Image default
Ευρώπη

Πάβελ:Η υποστήριξη του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία δεν αντιβαίνει στους διεθνείς κανόνες

Τα στρατεύματα του ΝΑΤΟ θα μπορούσαν να διεξάγουν δραστηριότητες υποστήριξης απευθείας στο ουκρανικό έδαφος, καθώς αυτό δεν θα παραβίαζε κανέναν διεθνή κανόνα, δήλωσε ο πρόεδρος της Τσεχίας Πετρ Πάβελ σε συνέντευξή του στην τσεχική τηλεόραση.

Τα σχόλια του Πάβελ σχετικά με την περαιτέρω υποστήριξη της Ουκρανίας κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του την Παρασκευή ήρθαν λίγες ημέρες μετά τη συνάντησή του με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος πρόσφατα έθεσε το θέμα της αποστολής δυτικών στρατευμάτων στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με τον Πάβελ, πρέπει να υπάρχει σαφής διάκριση μεταξύ της ανάπτυξης μάχιμων στρατευμάτων και της πιθανής συμμετοχής στρατευμάτων σε κάποιες δραστηριότητες «υποστήριξης» με τις οποίες το ΝΑΤΟ έχει ήδη εμπειρία.

«Θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι μετά την προσάρτηση της Κριμαίας και την κατάληψη μέρους του Ντονμπάς, που ήταν ουσιαστικά μια επίθεση, αν και σε πολύ μικρότερη κλίμακα από ό,τι σήμερα, στο ουκρανικό έδαφος λειτουργούσε μια εκπαιδευτική αποστολή του ΝΑΤΟ, στην οποία συμμετείχαν κάποτε περισσότερες από 15 χώρες και αριθμούσε περίπου 1.000 άτομα», υπενθύμισε ο Πάβελ, πρώην επικεφαλής της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ.

«Από τη σκοπιά του διεθνούς δικαίου και του Χάρτη του ΟΗΕ, δεν θα υπήρχε τίποτα που να εμποδίζει τα στρατεύματα των κρατών μελών του ΝΑΤΟ – καθώς και τους πολίτες, για παράδειγμα – να συνδράμουν στο έργο στην Ουκρανία», τόνισε ο Πάβελ.

Ερωτηθείς αν θα υποστήριζε τη συμμετοχή στρατευμάτων του ΝΑΤΟ για την άμεση υποστήριξη της Ουκρανίας στο έδαφός της, ο Πάβελ δεν απέρριψε την ιδέα.

«Σίγουρα δεν θα απέρριπτα μια συζήτηση για το θέμα αυτό. Αν μπορούσαμε να συμφωνήσουμε με τους συμμάχους ότι, για παράδειγμα, αντί να εκπαιδεύουμε Ουκρανούς στρατιώτες στο έδαφος των κρατών μελών του ΝΑΤΟ και να μεταφέρουμε χιλιάδες στρατιώτες, ας πούμε, στην Πολωνία ή την Τσεχική Δημοκρατία, θα ήταν πολύ πιο λογικό να μεταφέρουμε μερικές δεκάδες εκπαιδευτές στο ουκρανικό έδαφος και να εκπαιδεύσουμε Ουκρανούς στρατιώτες εκεί», δήλωσε.

Υπενθύμισε επίσης ότι μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, η Μόσχα δήλωσε ότι οποιοσδήποτε παρέχει οποιαδήποτε βοήθεια στην Ουκρανία θα ήταν νόμιμος στόχος.

«Σήμερα, δεν προμηθεύουμε την Ουκρανία μόνο με φορητά όπλα, την προμηθεύουμε με άρματα μάχης, μπορεί σύντομα να την προμηθεύσουμε με αεροσκάφη, την προμηθεύουμε επίσης με πυραύλους κρουζ μεσαίου βεληνεκούς και παρόλα αυτά δεν έχει γίνει καμία επίθεση σε έδαφος του ΝΑΤΟ. Η Ρωσία γνωρίζει πολύ καλά ότι αυτό θα ήταν μια παραβίαση του νόμου πολύ μεγαλύτερου μεγέθους από αυτό που κάνει τώρα», δήλωσε ο Πάβελ, προσθέτοντας ότι η Ρωσία γνωρίζει τη δύναμη του ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με τον Πάβελ, οι δυτικοί σύμμαχοι θα πρέπει να έχουν το θάρρος να υπερασπιστούν νομικά τις δραστηριότητές τους, «διότι η βοήθεια στην εκπαίδευση και τη συντήρηση εξοπλισμού σε μια κυρίαρχη χώρα δεν είναι μάχη», εξήγησε.

Ο Πάβελ έκανε παρόμοια σχόλια μετά τη συνάντησή του με τον Μακρόν πριν από μία εβδομάδα, στις 5 Μαρτίου.

Σε συνέντευξη Τύπου, οι δύο ηγέτες συζήτησαν την ανάγκη να βρεθεί κάθε πιθανός τρόπος για να βοηθηθεί η Ουκρανία, με τον Πάβελ να επισημαίνει την εκπαίδευση των ουκρανικών στρατευμάτων στο έδαφος ως μία από τις επιλογές.

«Ακόμα και αν υπάρξει μια εκπαιδευτική αποστολή στο έδαφός της (της Ουκρανίας), δεν αποτελεί παραβίαση κανενός διεθνούς κανόνα. Και εναπόκειται σε εμάς ποια μορφή βοήθειας θα επιλέξουμε να παράσχουμε στην Ουκρανία, αρκεί να παραμείνουμε εντός αυτού του ορίου της μη πολεμικής εμπλοκής», δήλωσε ο Τσέχος πρόεδρος.

Αυτό καθιστά τον Πάβελ έναν από τους λίγους Ευρωπαίους πολιτικούς που υποστηρίζουν τη συζήτηση του Μακρόν για την αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία.

Αρκετοί ηγέτες της ΕΕ απέρριψαν τα σχόλια του Μακρόν σχετικά με την αποστολή δυτικών στρατευμάτων στην Ουκρανία- ο Πάβελ αρχικά δεν έδειξε καμία υποστήριξη – αλλά αν δεν πρόκειται για στρατιωτική δράση αλλά για δράση υποστήριξης, όπως την περιγράφει ο Πάβελ, η υποστήριξη από τις ευρωπαϊκές χώρες μπορεί να είναι πιο ρεαλιστική.

 

Σχετικα αρθρα

Μελέτη: Ένας ευρωπαϊκός φόρος πλούτου θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει τον προϋπολογισμό της ΕΕ

admin

Διεθνής Αμνηστία: Tο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση «αποβαίνει εις βάρος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων»

admin

ΗΠΑ: Ρώσοι χάκερ χρησιμοποίησαν πρόσβαση στη Microsoft για να κλέψουν κυβερνητικά emails

admin

Γκρίνια από τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία για τα κινεζικά ηλεκτροκίνητα

admin

Γαλλία: Αναστέλλεται η απαγόρευση των ονομασιών κρέατος για τα φυτικά προϊόντα

admin

Κομισιόν, Ισπανία και Βρετανία επιδιώκουν τελική συμφωνία για το Γιβραλτάρ

admin

Ελβετία: Πιο αυστηρή εποπτεία στις τράπεζες, αλλιώς «θα το πληρώσει ακριβά»

admin

Χρυσός: Μια ανάσα από τα 2.400 δολάρια η ουγκιά 

admin

Κίνα: Οι κεντρικές και δυτικές περιοχές νέα επιλογή για επενδύσεις

admin

Η οικονομία της Κίνας ανακάμπτει και βελτιώνεται

admin

Ο Σαμ Μπάνκμαν-Φράιντ άσκησε έφεση στην πρωτόδικη καταδίκη του σε 25 χρόνια κάθειρξη

admin

Νίκος Παππάς: Καλεί την Ευρωπαία Εισαγγελέα να έχει «ορθάνοιχτα» τα μάτια στο ελληνικό Ταμείο Ανάκαμψης

admin