους Ουκρανούς που χρειάζονταν βοήθεια και συνεχίζουμε να το κάνουμε. Συμβουλεύω τον δήμαρχο να ζυγίσει τα λόγια του και να μην αναμοχλεύει αυτούς τους δαίμονες της σύγκρουσης μεταξύ της Πολωνίας και της Ουκρανίας», πρόσθεσε.