Image default
Οικονομία

Ενέργεια: Τα αυξημένα ρίσκα φέρνουν συμπράξεις στις ΑΠΕ

Πριν λίγες ημέρες ολοκληρώθηκε η οριστική συμφωνία αγοραπωλησίας μεταξύ της ΔΕH Ανανεώσιμες και του ομίλου Intrakat, για την από κοινού ανάπτυξη χαρτοφυλακίου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) συνολικής ισχύος έως 2,7 GW. Όπως ανέφερε σχετική ανακοίνωση της ΔΕΗ στο πλαίσιο της εν λόγω συμφωνίας, η Intrakat μεταβίβασε στην εταιρεία ΔΕH Ανανεώσιμες 6 έργα ΑΠΕ εν λειτουργία και υπό ανάπτυξη, συνολικής ισχύος περίπου 164 MW.

Παράλληλα, η ΔΕH Ανανεώσιμες εισήλθε ως μέτοχος κατά ποσοστό 49% σε εταιρείες συμμετοχών (holding companies) του ομίλου Intrakat στις οποίες ανήκει χαρτοφυλάκιο έργων υπό ανάπτυξη, συνολικής ισχύος περίπου 1,6 GW, ενώ η συμφωνία μπορεί να διευρυνθεί υπό προϋποθέσεις με επιπρόσθετα έργα αποθήκευσης ενέργειας, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Το τελευταίο διάστημα καταγράφονται σημαντικές συμφωνίες μεταξύ επιχειρήσεων. Ένας από τους λόγους θεωρείται πως είναι η μείωση του επενδυτικού ρίσκου. Το προηγούμενο διάστημα η Βρετανική Low Carbon και η Καναδική NU-E Power προχώρησαν στη σύσταση κοινοπραξίας για την ανάπτυξη έργων ΑΠΕ και συστημάτων αποθήκευσης ισχύος 1,2 GW στον Καναδά.

Ταυτόχρονα, στην Βραζιλία, η θυγατρική της ArcelorMittal, ArcelorMittal Brazil δημιούργησε κοινοπρακτικό σχήμα με την Casa dos Ventos για την κοινή ανάπτυξη έργων ΑΠΕ, ισχύος 554 MW. Ενώ, στην Ινδία, η Lightsource BP και η Everstone Group προχώρησαν στη σύσταση κοινοπραξίας για την ανάπτυξη μεγάλων έργων ΑΠΕ στην Ινδία.

Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας διαδραματίζουν τον πλέον καθοριστικό ρόλο στην ενεργειακή μετάβαση. Να σημειωθεί πως πριν λίγες ημέρες στο συμβούλιο υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε. επισημάνθηκε ότι τα κράτη μέλη πρέπει να λάβουν επαρκή μέτρα για την ασφάλεια του ενεργειακού συστήματος μέχρι τη μεταφορά των οδηγιών για την ενεργειακή απόδοση και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας το 2025, επιτυγχάνοντας παράλληλα τους στόχους της ΕΕ για την απαλλαγή από τον άνθρακα.

Σχετικα αρθρα

Γιατί χτυπάει η «καμπάνα» για τους Έλληνες influencers

admin

Γιατί ο πόλεμος μεταξύ Ιράν και Ισραήλ δεν έχει επηρεάσει τις τιμές του πετρελαίου

admin

Δώρο Πάσχα και Χριστουγέννων: Το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο κρίνει τις περικοπές στις συντάξεις

admin

ΕΕ: Συναγερμός για την φθίνουσα ανταγωνιστικότητα

admin

«Καμπανάκι» Ντομπρόβσκις στην ΕΕ για τον νέο γύρο στον «πόλεμο δασμών» ΗΠΑ-Κίνας

admin

Η Κίνα υποστηρίζει ότι οι ΗΠΑ ακολουθούν τις «μη εμπορικές πρακτικές» για τις οποίες την κατηγορούν

admin

Εγνατία Οδός: Πιο κοντά στην υλοποίηση της διασυνοριακής γέφυρας Ελλάδας-Τουρκίας στον Έβρο

admin

Έρχονται 2 δισ. κοινοτικό χρήμα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις – Όλα τα προγράμματα εγγυήσεων και επιδοτήσεων

admin

Ο. Κεφαλογιάννη: Δημιουργούμε τις συνθήκες για μια νέα αρχή για τον ελληνικό τουρισμό

admin

Β. Τζώρτζης και Ν. Koυρογένης στο Naftemporiki TV: «Μακάρι σε όλους τους τομείς να είχαμε έναν επαγγελματία διαμεσολαβητή-διαπραγματευτή»

admin

Deutsche Bank και Morgan Stanley «βλέπουν» μόνο τρεις μειώσεις επιτοκίων φέτος

admin

Ο Κ. Χατζηδάκης στην Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον

admin