Image default
Οικονομία

Τεχνολογία: Game changer για την ελληνική οικονομία – Θα συνεισφέρει 10% του ΑΕΠ

To μέγα deal που πέτυχε η BETA Systmes του Παναγιώτη Κουβράκη επαναφέρει στο προσκήνιο τη συζήτηση για την αλλαγή του ελληνικού παραγωγικού προτύπου. Και κατά πόσον οι νεοφυείς επιχειρήσεις ή αλλιώς start ups μπορούν να στηρίξουν τον μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας σε μια ανταγωνιστική οικονομία που παράγει προϊόντα και υπηρεσίες υψηλής αξίας.

Αλλά και κατά πόσο τα hub καινοτομίας που διαφημίζονται ως οι ελληνικές Σίλικον Βάλει που επιχειρούν να στηθούν μπορούν να υπηρετήσουν αυτό τον στόχο…

Entersoft: Η startup που κατέληξε στα χέρια του Πάνου Γερμανού

Γιατί παρότι «πέρασαν» τρία μνημόνια, η Ελλάδα φαίνεται να παραμένει εγκλωβισμένη στο εμπόριο και τις υπηρεσίες για να παράξει ΑΕΠ. Ο πρωτογενής τομέας… αγκομαχεί, οι εξαγωγές αρχίζουν και ρίχνουν ταχύτητα (ελέω και των διεθνών κρίσεων) ενώ ο τουρισμός παραμένει η βασική πηγή εισοδήματος.

Ο Μάρκος Βερέμης Πρόεδρος του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων και μέλος του δ.σ. του ΣΕΒ είναι ξεκάθαρος: «Ο τομέας της τεχνολογίας στην Ελλάδα μεγαλώνει σταθερά. Σε λίγα χρόνια θα φθάσει να συνεισφέρει 10% από περίπου 1,5% σήμερα, όπως συμβαίνει στα υπόλοιπα μέρη της Ευρώπης».

Όπως λέει στον «ΟΤ» ο κ. Βερέμης, υπάρχει μια ολόκληρη καινούργια γενιά στον χώρο της τεχνολογίας που βράζει, και δηλώνει σίγουρος πώς μετά την ΒΕΤΑ Systems θα δούμε και άλλες επιχειρήσεις μέσα στα επόμενα πέντε με έξι χρόνια να ξεχωρίζουν διεθνώς.

«Αυτή τη στιγμή», σημειώνει, «υπάρχουν περίπου 30 εταιρείες τεχνολογίας που εργάζονται σκληρά και επιλέγουν να κρατούν χαμηλό προφίλ», προσθέτοντας πως βρισκόμαστε σε πολύ κρίσιμη καμπή για την ανάπτυξή τους. Επισημαίνει πάντως πως χρειάζεται υπομονή και επιμονή αφού χρειάζεται χρόνος για να φανούν τα αποτελέσματα.

Οι 10 εταιρείες που θα αλλάξουν την Ελλάδα

Όσον αφορά στην Πολιτεία και κατά πόσον στέκεται αρωγός, ο κ. Βερέμης τονίζει πως σαφέστατα και η κυβέρνηση έχει αποδείξει πως είναι αρωγός στην προσπάθεια των start ups, νομοθετώντας προς αυτή την κατεύθυνση, σπεύδει ωστόσο να υπογραμμίσει πως η ανάπτυξη του χώρου δεν είναι μόνο θέμα κράτους.

Ο πολύπειρος επιχειρηματίας και βαθύς γνώστης του ελληνικού οικοσυστήματος τεχνολογίας εκτιμά πως εάν καταφέρουμε να έχουμε ένα ικανό αριθμό εταιρειών τεχνολογίας, τότε θα αλλάξουν τα δεδομένα για ολόκληρη την οικονομία λόγω της υπεραξίας που προσδίδουν αλλά και των ποιοτικών θέσεων εργασίας.

Οι ελληνικές… Σίλικον Βάλει

Όσον αφορά στα φιλόδοξα σχέδια για τις ελληνικές «Σίλικον Βάλει» (βλ. ΧΡΩΠΕΙ), παράγοντες του χώρου που συνομίλησε ο «ΟΤ» εμφανίζονται διχασμένοι ως προς την χρησιμότητά τους. Σαφέστατα, όπως λένε είναι απαραίτητο να υπάρχει ένας φυσικός χώρος που θα αναπτυχθούν συνέργειες και συνεργασίες.

Ωστόσο, στον σύγχρονο κόσμο όπου η καινοτομία μπορεί να παραχθεί οπουδήποτε και η σύγχρονη τεχνολογία είναι διαθέσιμη παντού δεν θεωρούν πως είναι το στοιχείο που θα φέρει την… επανάσταση.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Olympia Electronics και πρώην πρόεδρο της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας, Δημήτρη Λακασά, το παιχνίδι πλέον παίζεται στην ποιότητα του ανθρώπινου δυναμικού. «Το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην 4η βιομηχανική επανάσταση είναι στο… brain. Φεύγουμε σταδιακά από την λογική των μεγάλων πάρκων καινοτομίας, αφού πλέον μπορεί κανείς να δουλέψει από παντού…», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Δηλώνει μάλιστα πως στο σημείο αυτό οι Έλληνες πλεονεκτούμε αφού φαίνεται πως έχουμε τον προγραμματισμό στο… DNA μας.

Η ΧΡΩΠΕΙ και οι πρώην εγκαταστάσεις της ΕΡΤ

Σε κάθε περίπτωση, δύο είναι τα project που φιλοδοξούν να αποτελέσουν κυψέλες καινοτομίας. Το πρώτο αφορά στην αξιοποίηση του πρώην ακινήτου της ΧΡΩΠΕΙ στην οδό Πειραιώς, η οποία υπάρχουν σκέψεις να «ξεπαγώσει» μετά την αποτυχία της διαγωνιστικής διαδικασίας.

Το δεύτερο που φαίνεται πως μπαίνει στα σκαριά προς υλοποίηση είναι το Επιστημονικό και Τεχνολογικό Πάρκο 4ης γενιάς Thess INTEC που θα αναπτυχθεί στο ακίνητο 760 στρεμμάτων των πρώην εγκαταστάσεων της ΕΡΤ στην Περαία Θεσσαλονίκης. Η χρηματοδότηση της πρώτης φάσης του έργου είναι διασφαλισμένη με 20 εκατ. ευρώ από ιδιωτικούς πόρους και με 35 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης (RRF).

Κατά την πρώτη φάση, θα επενδυθούν 50 εκατ. ευρώ για υποδομές και για τα πρώτα κτίρια, ενώ προβλέπεται συμπληρωματική επένδυση 25 εκατ. ευρώ από το ΕΚΕΤΑ και 30 εκατ. ευρώ από ισραηλινό fund.

Σχετικα αρθρα

Νέο τεχνολογικό «όπλο» κατά του «μαύρου» χρήματος μέσω κρυπτονομισμάτων

admin

Ψάλτης (Alpha Bank): Αν όχι τώρα η στιγμή για αλλαγή παραγωγικού μοντέλου, πότε;

admin

Σχέδια για ESM χωρίς μνημόνια στην ατζέντα των Βρυξελλών

admin

Αργυρού: Προϋπόθεση για την ανάπτυξη είναι τα υγιή δημόσια οικονομικά

admin

Πετραλιάς: Πρέπει να συνεχίσουμε με την ίδια δημοσιονομική σταθερότητα

admin

Σκρέκας: Υπουργείο Ανάπτυξης και επιμελητήρια, δημιουργούμε προϋποθέσεις ισχυρής, βιώσιμης και διατηρήσιμης ανάπτυξης

admin

Επάρκεια αγαθών και συγκράτηση τιμών στην αγορά ενόψει Πάσχα

admin

Κ. Χατζηδάκης: Η επέκταση του Ταμείου Ανάκαμψης θα ενισχύσει όλη την Ευρώπη

admin

Χατζηδάκης: Η επέκταση του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας θα ενισχύσει όλη την Ευρώπη

admin

ΔΥΠΑ-e-ΕΦΚΑ: Πάνω από 94 εκατ. σε επιδόματα και παροχές την επόμενη εβδομάδα

admin

Με τι επιτόκια δανείστηκαν το 2023 επιχειρήσεις και νοικοκυριά – Ηπιότερη η αύξηση του κόστους χρήματος στην Ελλάδα

admin

ΑΑΔΕ: Σαρωτικοί έλεγχοι για απόκτηση POS και διασύνδεση με ταμειακές μηχανές

admin