Image default
BLOOMBERG

Novo Nordisk: Το πειραματικό χάπι κατά της παχυσαρκίας εκτόξευσε τη μετοχή της σε νέο ρεκόρ

Η Novo Nordisk γνωστοποίησε τις δυνατότητες των θεραπειών παχυσαρκίας επόμενης γενιάς, δημοσιεύοντας πολλά υποσχόμενα δεδομένα για ένα πειραματικό καθημερινό χάπι και εκτινάσσοντας την μετοχή της σε επίπεδα ρεκόρ.

H νέα θεραπεία που ονομάζεται αμυκρετίνη, η οποία στοχεύει με δύο τρόπους δράσης κατά της παχυσαρκίας, βοήθησε τους ασθενείς να χάσουν το 13% του βάρους τους σε διάστημα 12 εβδομάδων σε μια δοκιμή πρώιμου σταδίου.

Η μελέτη ήταν μικρή, αλλά η Novo είπε σε μια συνάντηση με επενδυτές ότι παρέχει τη βάση για περαιτέρω ανάπτυξη του χαπιού, ενισχύοντας τις ελπίδες για το μέλλον του.

Η μετοχή της εταιρείας σημείωσε άνοδο έως και 5,8% στην Κοπεγχάγη, επεκτείνοντας τα κέρδη 68% που κατέγραψε το περασμένο έτος.

Τα project επόμενης γενιάς της Novo Nordisk είναι καθοριστικής σημασίας, καθώς η δανέζικη φαρμακοβιομηχανία προσπαθεί να διατηρήσει το προβάδισμα στην αναπτυσσόμενη αγορά θεραπειών για την παχυσαρκία.

Η επιτυχία του Wegovy και του αδελφού του φαρμάκου Ozempic μετέτρεψε τη Novo στη μεγαλύτερη εισηγμένη εταιρεία της Ευρώπης και το κέρδος της μετοχής την Πέμπτη αύξησε την χρηματιστηριακή αξία της στα 584 δισεκατομμύρια δολάρια.

Novo's Obesity Market Success Fuels Its Shares |
Η επιτυχία της Novo στην αγορά παχυσαρκίας εκτόξευσε τη μετοχή της

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Lars Fruergaard Jorgensen, μιλώντας στην έναρξη μιας ημερήσιας εκδήλωσης σχετικά με τη στρατηγική και την έρευνα, περιέγραψε την αγορά της παχυσαρκίας ως «ένα τεράστιο διάδρομο».

Η Novo δυσκολεύεται να καλύψει τη ζήτηση για Ozempic και Wegovy, παρά το γεγονός ότι οι τιμές καταλόγου ξεπερνούν τα 1.000 δολάρια το μήνα.

Η εταιρεία πιέζεται να ενισχύσει την παραγωγή, συμφωνώντας τον περασμένο μήνα να πληρώσει 11 δισεκατομμύρια δολάρια για τρία εργοστάσια από τον προμηθευτή φαρμάκων Catalent Inc.

Μια μεγάλη μελέτη που δείχνει ότι το Wegovy μείωσε τον κίνδυνο καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών σε ασθενείς με παχυσαρκία θα βοηθήσει καθώς η Novo διαπραγματεύεται με ασφαλιστικές εταιρείες, δήλωσε η εταιρεία.

Το φάρμακο ήταν έως και δύο φορές πιο αποδοτικό σε ασθενείς όπως εκείνους που συμμετείχαν στη δοκιμή καρδιακών παθήσεων, δήλωσε η Camilla Sylvest, επικεφαλής εμπορικής στρατηγικής και εταιρικών υποθέσεων της Novo. «Αυτό σημαίνει ότι έχουμε ένα εξαιρετικό σημείο εκκίνησης για να έχουμε συζητήσεις με τις εταιρείες που πληρώνουν», είπε.

Η αγορά των 80 δισ. δολαρίων

Η Novo αντιμετωπίζει επίσης τον πρώτο της ανταγωνιστή, το Zepbound της αμερικανικής ανταγωνίστριας της, Eli Lilly & Co., αφού έχει πρωταγωνιστήσει στην αγορά απώλειας βάρους για περισσότερα από δύο χρόνια.

Άλλοι ανταγωνιστές είναι στον ορίζοντα, αν και το - Intelligence προβλέπει ότι η Novo και η Lilly θα κυριαρχήσουν στην αγορά των 80 δισεκατομμυρίων δολαρίων για φάρμακα για την παχυσαρκία έως το 2030.

Πιο κοντά στο να φτάσει στους ασθενείς, είναι ένα εμβόλιο της Novo που ονομάζεται CagriSema, το οποίο συνδυάζει το φάρμακο που περιέχει το Wegovy με ένα άλλο συστατικό για απώλεια βάρους. Το χάπι που βρίσκεται στις δοκιμές πρώιμου σταδίου χρησιμοποιεί την ίδια προσέγγιση σε ένα μόνο δισκίο και η Novo μελετά αυτόν τον συνδυασμό και ως εμβόλιο.

«Πρόκειται για ένα πολύ ανταγωνιστικό προφίλ», δήλωσε ο Marcus Schindler, επικεφαλής έρευνας και ανάπτυξης της Novo. Αυτή είναι η πρώτη φορά που η εταιρεία συνδυάζει τις δύο φάρμακα σε ένα, είπε.

Διαβάστε ακόμη:

Aνατροπή στην αγορά τροφίμων: Πώς το Ozempic αλλάζει τους κανόνες

Novo Nordisk: Σχεδιάζει επενδύσεις ύψους $7 δισ. ετησίως χάρη στην επιτυχία των Ozempic και Wegovy

Ozempic: Σπάσαν τα τηλέφωνα του CEO του «χρυσού» φαρμάκου από εταιρείες που απειλούνται

Σχετικα αρθρα

Tesla: Ξαναψηφίζουν οι μέτοχοι για την αποζημίωση του Ελον Μασκ ύψους $56 δισ. μετά το δικαστικό μπλόκο

admin

Πολυτελή ρολόγια: Εντυπωσιακό ροζ χρυσό με πράσινο καντράν η νέα τάση της μόδας

admin

Συνάντηση Andrea Orcel με Βασίλη Ψάλτη στο Μιλάνο: Τα επόμενα κοινά σχέδια Alpha Bank-Unicredit

admin

Morgan Stanley: Έρχεται ένας από τους μεγαλύτεροuς γύρους περικοπών θέσεων εργασίας στην Ασία

admin

LVMH: Στο 3% η αύξηση των πωλήσεων για το α’ τρίμηνο – Πιέσεις στον κολοσσό πολυτελείας

admin

John Paulson: Κερδοφόρο σερί για τον επενδυτή από τις συμμετοχές σε Τράπεζα Πειραιώς και Bausch

admin

Johnson & Johnson: Συντηρητικές προβλέψεις παρά το άλμα κερδοφορίας στο τρίμηνο

admin

Dr Martens: Aλλαγή CEO για την εταιρεία με τις θρυλικές μπότες – Βουλιάζει η μετοχή

admin

Ντουμπάι: Άλμα 19% στις πωλήσεις κατοικιών με τιμή από $10 εκατ.

admin

JP Morgan: Λήξη συναγερμού για τις ευρωπαϊκές τράπεζες – «Κάναμε λάθος»

admin

Stellantis: Ο CEO συγκρίνεται με ποδοσφαιριστή ή οδηγό Formula 1 – Κύμα αντιδράσεων

admin

Superdry: Γιατί αποχωρεί από το χρηματιστήριο του Λονδίνου – Βουτιά της μετοχής σχεδόν 30%

admin