Image default
Επιχειρήσεις

Η προσέγγιση ξένου fund στην Πετρόπουλος και οι φήμες για πώληση

Έχουν περάσει περισσότερα από δέκα χρόνια από τότε που οι αδελφοί Πετρόπουλοι (Κωνσταντίνος και Ιωάννης), βασικοί μέτοχοι της Π. Πετρόπουλος ΑΕΒΕ, είχαν θέσει στους μετόχους της εισηγμένης το θέμα της διάδοχης κατάστασης στην εταιρεία, όταν κάποια μέρα θα αποχωρούσαν από αυτή. Έχουμε μελετήσει το θέμα και θα προχωρήσουμε στην εκχώρηση της πλειοψηφίας των μετοχών σε κάποιο ίδρυμα, προκειμένου η εταιρεία να διοικείται από επαγγελματικό management, είχε αναφερθεί εκείνη την περίοδο.

Όμως, από τότε μέχρι σήμερα πέρασαν πολλά χρόνια και οι βασικοί μέτοχοι της εταιρείας δεν φαίνεται να έχουν προχωρήσει μέχρι τώρα προς μια τέτοια κατεύθυνση. Πολύ πιθανόν, να έχουν κάνει δεύτερες σκέψεις.

Σε κάθε περίπτωση, οι δύο άντρες έχουν αποχωρήσει εδώ και 3,5 χρόνια από το διοικητικό συμβούλιο της εισηγμένης και το τιμόνι της Π. Πετρόπουλος πέρασε στους Μιχάλη Οικονομάκη (πρόεδρο) και Θεόδωρο Αναγνωστόπουλο (διευθύνοντα σύμβουλο), με το μοντέλο λειτουργίας της εταιρείας να είναι αρκετά αποκεντρωμένο, καθώς αυξημένες αρμοδιότητες έχουν και οι διευθυντές κάθε ενός από τα πολλά business units του ομίλου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά το χρονικό αυτό διάστημα των 3,5 ετών δεν έλειψαν οι κρούσεις υποψήφιων αγοραστών, καθώς πρόκειται για μια εταιρεία με μεγάλα μερίδια αγοράς στον ευρύτερο χώρο των οχημάτων, με πολύ γνωστά brand names στην προϊοντική της γκάμα και παράλληλα με πολύ ισχυρή κερδοφορία. Άλλωστε κατά την τριετή απουσία των βασικών μετόχων από το management, η Π. Πετρόπουλος σημείωσε το 2021 ιστορικό ρεκόρ πωλήσεων και κερδών, το οποίο κατέρριψε τόσο το 2022 όσο και πιθανότατα πέρυσι (αναμένεται τις προσεχείς ημέρες η δημοσίευση των λογιστικών καταστάσεων της συγκεκριμένης χρήσης).

Παράλληλα, η σημερινή διοίκηση έχει ξεκινήσει και υλοποιεί επενδυτικό πρόγραμμα για την «πράσινη μετάβαση» της εταιρείας, και έτσι το 2024 αναμένεται να λανσαριστεί από την Π. Πετρόπουλος σκούτερ που θα απευθύνεται στην εξυπηρέτηση αναγκών επιχειρήσεων.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει ενταθεί η φημολογία για ενδεχόμενη πώληση της εισηγμένης σε ξένο fund. Στην ένταση της φημολογίας έχουν παίξει καταλυτικό ρόλο τόσο η περιρρέουσα ατμόσφαιρα (έχει αυξηθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα ο αριθμός των επιχειρηματικών συμφωνιών), αλλά και η ηλικία των δύο βασικών μετόχων, σε συνδυασμό με την απουσία φυσικής διάδοχης κατάστασης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, υπάρχει πράγματι προσέγγιση από ξένο fund που επιθυμεί να εξαγοράσει την εισηγμένη, με τις σχετικές συζητήσεις να έχουν ξεκινήσει πριν από μήνες.

Με βάση τις ίδιες πηγές, όχι μόνο είναι αβέβαιο το πότε θα ολοκληρωθούν οι συγκεκριμένες διαπραγματεύσεις, αλλά και το εάν τελικά θα καταλήξουν σε συμφωνία. «Δεν φαίνεται να υπάρχει κάτι στο άμεσο μέλλον. Πιθανόν να δούμε την επανάληψη άλλων συνομιλιών που δεν κατέληξαν κάπου», αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.

Πάντως, οι όποιες διαπραγματεύσεις μπορεί να απασχολούν το χρηματιστηριακό κοινό (+4% κατά τη χθεσινή συνεδρίαση), αλλά δεν επηρεάζουν την πορεία της εταιρείας, η οποία άλλωστε εδώ και πάνω από τρία χρόνια λειτουργεί χωρίς τη συμμετοχή στη διοίκηση και στη λήψη αποφάσεων των βασικών της μετόχων.

Σχετικα αρθρα

Τετραήμερη εργασία θεσπίζει για τους νέους auditors η PwC Ελλάδας

admin

Κλειδί τα clusters για την ανάπτυξη της ελληνικής ναυτιλίας

admin

Οι προτάσεις των παραγωγών φωτοβολταϊκών στο νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ

admin

Μικρομεσαίες επιχειρήσεις: Πώς θα βελτιωθεί η χρηματοδότησή τους – Τι λένε παράγοντες της αγοράς

admin

Εφραίμογλου: Το ΕΒΕΑ βρίσκεται σε συζητήσεις για να ασχοληθεί με τις μικροχρηματοδοτήσεις

admin

Μπαθιανάκη (Halcyon Equity Partners): Σε κομβικό σημείο η Ελλάδα για να δημιουργήσουμε μεγαλύτερες, ισχυρότερες εταιρείες

admin

Στο δόκανο της ΕΛ.ΑΣ. παράνομο καζίνο στην Αθήνα

admin

iDNA Genomics: Η συμπόρευση με τη ΒΙΑΝΕΞ και το σχέδιο για εισαγωγή στον Nasdaq (pics + γραφήματα)

admin

Νεοφυείς επιχειρήσεις: 6 δισ. ευρώ για πάνω από 120 σημαντικές εξαγορές στην Ελλάδα το 2023

admin

Ασφάλειες Ι.Χ.: Δυο κύματα ανατιμήσεων και αύξηση των ζημιών

admin

Σχέδια για Nasdaq και εκτίναξη επιδόσεων για την κυπριακή iDNA

admin

Χατζημηνάς (THEON): Η επαναβιομηχανοποίηση της χώρας μπορεί να γίνει μέσω της ψηφιακής επανάστασης

admin