Αμετάβλητη διατήρησε την πρόβλεψη του για ισχυρή ανάπτυξη της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου το 2024 και το 2025 ο ΟΠΕΚ στην μηνιαία έκθεση του. Ωστόσο αναθεώρησε ανοδικά τις εκτιμήσεις για την οικονομική ανάπτυξη τονίζοντας ότι υπάρχουν περισσότερα περιθώρια βελτίωσης.

Ο Οργανισμός προβλέπει ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα αυξηθεί κατά 2,25 εκατ. βαρέλια την ημέρα (bpd) το 2024 και κατά 1,85 εκατ. bpd το 2025, όπως και στην προηγούμενη μηνιαία έκθεση του.

Ο ΟΠΕΚ έχει παραμείνει στο ίδιο ποσοστό αύξησης της ζήτησης από τότε που έκανε την πρώτη του πρόβλεψη για το 2024 τον περασμένο Ιούλιο.

Η πρόβλεψη για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας

Στην έκθεση, ο ΟΠΕΚ είπε ότι μια «εύρωστη δυναμική» για την οικονομική ανάπτυξη προς το τέλος του 2023 αναμένεται να επεκταθεί στο πρώτο εξάμηνο του 2024 και αύξησε την πρόβλεψή του για την οικονομική ανάπτυξη για το 2024 κατά 0,1%.

Ο ΟΠΕΚ βλέπει τώρα η παγκόσμια οικονομία να αναπτύσσεται με ρυθμό 2,8% το 2024, καθώς θα υποχωρούν οι πληθωριστικές πιέσεις κατά τη διάρκεια της χρονιάς. Διατήρησε την πρόβλεψη για την ανάπτυξη το 2025 σταθερή στο 2,9%.

«Οι εγχώριες πολιτικές και γεωπολιτικές εξελίξεις πιθανότατα δεν θα επηρεάσουν σημαντικά την αναπτυξιακή δυναμική» εκτιμά.

«Ενώ ορισμένοι καθοδικοί κίνδυνοι εξακολουθούν να υφίστανται, η συνέχιση της αναμενόμενης από την αρχή του έτους  δυναμικής θα μπορούσε να οδηγήσει σε πρόσθετες ανοδικές δυνατότητες για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη το 2024» αναφέρει.

«Οι αναπτυξιακές τροχιές του 2024 και του 2025 της Ινδίας, της Κίνας, καθώς και των Ηνωμένων Πολιτειών, θα μπορούσαν να ξεπεράσουν τις τρέχουσες προσδοκίες».

Περαιτέρω ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη θα μπορούσε να δώσει πρόσθετο ουραίο άνεμο στη ζήτηση πετρελαίου. Η πρόβλεψη ανάπτυξης του ΟΠΕΚ για το 2024 είναι ήδη υψηλότερη από αυτή του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ) και οι δύο απέχουν περισσότερο από ό,τι ήταν για τουλάχιστον 16 χρόνια στις απόψεις τους για τη ζήτηση.

Η πορεία των τιμών

Η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή και οι διακοπές εφοδιασμού στήριξαν τις τιμές του πετρελαίου το 2024, αν και οι ανησυχίες για τα συνεχιζόμενα υψηλά επιτόκια έχουν βαρύνει. Το αργό Brent σήμερα διαπραγματευόταν γύρω στα 82 δολάρια το βαρέλι.

Αύξηση των τιμών σημειώθηκε τον Φεβρουάριο καθώς τα θεμελιώδη μεγέθη της αγοράς πετρελαίου συνέχισαν να ενισχύονται, αναφέρει ο ΟΠΕΚ στην έκθεση, προσθέτοντας ότι οι γεωπολιτικές εντάσεις υποστήριξαν επίσης τις τιμές.