Image default
Ευρώπη

Υποψήφιος για Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ ο Ρουμάνος πρόεδρος

Ο πρόεδρος της Ρουμανίας Κλάους Γιοχάνις ανακοίνωσε την Τρίτη την απόφασή του να συμμετάσχει στην κούρσα για τον ρόλο του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, προσθέτοντας ότι η Ρουμανία πρέπει να αναλάβει «ακόμη μεγαλύτερη ευθύνη» στο πλαίσιο της συμμαχίας.

Η Ρουμανία πρέπει να αναλάβει «ακόμη μεγαλύτερη ευθύνη στο πλαίσιο των ευρωατλαντικών ηγετικών δομών», δήλωσε ο Ρουμάνος πρόεδρος Γιοχάνις σε συνέντευξη Τύπου στο παλάτι Cotroceni, την κατοικία της ρουμανικής εκτελεστικής εξουσίας, υπογραμμίζοντας ότι σκοπεύει να αναλάβει τον ρόλο αυτό εκ μέρους της Ρουμανίας.

«Αποφάσισα να συμμετάσχω στην ψηφοφορία για τη θέση του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ», πρόσθεσε ο Γιοχάνις.

Στις 22 Φεβρουαρίου, το -, επικαλούμενο Ευρωπαίους αξιωματούχους, ανέφερε ότι η Ρουμανία είχε ενημερώσει άλλα μέλη του ΝΑΤΟ για την πρόθεσή της να προτείνει τον πρόεδρό της ως υποψήφιο για τη θέση του γενικού γραμματέα της αμυντικής συμμαχίας.

Η ανακοίνωση του προέδρου έρχεται μετά την επίσπευση των προεδρικών εκλογών της Ρουμανίας από τον Δεκέμβριο στον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους.

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ, ο σημερινός γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, θα ολοκληρώσει τη θητεία του την 1η Οκτωβρίου.

Ο Γιοχάνις στήριξε την απόφασή του στο ιστορικό της Ρουμανίας στον αμυντικό τομέα, στην εμπειρία που απέκτησε κατά τη διάρκεια των δύο προεδρικών θητειών του και στη «βαθιά κατανόηση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει το ΝΑΤΟ, η Ευρώπη και ιδιαίτερα η περιοχή μας».

Εξέφρασε επίσης «σταθερή δέσμευση στις βασικές αξίες και στόχους του ΝΑΤΟ».

Είπε ότι η υποψηφιότητά του ενσαρκώνει «μια νόμιμη φιλοδοξία» της Ρουμανίας, ενός έθνους που έχει υποστεί «ριζικούς μετασχηματισμούς κατά τις τελευταίες δύο δεκαετίες και θα μπορούσε να συμβάλει με την εμπειρία του στη διαμόρφωση ενός νέου οράματος» για το πώς η Συμμαχία θα μπορούσε να ανταποκριθεί «γρήγορα και αποτελεσματικά» σε ένα ποικίλο και πολύπλοκο φάσμα προκλήσεων και απειλών.

«Έχουμε μια βαθιά κατανόηση …. της τρέχουσας κατάστασης ασφαλείας, η οποία επιδεινώνεται περαιτέρω από τον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας», δήλωσε ο Γιοχάνις, σημειώνοντας την ανάγκη το ΝΑΤΟ να υποστεί  «μια ανανέωση της προοπτικής της αποστολής του».

Ο Ρουμάνος Πρόεδρος υπογράμμισε επίσης την πολύτιμη συμβολή της Ανατολικής Ευρώπης στις συζητήσεις και τις αποφάσεις του ΝΑΤΟ. Με «ισορροπημένη, ισχυρή και με επιρροή εκπροσώπηση από την περιοχή αυτή», η Συμμαχία είναι καλύτερα σε θέση να λαμβάνει αποφάσεις που λαμβάνουν υπόψη τις ανάγκες και τις ανησυχίες όλων των κρατών μελών, πρόσθεσε.

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε θεωρείται επικρατέστερος στην κούρσα για την ηγεσία του ΝΑΤΟ, αλλά υπάρχει ενδιαφέρον μεταξύ των κρατών της Ανατολικής Ευρώπης για την υποστήριξη ενός υποψηφίου από την περιοχή, με τον Εσθονό πρωθυπουργό Κάγια Κάλας να αναφέρεται επίσης ως πιθανός διάδοχος του Στόλτενμπεργκ.

Σχετικα αρθρα

Σύνοδος Κορυφής: Η έκθεση Λέττα για να μην χάσει η ΕΕ το τρένο της ανταγωνιστικότητας

admin

Συγκέντρωση αναπτυξιακών δυνάμεων στην «οικονομία χαμηλού υψομέτρου» της Κίνας

admin

Κίνα: Η εποχή του 5.5G έφτασε – Είστε έτοιμοι;

admin

Η ακροδεξιά παλεύει να παραμείνει επίκαιρη ενόψει Ευρωεκλογών

admin

Δύο Ρώσοι ύποπτοι για κατασκοπεία συνελήφθησαν στη Γερμανία

admin

Η ψυχική υγεία στην εργασία εντάσσεται στους επιδημιολογικούς δείκτες της Ισπανίας

admin

Γαλλία: 55 τοποθεσίες για να υποδεχτούν την καθαρή βιομηχανία

admin

Ο S&P υποβάθμισε το Ισραήλ

admin

Γερμανός ακροδεξιός ενώπιον της δικαιοσύνης για ναζιστικά σύμβολα

admin

Στενότερη συνεργασία Ιταλίας-Τυνησίας για την αντιμετώπιση της μετανάστευσης

admin

Ο Πορτογάλος πρόεδρος δίνει Kόστα για επικεφαλής του Συμβουλίου της ΕΕ

admin

Η συνάντηση Ντούντα-Τραμπ εγείρει ερωτηματικά στην Πολωνία

admin