Image default
Οικονομία

Συνέντευξη Χατζηδάκη και εγκώμια για την ελληνική οικονομία από το L’ Express

«Στην ελληνική οικονομία έχει συντελεστεί «ένα μικρό θαύμα μετά από μια κολασμένη δεκαετία». Η Ελλάδα «βγαίνοντας από μια οικονομική κρίση που σχεδόν την απέκλεισε από την ευρωπαϊκή νομισματική οικογένεια το 2008, σηκώνει περήφανα το κεφάλι» επισημαίνει το γαλλικό περιοδικό L’EXPRESS που φιλοξενεί σήμερα συνέντευξη του υπουργού Οικονομίας Κωστή Χατζηδάκη και δεν φείδεται εγκωμίων για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

«Ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ της είναι αρκετός για να κάνει τις μεγάλες δυνάμεις της ηπείρου να χλωμιάζουν από ζήλια»» σημειώνει χαρακτηριστικά το γαλλικό περιοδικό στην ιστοσελίδα του και υπογραμμίζει ότι οι μεγάλοι οίκοι αξιολόγησης Fitch και Standard & Poor’s, αναβαθμίζοντας την πιστοληπτική ικανότητα του ελληνικού χρέους στην επενδυτική κατηγορία «τοποθέτησαν την Ελλάδα στη λέσχη των πιο ασφαλών δανειοληπτών χωρών».

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Κωστής Χατζηδάκης στη συνέντευξη που παραχώρησε στη δημοσιογράφο Muriel Breiman σημειώνει ότι «Περάσαμε μια δραματική δεκαετία, αλλά σήμερα η Ελλάδα είναι η μεγάλη έκπληξη για την Ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η οικονομία μας ανέκαμψε γρήγορα τα τελευταία τέσσερα χρόνια παρά τις διαδοχικές κρίσεις: πανδημία, τιμές ενέργειας και πόλεμος στην Ουκρανία. Πετύχαμε δημοσιονομική εξυγίανση χάρη σε έναν πρωτοφανή ρυθμό μείωσης του λόγου του χρέους προς το ΑΕΠ στη ζώνη του ευρώ. Αποκαταστήσαμε το πρωτογενές μας πλεόνασμα ένα χρόνο νωρίτερα από το προγραμματισμένο, από το 2023».

Σχετικά με το ΑΕΠ και την ανάπτυξη ο Κωστής Χατζηδάκης σημείωσε ότι ενώ πολλές ευρωπαϊκές οικονομίες βρίσκονται σε φάση επιβράδυνσης ή και ύφεσης η πορεία της ελληνικής οικονομίας είναι θετική. «Πέρυσι, καταγράψαμε ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ 4 φορές υψηλότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο», είπε χαρακτηριστικά. «Οι άμεσες ξένες επενδύσεις έφτασαν σε επίπεδα ρεκόρ το 2022 και πλέον μεγάλες διεθνείς εταιρείες επενδύουν στην Ελλάδα, όπως η Microsoft, η Google, η Amazon, η Pfizer, η J.P. Morgan, η Cisco κ.ά. Το ποσοστό των εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών αυξήθηκε από 20% σε 50% του ΑΕΠ μέσα σε τέσσερα χρόνια. Παράλληλα, το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε σημαντικά, από 17,5% σε 9,2%».

Για το δημόσιο χρέος, ο υπουργός σημείωσε ότι: «από το 160% του ΑΕΠ θα πάει στο 150%. Στοχεύουμε στο 140% το 2027. Έχουμε και άλλες δεσμεύσεις έναντι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και θα τις σεβαστούμε. Ωστόσο, ανεξάρτητα από αυτές τις δεσμεύσεις μας έναντι της Ευρώπης, συνεχίζουμε να ακολουθούμε μια συνετή δημοσιονομική πολιτική. Γιατί; Επειδή έχουμε πάρει τα μαθήματα του παρελθόντος».

Για τη μείωση της φοροδιαφυγής: ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας αναφέρθηκε στην προσπάθεια που κάνει η κυβέρνηση για μείωση της φοροδιαφυγής: «Η απώλεια εσόδων από τη μη καταβολή του ΦΠΑ, που υπολογίζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έφτασε το 23% το 2018. Το 2023 υπολογίζουμε ότι έπεσε στο 15%. Αυτό μας απέφερε μισό δισεκατομμύριο ευρώ σε πρόσθετα έσοδα».

Και πρόσθεσε: «Συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας και για αυτό βασιζόμαστε σε μεγάλο βαθμό στην ψηφιοποίηση των συναλλαγών. Τον Δεκέμβριο, υιοθετήσαμε μέτρα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής σε έντεκα τομείς, συμπεριλαμβανομένων των αυτοαπασχολούμενων και του πετρελαϊκού τομέα. Τα έσοδα που θα προκύψουν από την εφαρμογή των μέτρων αυτών θα καταστήσουν δυνατή τη χρηματοδότηση δαπανών για σχολεία και νοσοκομεία».

Για την αύξηση των μισθών, ο Κωστής Χατζηδάκης σημείωσε ότι « η κυβέρνηση αναζητά τη σωστή ισορροπία μεταξύ των μισθών που επαρκούν για την κάλυψη των αναγκών των εργαζομένων και των οικογενειών τους και της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων μας. Η κυβέρνηση αποφάσισε να αυξήσει τον κατώτατο μισθό –κατά 9,7% το 2022 και κατά 9,6% το 2023– χωρίς να διακυβευτεί η ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας. Αντίστοιχη ήταν και η αύξηση του μέσου μισθού».

Σχετικα αρθρα

ΔΥΠΑ: 976.373 εγγεγραμμένοι άνεργοι τον Μάρτιο – Μείωση 5,7% από το 2023

admin

Παπαστεργίου: Θα υπάρξουν νέα κονδύλια από το ΕΣΠΑ και το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης για την ψηφιοποίηση δικτύων

admin

Προειδοποίηση Scicluna: Αντιμέτωπη με διπλό χτύπημα η Ευρώπη εάν η ΕΚΤ δεν μειώσει τα επιτόκια

admin

Ποιους βάζει στο στόχαστρο η εφορία

admin

Σκρέκας: Συνεχείς είναι οι έλεγχοι και στα πρατήρια καυσίμων

admin

Κ. Χατζηδάκης: «Στην Ελλάδα μάθαμε το μάθημά μας» -«Χρειαζόμαστε περισσότερο αποτελεσματική Ευρώπη»

admin

Εκτίναξη 17,2% του τζίρου σε καταλύματα και εστίαση τον Φεβρουάριο στα 287 εκατ. ευρώ

admin

ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση 3,1% του τζίρου στη βιομηχανία τον Φεβρουάριο

admin

Επιθεώρηση Εργασίας: Στοχευμένοι έλεγχοι για 5 εργασιακά ζητήματα-Πρόστιμα και ποινικές κυρώσεις

admin

ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση 19,7% στον τζίρο των καταλυμάτων τον Φεβρουάριο

admin

Αύξηση 3,1% σημείωσε ο γενικός δείκτης κύκλου εργασιών στη βιομηχανία τον Φεβρουάριο

admin

S&P: πιθανότητα καθυστέρησης στη μείωση των επιτοκίων λόγω των γεωπολιτικών εντάσεων.

admin