Η Σουηδία έγινε την Πέμπτη (7 Μαρτίου) το 32ο μέλος του ΝΑΤΟ, αφού ο πρωθυπουργός Κρίστερσον παρέδωσε τα έγγραφα ένταξης στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ, βάζοντας τέλος σε πάνω από δύο αιώνες μη στρατιωτικής προσήλωσης.
Σχεδόν δύο χρόνια μετά την έναρξη της υποψηφιότητάς της για ένταξη στο ΝΑΤΟ, η Σουηδία έγινε και επίσημα το 32ο μέλος του ΝΑΤΟ την Πέμπτη, με τον Σουηδό πρωθυπουργό Ουλφ Κρίστερσον να παραδίδει τα έγγραφα προσχώρησης της χώρας του στον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν στην Ουάσινγκτον.
Ο Κρίστερσον δήλωσε ότι πρόκειται για «μια πραγματικά ιστορική ημέρα» και ευχαρίστησε τις ΗΠΑ για τις προσπάθειές τους κατά τη διάρκεια της διαδικασίας.
«Η Σουηδία αφήνει πίσω της 200 χρόνια ουδετερότητας και στρατιωτικής μη προσήλωσης. Αυτό είναι ένα τεράστιο βήμα, αλλά ταυτόχρονα ένα πολύ φυσικό βήμα», δήλωσε κατά την παράδοση του εγγράφου προσχώρησης της Σουηδίας.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ καλωσόρισε το νέο μέλος της συμμαχίας, λέγοντας ότι η ένταξη της Σουηδίας καθιστά το ΝΑΤΟ ισχυρότερο, τη Σουηδία ασφαλέστερη και ολόκληρη τη Συμμαχία ασφαλέστερη.
«Η σημερινή ένταξη αποδεικνύει ότι η πόρτα του ΝΑΤΟ παραμένει ανοιχτή και ότι κάθε έθνος έχει το δικαίωμα να επιλέξει το δικό του δρόμο», πρόσθεσε.
Η τελευταία φορά που η χώρα κήρυξε επίσημα πόλεμο ήταν κατά τη διάρκεια του Σουηδο-Νορβηγικού Πολέμου του 1814. Ωστόσο, η Σουηδία έχει λάβει μέρος σε στρατιωτικές εμπλοκές, οι οποίες όμως δεν ήταν επίσημα κηρυγμένοι πόλεμοι, ενώ η Στοκχόλμη παρέμεινε ουδέτερη κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
«Επιτέλους», δήλωσε την Πέμπτη ο Μίκαελ Μπίντεν από τις σουηδικές αμυντικές δυνάμεις, προσθέτοντας ότι η χώρα του θα είναι έτοιμη «από το πρώτο λεπτό», καθώς προετοιμάζεται για αυτή τη στιγμή εδώ και σχεδόν δύο χρόνια.
Η σημαία της Σουηδίας αναμένεται να υψωθεί στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα (11 Μαρτίου).
Ενσωμάτωση δυνάμεων
Η Σουηδία αρχίζει τώρα μια διαδικασία ενσωμάτωσης των δομών του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένων των σχεδίων άμυνας και αποτροπής της συμμαχίας, μια διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει χρόνια.
Η πιο άμεση αλλαγή στις σουηδικές ένοπλες δυνάμεις θα είναι η πιο ολοκληρωμένη πρόσβαση σε πληροφορίες πληροφοριών.
«Τώρα ανοίγει η κάνουλα για τις πληροφορίες που δεν μπορούσαμε να πάρουμε, πριν γίνουμε μέλος του ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Μπίντεν.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι φινλανδικές Ένοπλες Δυνάμεις συμβουλεύουν τους Σουηδούς ομολόγους τους πριν από την ένταξη της Στοκχόλμης στο ΝΑΤΟ, ώστε να προετοιμαστούν για μια εντατική περίοδο μετά την ένταξη.
Οι αεροπορικές και ναυτικές δυνάμεις της Σουηδίας θα ενσωματωθούν στις δομές διοίκησης του ΝΑΤΟ, όπως η εναέρια αντιμετώπιση περιστατικών και η θαλάσσια επιτήρηση της Βαλτικής Θάλασσας.
Με την πλούσια ναυτική κληρονομιά της, το νέο μέλος φέρνει στο τραπέζι: ένα ναυτικό καλά ρυθμισμένο για τη Βαλτική Θάλασσα, μια αεροπορία εξοπλισμένη με τοπικά ανεπτυγμένα μαχητικά Saab Gripen και μια «εγχώρια» αμυντική βιομηχανία.
«Θα συνεχίσουμε να κάνουμε πολλά από αυτά που κάναμε, αλλά θα τα κάνουμε υπό την ομπρέλα της ιδιότητας του μέλους του ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Μπίντεν.
Μια άλλη σημαντική αλλαγή θα είναι η συμμετοχή στον αμυντικό σχεδιασμό του ΝΑΤΟ, με τη στελέχωση της έδρας του ΝΑΤΟ με περίπου 250 αξιωματικούς.
Αυτό μπορεί να είναι μια πρόκληση, σύμφωνα με τον Μπίντεν, αλλά η Σουηδία θα έχει πέντε ή έξι χρόνια για να το κάνει αποτελεσματικά και να αντικαταστήσει το προσωπικό που αποστέλλεται στο αρχηγείο του ΝΑΤΟ στις σουηδικές αμυντικές δυνάμεις.