Image default
Αγορές

Ήπια ανοδικά οι αγορές στο άνοιγμα- Στο επίκεντρο τα μάκρο

Ήπια ανοδικά οι αγορές στο άνοιγμα- Στο επίκεντρο τα μάκρο

Στα «πράσινα» διαπραγματεύονται οι κυριότεροι δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων στο άνοιγμα της συνεδρίασης της Τρίτης (12/3), με τους επενδυτές παγκοσμίως να περιμένουν μεταξύ άλλων τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ. Οι ευρωπαϊκές αγορές οδεύουν προς ένα υψηλό άνοιγμα την Τρίτη, καθώς οι παγκόσμιοι επενδυτές αναμένουν την τελευταία έκθεση για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ εντός της ημέρας.

Ο δείκτης παρακολουθείται στενά για να δούμε πώς θα μπορούσε να επηρεάσει την τροχιά της μείωσης των επιτοκίων της Federal Reserve.

Οι οικονομολόγοι αναμένουν ότι οι τιμές σε ένα ευρύ φάσμα αγαθών και υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 0,4% σε μηνιαία βάση, λίγο πάνω από το 0,3% του Ιανουαρίου, σύμφωνα με τον Dow Jones.

Η άνοδος του δείκτη ΔΤΚ του Ιανουαρίου «ταρακούνησε» τις αγορές και ώθησε τους αξιωματούχους της Fed να μετατοπίσουν τη ρητορική τους στη συνέχεια σε έναν πιο προσεκτικό τόνο σχετικά με την πολιτική χαλάρωσης. Οι τρέχουσες εκτιμήσεις της αγοράς δείχνουν ότι η Fed δεν θα μειώσει τα επιτόκια στη συνεδρίασή της στις 19-20 Μαρτίου ή σε αυτή από τις 30 Απριλίου έως την 1η Μαΐου.

Σε άλλα μάκρο, η αύξηση των τακτικών μισθών στο Ηνωμένο Βασίλειο ήταν 6,1% την περίοδο από τον Νοέμβριο του 2023 έως τον Ιανουάριο του 2024, ανακοίνωσε την Τρίτη το Γραφείο Εθνικής Στατιστικής, καθώς οι αναλυτές σημείωσαν ότι η εκτύπωση είναι απίθανο να εκτροχιάσει τις προσδοκίες για την Τράπεζα της Αγγλίας να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια προς τα μέσα του έτος.

Ο ρυθμός αύξησης των μισθών σε ετήσια βάση επιβραδύνθηκε σε επίπεδο που παρατηρήθηκε τελευταία την περίοδο Αυγούστου-Οκτωβρίου 2022 και ήταν λίγο κάτω από τις προσδοκίες των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters για 6,2%.

Η αύξηση των μισθών συμπεριλαμβανομένων των μπόνους ήταν 5,6%. Η αύξηση των μισθών συνεχίζει να υπερβαίνει το ποσοστό του πληθωρισμού, με τις συνολικές αμοιβές σε πραγματικούς όρους να αυξάνονται κατά 1,4%.

Εν τω μεταξύ, το ποσοστό απασχόλησης στο Ηνωμένο Βασίλειο μειώθηκε κατά 0,1% το τρίμηνο κατά την ίδια περίοδο, φθάνοντας στο 75%, αν και ο αριθμός των μισθωτών αυξήθηκε κατά 15.000 τον Ιανουάριο.

«Η χαλάρωση της αύξησης των μισθών τον Ιανουάριο είναι μάλλον πολύ αργή για την Τράπεζα της Αγγλίας. Αλλά υπάρχουν ενθαρρυντικές ενδείξεις ότι μια πιο έντονη επιβράδυνση είναι προ των πυλών και ότι είναι δυνατή μια μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο», δήλωσε ο Πολ Ντέιλς, επικεφαλής οικονομολόγος του Ηνωμένου Βασιλείου στην Capital Economics.

«Η περαιτέρω μείωση του αριθμού των κενών θέσεων εργασίας από 928.000 το τρίμηνο έως τον Ιανουάριο σε χαμηλό 32 μηνών 908.000 το τρίμηνο έως τον Φεβρουάριο υποδηλώνει ότι η αγορά εργασίας συνεχίζει να χαλαρώνει περισσότερο από ό,τι αφήνει το ποσοστό ανεργίας… Αυτό, παράλληλα με την πτώση του πληθωρισμού κάτω από τον στόχο του 2% τον Απρίλιο, θα μπορούσε να είναι αρκετό για να προκαλέσει μείωση επιτοκίων το καλοκαίρι», πρόσθεσε ο Ντέιλς.

Στο πλαίσιο αυτό, στο άνοιγμα της συνεδρίασης της Τρίτης, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύεται 0,32% στις 503,06 μονάδες.

Ο γερμανικός DAX κινείται ανοδικά 0,21% στις 17.792,37 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κερδίζει 0,07% στις 8.025,73 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 ανεβαίνει 0,85% στις 7.733,74 μονάδες.

Στην περιφέρεια ο ιταλικός FTSE MIB καταγράφει άνοδο 0,16% στις 33.369 μονάδες, ενώ στην Ιβηρική ο ισπανικός IBEX 35 ενισχύεται 0,45% στις 10.372,50 μονάδες, με τον πορτογαλικό PSI 20 να κερδίζει 0,03% στις 6.160,08 μονάδες.

#ΕΥΡΩΑΓΟΡΕΣ #DAX_30 #Stoxx_Europe_600

Σχετικα αρθρα

Wall Street: Επιστροφή σε θετικό πρόσημο χάρη στις τεχνολογικές μετοχές

admin

NYSE: Εξετάζεται το ενδεχόμενο 24ωρης διαπραγμάτευσης μετοχών

admin

Με το δεξί στην νέα εβδομάδα οι ευρωαγορές-Ρεκόρ ο FTSE 100

admin

Ανάκαμψη στη Wall Street ενόψει των αποτελεσμάτων των Magnificent 7

admin

Ράλι ανάκαμψης στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

admin

Ασιατικές αγορές: Rebound, με την ελπίδα αποκλιμάκωσης στη Μέση Ανατολή

admin

Τεχνολογικό sell off στη Wall Street-Έχασε τις 5.000 μονάδες ο S&P 500

admin

Απέφυγαν τα χειρότερα οι ευρωαγορές-Έκλεισαν μακριά από τα χαμηλά ημέρας

admin

Μεικτά πρόσημα στη Wall Street – «Βαρίδι» το Netflix

admin

Απώλειες στο άνοιγμα των ευρωαγορών- Τα βλέμματα στη Μέση Ανατολή

admin

Πτώση στις ασιατικές αγορές μετά το χτύπημα Ισραήλ στο Ιράν

admin

Ενισχύεται ο Dow- 5ήμερο σερί απωλειών για τον S&P

admin