Image default
Ευρώπη

Η Πολωνία αναγνωρίζει την παρουσία του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία – Το Κρεμλίνο απαντά

Μετά τη δήλωση του Πολωνού υπουργού Εξωτερικών ότι οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ είναι παρούσες στην Ουκρανία, το Κρεμλίνο απάντησε δηλώνοντας ότι θα ήταν «άσκοπο» να αρνηθεί το γεγονός αυτό.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την 25η επέτειο της ένταξης της Πολωνίας στο ΝΑΤΟ, ο υπουργός Εξωτερικών Radosław Sikorski (Πλατφόρμα Πολιτών, ΕΛΚ) δήλωσε ότι δυνάμεις του ΝΑΤΟ έχουν αναπτυχθεί στην Ουκρανία.

«Στρατιώτες από χώρες του ΝΑΤΟ βρίσκονται ήδη στην Ουκρανία και θα ήθελα να ευχαριστήσω τους πρεσβευτές των χωρών αυτών που πήραν τέτοιο ρίσκο», δήλωσε ο Sikorski την Παρασκευή. Δεν κατονόμασε τις χώρες που έχουν στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία, λέγοντας ότι «γνωρίζουν καλύτερα» οι ίδιες για ποιες χώρες μιλάει.

Τα στρατεύματα που εστάλησαν δεν έχουν σκοπό να εμπλακούν άμεσα σε μάχη μαζί με τις ουκρανικές δυνάμεις. Σύμφωνα με το Onet, ο υπουργός αναφέρθηκε σε στρατιωτικούς εκπαιδευτές που θα εκπαιδεύσουν τους Ουκρανούς στη χρήση δυτικού εξοπλισμού, μεταξύ άλλων.

Ο Sikorski  πρόσθεσε ότι ο σημερινός λόγος για την Πολωνία είναι η Ρωσία να χάσει τον πόλεμο στην Ουκρανία και το Κίεβο να τον κερδίσει «αυτό και το επόμενο έτος, ελπίζω το συντομότερο δυνατό».

Η δήλωση του Πολωνού υπουργού προκάλεσε την αντίδραση της εκπροσώπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Maria Zakharova.

«Δεν έχει νόημα να αρνούμαστε» την παρουσία των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία, δήλωσε η ίδια στην εφημερίδα Izvestia.

Η συζήτηση για την πιθανή αποστολή δυνάμεων των χωρών του ΝΑΤΟ να πολεμήσουν στην Ουκρανία ξεκίνησε από τη δήλωση του Γάλλου προέδρου Emmanuel Macron τον περασμένο μήνα.

Σύμφωνα με την L’Independant, ο Γάλλος Πρόεδρος δήλωσε πρόσφατα στους ηγέτες των κομμάτων ότι θα ήταν έτοιμος να στείλει τις γαλλικές δυνάμεις αν το πολεμικό μέτωπο έφτανε στην Οδησσό ή στο Κίεβο.

Ορισμένα μέσα ενημέρωσης έκαναν επίσης λόγο για προσπάθειες της Γαλλίας να κερδίσει την υποστήριξη των χωρών της Βαλτικής για τη συμμετοχή των δυνάμεων του ΝΑΤΟ σε προσπάθειες όπως η εκκαθάριση ναρκών, κάτι που φέρεται να ήταν στόχος της πρόσφατης επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών Stéphane Séjourné στη Λιθουανία.

Η Πολωνία δεν θα στείλει τις δυνάμεις της στην Ουκρανία, δήλωσε ο πρωθυπουργός Donald Tusk μετά τη δήλωση του Macron, ενώ ορισμένα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι οι Βαλτικές χώρες ήταν πιο ανοιχτές σε μια τέτοια ιδέα.

Παρόλα αυτά, η δήλωση του Sikorski την Παρασκευή ότι η πλήρης παρουσία του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία «δεν είναι αδιανόητη» ερμηνεύτηκε από ορισμένους ως σημάδι ότι και η Πολωνία αλλάζει θέση.

«Εκτιμώ την πρωτοβουλία του προέδρου Macron, διότι έχει ως στόχο να κάνει τον Putin να μας φοβάται και όχι εμάς να φοβόμαστε τον Putin», δήλωσε ο υπουργός στη συζήτηση στο Πανεπιστήμιο της Βαρσοβίας.

Από την άλλη πλευρά, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg πήρε αποστάσεις από τη δήλωση του Macron ότι οι δυτικοί σύμμαχοι δεν πρέπει να αποκλείσουν την ανάπτυξη στρατευμάτων στην Ουκρανία.

«Το ΝΑΤΟ δεν σχεδιάζει να στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία και το ΝΑΤΟ δεν είναι μέρος της σύγκρουσης, ούτε οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Stoltenberg στο Reuters σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα (11 Μαρτίου).

Ερωτηθείς αν ο Macron έκανε λάθος που μίλησε για «στρατηγική ασάφεια» σχετικά με την πιθανή ανάπτυξη δυτικών στρατευμάτων στην Ουκρανία, ο Stoltenberg χαρακτήρισε «σημαντικό να διαβουλευόμαστε και να έχουμε μια κοινή προσέγγιση σε αυτά τα σημαντικά θέματα, επειδή έχουν σημασία για όλους μας».

Σχετικα αρθρα

Σύνοδος Κορυφής: Η έκθεση Λέττα για να μην χάσει η ΕΕ το τρένο της ανταγωνιστικότητας

admin

Συγκέντρωση αναπτυξιακών δυνάμεων στην «οικονομία χαμηλού υψομέτρου» της Κίνας

admin

Κίνα: Η εποχή του 5.5G έφτασε – Είστε έτοιμοι;

admin

Η ακροδεξιά παλεύει να παραμείνει επίκαιρη ενόψει Ευρωεκλογών

admin

Δύο Ρώσοι ύποπτοι για κατασκοπεία συνελήφθησαν στη Γερμανία

admin

Η ψυχική υγεία στην εργασία εντάσσεται στους επιδημιολογικούς δείκτες της Ισπανίας

admin

Γαλλία: 55 τοποθεσίες για να υποδεχτούν την καθαρή βιομηχανία

admin

Ο S&P υποβάθμισε το Ισραήλ

admin

Γερμανός ακροδεξιός ενώπιον της δικαιοσύνης για ναζιστικά σύμβολα

admin

Στενότερη συνεργασία Ιταλίας-Τυνησίας για την αντιμετώπιση της μετανάστευσης

admin

Ο Πορτογάλος πρόεδρος δίνει Kόστα για επικεφαλής του Συμβουλίου της ΕΕ

admin

Η συνάντηση Ντούντα-Τραμπ εγείρει ερωτηματικά στην Πολωνία

admin