Image default
Επιχειρήσεις

Γ. Μασούτης: Οι επιχειρήσεις πορεύονται σε ένα περιβάλλον υψηλών προκλήσεων

«Κάθε επιχειρηματίας πρέπει να είναι αισιόδοξος από τη φύση του, όποιος θέλει να ξεκινήσει μία επιχείρηση πρέπει να είναι αρκετά αισιόδοξος, ειδικά σήμερα που όλοι βλέπουμε τη διάθεση από κυβέρνηση, υπουργείο Ανάπτυξης και τα επιμελητήρια με όρεξη να συνεργαστούν και να παλέψουν για το καλύτερο». Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας Γιάννης Μασούτης ο οποίος πρωταγωνίστησε στη συνεδρίαση της Διοικητικής Επιτροπής στο Ρέθυμνο όπου συζητήθηκαν προβλήματα και ανησυχίες, προτάσεις και ιδέες για το πως τα επιμελητήρια μπορούν να ενισχύσουν το ρόλο τους στην οικονομία και στη λήψη αποφάσεων σε κεντρικό επίπεδο.

Ο κ. Μασούτης μίλησε για μία περίοδο όπου οι επιχειρήσεις πρέπει να μπορέσουν να αναγνωρίσουν τι ακριβώς συμβαίνει στον κόσμο στην οικονομία, την ίδια ώρα που πρέπει να εκμεταλλευτούν τις όποιες ευκαιρίες, να επενδύσουν, για να προσφέρουν στην τοπική κοινωνία. Ο ίδιος αρνείται την όποια γκρίνια διατυπώνεται κατά καιρούς από ανθρώπους της αγοράς και του εμπορικού κόσμου. Όπως είπε «…ακόμα και αν κάποιος δεν βλέπει ή δεν παρατηρεί το τι ακριβώς συμβαίνει, τουλάχιστον απολαμβάνει για παράδειγμα την εργασία, βλέπει την ανεργία να μειώνεται και κατά τη γνώμη μου δεν πρέπει να βλέπουμε σύννεφα, αλλά να αξιολογούμε τα θετικά στοιχεία που έρχονται από την επιχειρηματικότητα. Μην ξεχνάμε την αισιοδοξία».

Για την ελληνική οικονομία και την επόμενη μέρα μίλησε επίσης ο κ. Μασούτης επισημαίνοντας ότι «Εδώ και αρκετούς μήνες, οι επιχειρήσεις της χώρας πορεύονται σε ένα περιβάλλον υψηλών προκλήσεων. Υπάρχει από τη μια η αισιοδοξία, για τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας. Το ΑΕΠ της χώρας συνεχίζει να αναπτύσσεται με ταχύτερους ρυθμούς, σε σύγκριση με τον μέσο όρο της ευρωζώνης. Η υλοποίηση των προγραμμάτων του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, υποστηρίζοντας την υλοποίηση νέων επενδύσεων. Η Ελλάδα έχει επιστρέψει σε πρωτογενή πλεονάσματα και έχει ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα. Από την άλλη, όμως, υπάρχουν και οι παράγοντες που δεν επιτρέπουν εφησυχασμό. Η ευρωπαϊκή οικονομία επιβραδύνεται, με ό,τι αυτό σημαίνει για το εξωτερικό εμπόριο της χώρας. Η αναταραχή στη Μέση Ανατολή συνεχίζεται. Και η επέκτασή της στην Ερυθρά Θάλασσα ήδη επηρεάζει τις αλυσίδες εφοδιασμού. Ο πληθωρισμός πανευρωπαϊκά και στην Ελλάδα εξακολουθεί να συμπιέζει τα εισοδήματα και να προκαλεί προβλήματα σε όλους τους κλάδους της αγοράς. Όπως όλα δείχνουν, θα συνεχίσουμε για αρκετό ακόμη διάστημα να κινούμαστε σε ένα περιβάλλον υψηλών επιτοκίων. Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, η Ελλάδα και οι επιχειρήσεις της καλούνται να σχεδιάσουν την πορεία που οδηγεί στην επόμενη μέρα».

Ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ μίλησε για την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων που σαφώς λειτουργεί ως ανάχωμα στις πιέσεις, που προκαλεί το αρνητικό διεθνές περιβάλλον. «Όμως, όπως έχουμε επισημάνει επανειλημμένα ως Επιμελητηριακή Κοινότητα, στόχος δεν είναι μια πρόσκαιρη μεγέθυνση του ΑΕΠ, με όχημα την αυξημένη ρευστότητα. Ζητούμενο είναι να δημιουργήσουμε όρους για δυναμική, αλλά ταυτόχρονα ανθεκτική και διατηρήσιμη ανάπτυξη. Μια ανάπτυξη, που θα οδηγήσει στη σύγκλιση των εισοδημάτων με την υπόλοιπη Ευρώπη. Μια ανάπτυξη, που θα θωρακίσει τη χώρα ενάντια σε εξωτερικές κρίσεις και κινδύνους. Ο μόνος δρόμος για να γίνει αυτό είναι η αλλαγή του αναπτυξιακού υποδείγματος της ελληνικής οικονομίας. Είναι η στροφή σε τομείς και δραστηριότητες με υψηλή προστιθέμενη αξία. Είναι η παραγωγή περισσότερων εξαγώγιμων και ανταγωνιστικών προϊόντων και υπηρεσιών. Είναι η σταθερή βελτίωση της παραγωγικότητας, της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων – και ιδίως των μικρομεσαίων, οι οποίες συνεισφέρουν το 92% του παραγόμενου εθνικού προϊόντος της ελληνικής οικονομίας».

Σχετικά με τις προτεραιότητες που πρέπει να κινηθεί η ανάπτυξη και η οικονομία ο Γιάννης Μασούτης μίλησε για αύξηση των επενδύσεων, με μέσο ρυθμό της τάξης του 8%, ώστε η χώρα να προσεγγίσει το μέσο όρο της ευρωζώνης. «Πρέπει να διαμορφώσουμε στοχευμένες πολιτικές για την αύξηση της συμμετοχής της βιομηχανίας και του πρωτογενή τομέα στο ΑΕΠ, να τετραπλασιάσουμε τις δαπάνες Έρευνας και Τεχνολογίας, ώστε να πλησιάσουμε τον μέσο όρο της ευρωζώνης, να επιδιώξουμε την αύξηση του μέσου μεγέθους των ελληνικών επιχειρήσεων, ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν καλύτερα στις απαιτήσεις της σύγχρονης παγκοσμιοποιημένης οικονομίας.

ΠΗΓΗ: -

Μεταξύ άλλων τόνισε πως η Κρήτη και οι επιχειρήσεις της μπορούν και πρέπει να πρωταγωνιστήσουν σε αυτή την προσπάθεια. «Η ανάπτυξη της Κρήτης, αλλά και ευρύτερα της χώρας μας, δεν μπορεί να μην στηρίζεται στη βιωσιμότητα. Το περιβάλλον και η φυσική κληρονομιά του νησιού είναι το θεμέλιο της ανταγωνιστικότητάς της. Είναι το πολυτιμότερο κεφάλαιο, το οποίο πρέπει με κάθε τρόπο να προστατέψουμε, επενδύοντας στην Πράσινη και Γαλάζια Ανάπτυξη… Στα χρόνια που έρχονται, η Κρήτη μπορεί να γίνει πόλος επιχειρηματικής αριστείας και καινοτομίας. Ο ρόλος των Επιμελητηρίων ήταν και παραμένει καίριος και ουσιαστικός. Τα Επιμελητήρια στην Κρήτη και σε όλη τη χώρα, ήταν και παραμένουν ο καθημερινός, αξιόπιστος σύμμαχος των επιχειρήσεων σε δύσκολες και σε καλές εποχές. Η Κρήτη είναι μια οικονομία ολοκληρωμένη, με τη δυνατότητα να αναδειχθεί σε πρότυπο ανάπτυξης, καινοτομίας και εξωστρέφειας, για όλη την επικράτεια».

ΠΗΓΗ: -

Σχετικα αρθρα

Τετραήμερη εργασία θεσπίζει για τους νέους auditors η PwC Ελλάδας

admin

Κλειδί τα clusters για την ανάπτυξη της ελληνικής ναυτιλίας

admin

Οι προτάσεις των παραγωγών φωτοβολταϊκών στο νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ

admin

Μικρομεσαίες επιχειρήσεις: Πώς θα βελτιωθεί η χρηματοδότησή τους – Τι λένε παράγοντες της αγοράς

admin

Εφραίμογλου: Το ΕΒΕΑ βρίσκεται σε συζητήσεις για να ασχοληθεί με τις μικροχρηματοδοτήσεις

admin

Μπαθιανάκη (Halcyon Equity Partners): Σε κομβικό σημείο η Ελλάδα για να δημιουργήσουμε μεγαλύτερες, ισχυρότερες εταιρείες

admin

Στο δόκανο της ΕΛ.ΑΣ. παράνομο καζίνο στην Αθήνα

admin

iDNA Genomics: Η συμπόρευση με τη ΒΙΑΝΕΞ και το σχέδιο για εισαγωγή στον Nasdaq (pics + γραφήματα)

admin

Νεοφυείς επιχειρήσεις: 6 δισ. ευρώ για πάνω από 120 σημαντικές εξαγορές στην Ελλάδα το 2023

admin

Ασφάλειες Ι.Χ.: Δυο κύματα ανατιμήσεων και αύξηση των ζημιών

admin

Σχέδια για Nasdaq και εκτίναξη επιδόσεων για την κυπριακή iDNA

admin

Χατζημηνάς (THEON): Η επαναβιομηχανοποίηση της χώρας μπορεί να γίνει μέσω της ψηφιακής επανάστασης

admin