Image default
Επιχειρήσεις

Γιατί η Ολυμπιακή Ζυθοποιία δεν ποντάρει στα σούπερ μάρκετ

«Αν δεν κάνεις προσφορές είσαι εκτός αγοράς» είπε χθες ο νέος επικεφαλής της Ολυμπιακής Ζυθοποιίας Χένρικ Φρεντβίγκ απαντώντας εμμέσως πλην σαφώς γιατί η εταιρεία του αποφάσισε να αποσύρει τις ανατιμήσεις που είχε προαναγγείλει.

Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία όσες εταιρείες προβούν σε ανατιμήσεις δεν έχουν δικαίωμα να προχωρούν σε προωθητικές ενέργειες για ένα τρίμηνο και το τρέχον τρίμηνο είναι ένα από τα ισχυρότερα της κατανάλωσης, αφού συμπίπτει χρονικά με τις απόκριες, την σαρακοστή και το Πάσχα. Για την αγορά της μπύρα δε είναι το τρίμηνο που «ανοίγει» την αγορά εν όψει της θερινής περιόδου όπου πραγματοποιούνται οι μεγαλύτεροι όγκοι. 

Όμως για την Ολυμπιακή Ζυθοποιία, τον ελληνικό βραχίονα της Carlsberg, το κανάλι που δίνει έμφαση είναι περισσότερο αυτό του on trade κανάλι, δηλαδή καφέ, µπαρ, εστιατόρια, κλπ, που έχει περισσότερη ανάπτυξη, λόγω και του τουρισμού και υψηλότερα περιθώρια κέρδους. 

Παράλληλα η εταιρεία έχει αποφασίσει να εστιάσει στο χαρτοφυλάκιο των premium προϊόντων της, στην ενίσχυση της συνεργασία της µε την Diageo, -σ.σ. η Ολυμπιακή Ζυθοποιία έχει την αποκλειστική διανομή της μπύρας Guiness- και στα σήµατα Carlsberg, Kaiser και «Νήσος».

Η Ολυµπιακή Ζυθοποιία που ελέγχει το 35% της ελληνικής Νήσος παράγει στο εργοστάσιο της Ριτσώνας τις φιάλες Pilsner της «Νήσος». «Δίνουμε έμφαση στη στρατηγική συνεργασία. Σκοπεύουμε να βοηθήσουμε την παραγωγή όπου χρειαστεί. Ήδη το κάνουμε με τις φιάλες Pilsner», ανέφερε ο κ. Φρεντβιγκ. Ερωτηθείς εάν σκοπεύει η Ολυμπιακή Ζυθοποιία να προχωρήσει σε πλήρη εξαγορά της μικροζυθοποιίας, όπως έχει κάνει ως τώρα ο Όμιλος Carlsberg στη χώρα μας με τη Μύθος και τη ΦΙΞ, ο κ. Φρεντβίγκ το απέκλεισε

Εφέτος η εταιρεία προγραµµατίζει επενδύσεις 10 εκατ. ευρώ από 9,5 εκατ. ευρώ το 2023, οι οποίες θα κατευθυνθούν σε µηχανολογικό εξοπλισµό, στα υλικά συσκευασίας, σε ψυγεία και µηχανήµατα για µπίρα draught. Πέρυσι η εταιρεία αύξησε το µερίδιό της σε όγκο στο 25% ενώ ο τζίρος της αυξήθηκε κατά 20% σε σχέση µε το 2022.

Όπως είπε ο κ. Φρέντβιγκ η αύξηση του όγκου των πωλήσεων ήταν 3%, έναντι πτώσης 1% που παρουσίασε συνολικά η αγορά πέρυσι, και αυτό το πέτυχε κυρίως μέσα απ’ το χώρο της εστίασης. Η κατηγορία της μπύρας αναπτύχθηκε κατά 3,3% με την Kaiser να “γράφει” +16%, η Μύθος +3% και η Carlsberg, που πλέον παράγεται στο εργοστάσιο της Σίνδου +36% συγκρινόμενη όμως με ιδιαίτερα χαμηλή βάση.

Στην κατηγορία της μπύρας χωρίς αλκοόλ, η «Fix Άνευ» επιβεβαίωσε την ηγετική της θέση στην αγορά με +44%. Τα mixers ήταν σχεδόν στάσιμα (+0,6%) ενώ ο μηλίτης υποχώρησε 5%. 

Σχετικα αρθρα

Τετραήμερη εργασία θεσπίζει για τους νέους auditors η PwC Ελλάδας

admin

Κλειδί τα clusters για την ανάπτυξη της ελληνικής ναυτιλίας

admin

Οι προτάσεις των παραγωγών φωτοβολταϊκών στο νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ

admin

Μικρομεσαίες επιχειρήσεις: Πώς θα βελτιωθεί η χρηματοδότησή τους – Τι λένε παράγοντες της αγοράς

admin

Εφραίμογλου: Το ΕΒΕΑ βρίσκεται σε συζητήσεις για να ασχοληθεί με τις μικροχρηματοδοτήσεις

admin

Μπαθιανάκη (Halcyon Equity Partners): Σε κομβικό σημείο η Ελλάδα για να δημιουργήσουμε μεγαλύτερες, ισχυρότερες εταιρείες

admin

Στο δόκανο της ΕΛ.ΑΣ. παράνομο καζίνο στην Αθήνα

admin

iDNA Genomics: Η συμπόρευση με τη ΒΙΑΝΕΞ και το σχέδιο για εισαγωγή στον Nasdaq (pics + γραφήματα)

admin

Νεοφυείς επιχειρήσεις: 6 δισ. ευρώ για πάνω από 120 σημαντικές εξαγορές στην Ελλάδα το 2023

admin

Ασφάλειες Ι.Χ.: Δυο κύματα ανατιμήσεων και αύξηση των ζημιών

admin

Σχέδια για Nasdaq και εκτίναξη επιδόσεων για την κυπριακή iDNA

admin

Χατζημηνάς (THEON): Η επαναβιομηχανοποίηση της χώρας μπορεί να γίνει μέσω της ψηφιακής επανάστασης

admin