Υπερκάλυψη κατά οκτώ φορές πέτυχε η Τράπεζα Πειραιώς στο placement που ολοκληρώθηκε το βράδυ της Τετάρτης, με τα συνολικά έσοδα για το Δημόσιο να διαμορφώνονται στο ανώτατο όριο των 1,35 δισ. ευρώ.
Όπως αναφέρει σε σημερινή ανακοίνωση το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το διεθνές βιβλίο προσφορών υπερκαλύφθηκε κατά εννέα φορές και το ελληνικό κατά τέσσερις φορές. Τονίζεται δε, ότι το διεθνές βιβλίο προσφορών καλύφθηκε ήδη από τα πρώτα έξι λεπτά από την εκκίνηση της συναλλαγής τη Δευτέρα, χάρη στο ισχυρότατο ενδιαφέρον από θεσμικούς επενδυτές με ποιοτικά, επενδυτικά κεφάλαια, μακροπρόθεσμου ορίζοντα.
Σημειώνεται ότι ο τελικός αριθμός των μετοχών που προσφέρονται μέσω της Προσφοράς είναι 337.599.150.
Εξ αυτών 67.519.830 μετοχές, δηλαδή το 20% του συνόλου των προσφερόμενων μετοχών κατανεμήθηκαν σε επενδυτές που συμμετείχαν στην ελληνική δημόσια προσφορά. Συγκεκριμένα 43.887.889 μετοχές, ήτοι το 65% των προσφερόμενων μετοχών κατανεμήθηκαν σε ιδιώτες επενδυτές και 23.631.941 μετοχές, ήτοι το 35%, κατανεμήθηκαν σε ειδικούς επενδυτές.
Οι υπόλοιπες 270.079.320 μετοχές, δηλαδή το 80% του σύνολου των προσφερόμενων μετοχών κατανεμήθηκαν σε επενδυτές που συμμετείχαν στη διεθνή προσφορά.
Η αναμενόμενη ημερομηνία κατά την οποία οι προσφερόμενες μετοχές θα πιστωθούν στους λογαριασμούς αξιογράφων των επενδυτών σύμφωνα με τη διαδικασία που ορίζεται στον Κανονισμό ΕΛ.Κ.Α.Τ. ορίζεται η 11η Μαρτίου 2024.
Ο πρόεδρος του ΤΧΣ, κ. Ανδρέας Βερύκιος, δήλωσε σχετικά: “Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας εκφράζει την ιδιαίτερη ικανοποίησή του για την επιτυχή ολοκλήρωση της Δημόσιας Προσφοράς των μετοχών του στη Τράπεζα Πειραιώς. Η εξαιρετική ανταπόκριση του διεθνούς και ελληνικού επενδυτικού κοινού, αποτελεί έμπρακτη επιβεβαίωση της δυναμικής που έχει αναπτύξει η ελληνική οικονομία και υπογραμμίζει την εμπιστοσύνη στις προοπτικές ανάπτυξης των ελληνικών τραπεζών. Το σημερινό αποτέλεσμα έρχεται να δικαιώσει και το έργο που έχει επιτελέσει το Ταμείο, για περισσότερο από μία δεκαετία, με γνώμονα τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και την ευρωστία του τραπεζικού συστήματος της χώρας. Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τη Διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς για την άψογη συνεργασία όλα αυτά τα χρόνια, καθώς και την ομάδα του ΤΧΣ για την προετοιμασία και επιτυχημένη εκτέλεση της συναλλαγής αυτής”.
Την ικανοποίησή του από την επιτυχία του placement εκφράζει και ο διευθύνων σύμβουλος Ηλίας Ξηρουχάκης, αναφέροντας ότι “σήμερα ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία ο πρώτος κύκλος της στρατηγικής αποεπένδυσης του Ταμείου από τις συστημικές Τράπεζες, γεγονός που μας αφήνει με ένα βαθύτατο αίσθημα ικανοποίησης”.
Προσθέτει δε ,ότι “αποτελεί αδιαμφισβήτητη αναγνώριση, σε διεθνές επίπεδο, της συνεισφοράς του Ταμείου στην ανάκαμψη του τραπεζικού κλάδου και στην εμπέδωση ισχυρού κλίματος επενδυτικής εμπιστοσύνης προς τη χώρα. Το ομολογουμένως εντυπωσιακό αποτέλεσμα της δημόσιας προσφοράς του Ταμείου για την Τράπεζα Πειραιώς, επισφραγίζει τη συστηματική και επίπονη προσπάθεια που καταβλήθηκε από όλες τις πλευρές”.
Ο κ. Ξηρουχάκης δήλωσε επίσης: “Για τον λόγο αυτό θέλω να εκφράσω τις θερμές ευχαριστίες μου προς τη Διοίκηση – ιδιαίτερα δε προς τον Διευθύνοντα Σύμβουλο κ. Χρήστο Μεγάλου – και το προσωπικό της Τράπεζας Πειραιώς για την εξαιρετική συνεργασία με το Ταμείο όλα αυτά τα χρόνια, η οποία αποτέλεσε καθοριστικό παράγοντα γι’ αυτό το σημαντικό επίτευγμα. Ένα εξίσου μεγάλο “μπράβο και ένα ευχαριστώ από καρδιάς” αξίζει και στους εργαζόμενους του ΤΧΣ για την άψογη προετοιμασία και εκτέλεση της συναλλαγής. Η σκληρή δουλειά και η αφοσίωσή τους συνέβαλαν τα μέγιστα στην έως τώρα εξαιρετικά επιτυχή υλοποίηση, όχι μόνο του συγκεκριμένου εγχειρήματος αλλά και ολόκληρης της στρατηγικής αποεπένδυσης.
Είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι για την επιτυχή έκβαση του στόχου της αποεπένδυσης του Ταμείου, η οποία αποτελεί ορόσημο για την εθνική οικονομία και καταδεικνύει την εμπιστοσύνη πλέον των αγορών στις λαμπρές προοπτικές του Ελληνικού Χρηματοπιστωτικού Συστήματος”.
Συγκέντρωση περίπου 10,7 δισ. ευρώ στο ανώτατο όριο τιμής
Σύμφωνα με πηγές του ΤΧΣ, η επιτυχία της διάθεσης του ποσοστού των μετοχών του Ταμείου (27%) πλέον μπορεί να καταγραφεί ως σημείο αναφοράς τόσο για τα ελληνικά όσο και για τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Το συνολικό ποσό που συγκεντρώθηκε στο διεθνές και ελληνικό βιβλίο ανήλθε συνολικά στα 10,7 δισ. ευρώ και μάλιστα στο ανώτατο εύρος τιμής διάθεσης που είχε ορισθεί, τα 4,0 ευρώ.
Όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, η ελληνική οικονομία δεν καταδεικνύει απλά τη δυναμική που αναπτύσσει, με τους περισσότερους δείκτες της θετικότερους των αντιστοίχων ευρωπαϊκών χωρών, αλλά και την επιστροφή της με εξαιρετικά ηχηρό τρόπο στο επίκεντρο του διεθνούς επενδυτικού ενδιαφέροντος αφού έχει να παρουσιάσει την πλέον επιτυχημένη διάθεση μετοχών μέσω Δημόσια Προσφοράς (ΤΧΣ στη Πειραιώς) σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Παράλληλα καταγράφεται και η μεγαλύτερη ιστορικά ιδιωτικοποίηση μέσω δευτερογενούς τοποθέτησης με το ύψος του τιμήματος να φθάνει στα 1,35 δισ. ευρώ.
Τα θετικά μηνύματα και οι ευοίωνες προβλέψεις για τη θετική έκβαση του εγχειρήματος είχαν γίνει ορατά, όπως επισημαίνεται, στον χρόνο που μεσολάβησε αλλά και οι πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις δεν μπόρεσαν να προδικάσουν το τελικό αποτέλεσμα που επετεύχθη.
Εν μέσω μιας πρωτοφανούς ζήτησης που εκδηλώθηκε με το άνοιγμα του ηλεκτρονικού βιβλίου προσφορών και την έκδοση να καλύπτεται εντός λίγων λεπτών (μόλις 6’) οι οιωνοί ήταν θετικοί για να επιτευχθεί υπερκάλυψη που τελικά ξεπέρασε κάθε προσδοκία και εκτοξεύθηκε με το κλείσιμο του βιβλίου στις περίπου 8 φορές (περίπου 9 φορές υπερκάλυψη στην ξένη προσφορά και περίπου 4 φορές στην ελληνική), καταδεικνύοντας την πολύ καλή στόχευση του ΤΧΣ που είχε προηγηθεί και το ισχυρό ενδιαφέρον κορυφαίων επενδυτών που είχε δημιουργηθεί για την τράπεζα, σημειώνουν οι πηγές του Ταμείου.
Παράλληλα, προσθέτουν ότι η ισχυρή και η ιδιαίτερα αυξημένη ζήτηση, οδήγησε το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΧΣ, στη συνεδρίασή του στις 5 Μαρτίου 2024, να ορίσει στενότερο εύρος τιμών για τη διεθνή προσφορά, από 3,90 έως 4,00 ευρώ ανά μετοχή (αντί του αρχικού 3,70 ως 4,00 ευρώ), ενώ πριν από το κλείσιμο του βιβλίου στις 6 Μαρτίου η τελική τιμή διάθεσης είχε ήδη οριστεί στο ανώτερο τίμημα (4,00 ευρώ ανά μετοχή) μεγιστοποιώντας το ύψος του οφέλους για το Δημόσιο. Αξίζει να σημειωθεί ότι η αποεπένδυση του ΤΧΣ από τη συμμετοχή του στη Πειραιώς είναι η μόνη σε ευρωπαϊκό επίπεδο από αντίστοιχα placements που πέτυχε να προσελκύσει ένα premium έναντι άλλων αντιστοίχων ευρωπαϊκών που όλες διατέθηκαν με discount. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η αποεπένδυση του ΤΧΣ από την Τράπεζα Πειραιώς είναι τρίτη ευρωπαϊκή ιδιωτικοποίηση άνω του 1 δισ. ευρώ που εκτελείται μέσω Δημόσιας Προσφοράς από το 2017 και η πρώτη μεγαλύτερη στην Ελλάδα. Υπενθυμίζεται πως η πρώτη μεγαλύτερη ιδιωτικοποίηση αφορούσε τη διάθεση μετοχών από την ιρλανδική κυβέρνηση η οποία προέβη στην πώληση μεριδίου 29% που κατείχε στην AIB για 3,4 δισ. ευρώ, με έκπτωση 43% στην τιμή διάθεσης, ενώ μέχρι πρόσφατα η δεύτερη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή ιδιωτικοποίηση ήταν η διάθεση του μεριδίου 22% που κατείχε το ΤΧΣ στην Εθνική Τράπεζα για περίπου 1,1 δισ. ευρώ που μάλιστα επιτεύχθηκε με ελαχιστοποίηση της έκπτωσης στην τιμή διάθεσης, στο 2,57%.
Η επιτυχία αυτή δεν καταγράφει μόνο ποσοτικά αλλά και ιδιαίτερα ποιοτικά στοιχεία αφού το Ταμείο, λαμβάνοντας υπόψη τις προσφορές, έδωσε έμφαση στην αξιολόγηση των υποψήφιων επενδυτών. Δόθηκε προτεραιότητα στην ικανοποίηση αιτημάτων από αναγνωρισμένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα κι επενδυτές, με στόχο την προσέλκυση μακροπρόθεσμων συνεργατών, έτοιμων να στηρίξουν την αναπτυξιακή πορεία της Τράπεζας Πειραιώς.
Το ομολογουμένως εντυπωσιακό αυτό αποτέλεσμα, σύμφωνα με τις πηγές του Ταμείου, στην τέταρτη κατά σειρά αποεπένδυση το Ταμείου επιβεβαιώνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την επιτυχημένη στρατηγική αποεπένδυσης που εκπόνησε και υλοποίησε το Ταμείο. Μια στρατηγική που αξιοποίησε στον μέγιστο δυνατό βαθμό τη δυναμική ανάκαμψη και βελτίωση που παρουσιάζουν όλα τα στοιχεία της ελληνικής οικονομίας σε συνδυασμό με την ανάταξη, θωράκιση και ενίσχυση της ευρωστίας του χρηματοπιστωτικού συστήματος της χώρας πάντα σε αγαστή και πολύτιμη συνεργασία των διοικήσεων τους, έφεραν το αποτέλεσμα τα ελληνικά τραπεζικά ιδρύματα να αποτελούν “πολύφερνες νύφες” για τα ισχυρότερα επενδυτικά χαρτοφυλάκια στο κόσμο, όπως αποτυπώθηκε και στα δύο μεγάλα πρόσφατα placements που υλοποίησε το ΤΧΣ.
Το επιτυχές project της ETE που προηγήθηκε ανέδειξε με το καλύτερο τρόπο το σύνολο της δυναμικής και των προοπτικών του τραπεζικού μας συστήματος και τα λαμπρά του αποτελέσματα και η θετική του επίδραση με τους σωστούς χειρισμούς και επιλογές του Ταμείου, λειτούργησε ως η έναρξη της διαδρομής για το σημερινό λαμπρό αποτέλεσμα που μόνο ανάλογη συνέχεια πλέον μπορεί να έχει. Μετα από 10 χρόνια συνεχών προσπαθειών το τραπεζικό σύστημα με τη καθοριστική συμβολή του ΤΧΣ επιστρέφει απολύτως δυναμικά στη θέση που αξίζει διεκδικώντας τη περαιτέρω ανάπτυξη του. Πρόδηλες είναι και οι θετικές επιδράσεις σε όλες τις πτυχές της οικονομίας της χώρας αφού η αποδεδειγμένη πια επενδυσιμότητα της δημιουργεί σημαντικές νέες ευκαιρίες ανάπτυξης.
Η αγορά πλέον αναμένει με μεγάλο ενδιαφέρον την κατανομή και το πως θα διαμορφωθεί το νέο μετοχικό τοπίο στην Τράπεζα Πειραιώς.