Με άνοδο έκλεισε η συνεδρίαση της Πέμπτης (7/3) στη Wall Street, καθώς οι ελπίδες για χαλάρωση του πληθωρισμού επέστρεψαν, όπως και τα κέρδη του τεχνολογικού τομέα.
Συγκεκριμένα, ο Dow Jones έκλεισε 0,34% υψηλότερα στις 38.791,35 μονάδες, ο S&P 500 κέρδισε 1,02% στις 5.156,84 μονάδες και ο Nasdaq σημείωσε άνοδο 1,51%, κλείνοντας στις 16.273,38 μονάδες. Ο S&P 500 και ο Nasdaq κατάφεραν να υπερκαλύψουν τις απώλειες της εβδομάδας, μάλιστα φτάνοντας σε νέα ρεκόρ.
Οι μετοχές της πληροφορικής και των υπηρεσιών επικοινωνίας οδήγησαν τον S&P 500 σε αυτό το ρεκόρ, ενώ η μετοχή της Intel είχε την καλύτερη επίδοση στον Dow, με κέρδη 3,68%.
Η αισιοδοξία των επενδυτών ενισχύθηκε μετά την ανακοίνωση των προβλέψεων για τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, παρά το γεγονός πως η ΕΚΤ διατήρησε σταθερά τα επιτόκια. Αυτό μπορεί να εκληφθεί ως ένα θετικό σήμα στο μέτωπο του διεθνούς πληθωρισμού.
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Τζερόμ Πάουελ, την Τετάρτη δήλωσε στο Κογκρέσο ότι αναμένει μείωση των επιτοκίων φέτος, ενώ την Πέμπτη τόνισε πως η Fed δεν απέχει πολύ από την εμπιστοσύνη που χρειάζεται για να ξεκινήσει τις μειώσεις επιτοκίων.
Παρά το δύσκολο ξεκίνημα της εβδομάδας, ο S&P 500 πλέον έχει καταγράψει άνοδο 0,4%. Ο Nasdaq είναι σχεδόν αμετάβλητος για την εβδομάδα, ενώ ο Dow Jones εξακολουθεί να έχει απώλειες 0,8% σε επίπεδο εβδομάδας.
Στην άνοδο του Nasdaq συνέβαλε η Nvidia, η οποία έκανε άλμα 4,47% και σε επίπεδο εβδομάδας έχει κερδίσει πάνω από 12%. Η Apple υποχώρησε ελαφρώς, κατά 0,07%, συνεχίζοντας το σερί απωλειών για έβδομη ημέρα.
Την Παρασκευή, αναμένεται η τελευταία έκθεση για την απασχόληση στις ΗΠΑ, η οποία θα προσφέρει ενημέρωση για την κατάσταση στην αγορά εργασίας, η οποία έχει επιδείξει ανθεκτικότητα παρά τα υψηλότερα επιτόκια.
Απώλειες για το αργό – Αμετάβλητο το Brent
Το συμβόλαιο Μαΐου για το αμερικανικό αργό, τύπου WTI, υποχώρησε κατά 0,3% στα 78,93 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αντίστοιχο συμβόλαιο για το Brent έκλεισε αμετάβλητο, στα 82,96 δολάρια το βαρέλι.
Οι κινήσεις αυτές ήρθαν, καθώς αναφορές του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA) υποδηλώνουν ότι η παγκόσμια προσφορά πετρελαίου θα είναι αρκετή για να καλύψει τη ζήτηση.